Hlavní obsah

Jurečka uspěl. Solidární příspěvek na ubytování uprchlíků bude do konce března

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do Česka přišlo od února přes 460 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Archivní foto.

Reklama

Tisíce tuzemských domácností, které poskytly své domovy uprchlíkům z Ukrajiny, můžou i nadále počítat s podporou od státu. Vláda ve středu rozhodla o prodloužení vyplácení takzvaného solidárního příspěvku.

Článek

„Nařízení prodlužuje příspěvek pro solidární domácnost na celý první kvartál 2023. To je důležité pro velké množství českých domácností, které jsou jako fyzické osoby solidární a poskytují své přístřeší – ať už sdílí domácnost, nebo poskytli celou nemovitost – ukrajinským uprchlíkům,“ řekl ve středu po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Solidární příspěvek podle něj v listopadu pobíralo 13 tisíc domácností, které poskytují střechu nad hlavou 35 tisícům lidí. Pro srovnání: v říjnu to bylo přes 19 tisíc domácností, v květnu pak dokonce přes 28 tisíc.

Solidární domácnosti můžou od státu žádat až 9000 korun měsíčně za tři a více ubytované. Pokud ale daly své prostory k dispozici zcela uprchlíkům a nebydlí s nimi, mohou od státu čerpat až 15 tisíc korun za 5 a více ubytovaných.

Výplata ale měla skončit zároveň s rokem 2022. Jurečka proto navrhoval prodloužení do konce března 2023, proti čemuž ale v připomínkovém řízení bylo Ministerstvo financí.

Od dubna se podmínky zpřísní

To tvrdilo, že by MPSV mělo peníze najít ve svém rozpočtu. Vyplácení podpory totiž stát měsíčně přijde na 178 milionů. Ve hře tak za první čtvrtletí bylo více než půl miliardy korun. Státní rozpočet na příští rok s tím ovšem nepočítá.

„Během prvního kvartálu se podmínky nebudou měnit. Ale od 1. 4. – po dohodě s Ministerstvem vnitra a se zástupci krajů – počítáme s tím, že do principu solidární domácnosti vtáhneme také majitele z řad právnických osob, které budou moci za principiálně stejných podmínek poskytovat ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Je to pro nás důležitý krok, abychom postupně ty lidi dostávali z ubytoven, z nouzového ubytování,“ uvedl Jurečka.

Přesun z ubytoven, penzionů či hotelů podle něj bude méně nákladný. „Budeme určitým způsobem zpřísňovat i parametry, abychom jasně deklarovali, že takové ubytování je především pro lidi ze zranitelných skupin,“ dodal.

Rozhodnutí vlády přichází jen den poté, co Poslanecká sněmovna schválila, že si uprchlíci z Ukrajiny budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2024. Při hlasování o novele takzvaného lex Ukrajina se zdrželi zákonodárci opozičních hnutí ANO a SPD. Nyní předlohu dostanou na stůl senátoři, kteří o ni budou hlasovat v lednu.

Celkově Ministerstvo vnitra na začátku prosince registrovalo 465 058 udělených dočasných ochran. Kolik válečných uprchlíků skutečně v zemi zůstává, není jasné. Například ČTK uvádí, že vnitro pracuje s odhadem, že zhruba pětina uprchlíků se z Česka vrátila domů.

Ukrajinci prchající před válkou
DatumOsoby s udělenou dočasnou ochranouMěsíční přírůstek
3. 12. 2022465 0589912
3. 11. 2022455 14614 701
3. 10. 2022440 44516 143
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Reklama

Doporučované