Hlavní obsah

Kalousek na eurokandidátce Spolu? „TOP 09 náš názor dobře zná,“ říká Vondra

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

aktualizováno •

Zájemci o post v europarlamentu z kandidátky Spolu se k možné kandidatuře Miroslava Kalouska staví rozdílně. Někteří ho jasně podporují, někdo však upozorňuje, že by bývalý šéf TOP 09 musel zapadnout do „týmového ducha“.

Článek

Kandidátka Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) pro volby do Evropského parlamentu zatím představila jen lídry jednotlivých stran. O dalších uchazečích budou strany teprve hlasovat na svých výkonných výborech.

Jedno jméno ale do boje poněkud překvapivě vlétlo tento týden: Bývalý spoluzakladatel TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek oznámil, že je připraven kandidovat a už přijímá nominace, které mu ve velkém chodí z regionů.

„Na kandidátce nemusím být na třetím místě, já tam skočím i z pětadvacátého,“ řekl pak v rozhovoru pro Radio Prostor.

Podle zdrojů Seznam Zpráv nicméně v koalici Spolu nepanuje z jeho možné kandidatury nadšení. Spíš naopak, někteří s Kalouskem na kandidátce dlouhodobě nesouhlasí.

Seznam Zprávy v souvislosti s prohlášením oslovily politiky napříč koalicí s dotazem, zda mají strach, že Kalousek pořadím zamíchá natolik, že by se některá jména z vyšších pozic nemusela do europarlamentu vůbec probojovat.

„TOP 09 náš názor dobře zná, stejně tak dohody, které jsme uzavřeli. Nepotřebuji jim to teď připomínat přes média,“ napsal Seznam Zprávám lídr celé kandidátky Spolu Alexandr Vondra (ODS). Na doplňující dotaz, o jakou konkrétní dohodu se jedná, zatím neodpověděl.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová byla konkrétnější. Dohoda podle ní vychází z modelu, který partaje využily už ve sněmovních volbách v roce 2021. „Nutno říci, že se tento model osvědčil, protože na rozdíl od koalice Pirátů a STAN nedocházelo k hádkám a jsme stále pevní. Proto jsme se shodli na obdobném postupu i do voleb evropských,“ uvedla.

Trojka ODS Ondřej Krutílek, který se na veřejnosti začal objevovat teprve v poslední době, aby voliči doposud neznámého asistenta a poradce poznali, se ke Kalouskovi nechtěl vyjadřovat.

„Nemám k tomu co říct. Je to věc TOP 09. A moje pozice na kandidátce také není jistá,“ odsekl poradce premiéra Krutílek, kterého Vondra v minulých týdnech na turné po Česku označoval za nadějného budoucího europoslance.

Týmový duch

Lídr KDU-ČSL a čtyřka kandidátky Spolu Tomáš Zdechovský, který v Evropském parlamentu dokončuje už své druhé volební období, Seznam Zprávám řekl, že lidovci se svého někdejšího předsedy na kandidátce určitě nebojí.

„Spíš jde o to, že topka musí zvážit, jestli jí Miroslav Kalousek zapadá do týmového ducha kandidátky Spolu,“ vysvětlil Zdechovský a dodal, že lidovci ostatním stranám kandidáty určitě kádrovat nebudou.

Připustil, že oni sami řeší kandidáta se „skokanským“ potenciálem, který by mohl pečlivě sestavenou kandidátku nakonec rozhodit a uhasit něčí ambice. „Už jsme to museli vyřešit i ohledně Pavla Fischera,“ narazil europoslanec na nakonec nedojednanou kandidaturu senátora a někdejšího prezidentského kandidáta, který ve stranických primárkách letos v létě skončil až na pátém místě.

Pospíšil je pro

Jak se k tomu bude stavět TOP 09, ještě není jasné. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová ve čtvrtek uvedla, že by od ní nebylo kolegiální vyjadřovat komukoliv podporu v kandidatuře. „Protože schopných a perspektivních osobností, které o ni mají zájem, je v TOP 09 celá řada. Celkově je několik desítek nominovaných,“ nechala se slyšet.

Jedním z ohrožených by mohl být stávající „topácký“ europoslanec Jiří Pospíšil. Ten se však k možné Kalouskově kandidatuře staví velice pozitivně. „Myslím, že Miroslav Kalousek by mohl přihrát dvě až tři procenta dalších hlasů. Nevím proto, proč bychom měli takovou osobnost nechtít na kandidátce. Jeho kandidatura by byla v zájmu celé kandidátky Spolu. Já ji určitě podpořím,“ řekl s tím, že pokud by ho Kalousek ve volbách přeskočil, neměl by s tím nejmenší problém.

„Kandidátka Spolu vzniká jako protiváha Andreji Babišovi. Osobní ambice musí stranou,“ dodal.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Markéty Pekarové Adamové.

Reklama

Doporučované