Hlavní obsah

Kdo dosáhne na 5 000 korun za dítě? Stanjura opravil Jurečku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

aktualizováno •

Ministr Marian Jurečka oznámil, že na jednorázový příspěvěk na dítě dosáhnou domácnosti s ročním výdělkem do milionu korun čistého. Do zákona však půjde strop milionu korun hrubého. Na příspěvek tak dosáhne méně lidí.

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu oznámila, že se shodla na vyplacení jednorázového příspěvku pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun za rok. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodal, že jde o roční příjem ve výši jednoho milionu korun čistého.

Seznam Zprávy však zjistily, že ministři během svého zasedání pracovali s verzí, že půjde o roční strop příjmu domácnosti ve výši milionu korun hrubého. Což znamená, že na pětitisícový příspěvek na dítě dosáhne méně lidí.

Potvrzuje to i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Ve 4. čtvrtletí 2021 byla průměrná mzda 40 135 korun, v 1. čtvrtletí 2022 může být i více než 41 500 korun, takže 83 tisíc hrubého jsou dvě průměrné mzdy, celkem tedy příjem 1 milion korun hrubého ročně. Návrh zákona bude obsahovat 1 milion hrubého,“ napsal ministr financí Seznam Zprávám.

Jurečka se omluvil za nepřesnost

Předseda lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) se dnes na twitteru omluvil za chybnou informaci.„Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do milionu korun hrubého. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se.“

Premiér Fiala informoval, že kabinet se nyní finančně zaměří na podporu rodin.

„To klíčové opatření je, že dáme jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 tisíc korun. Příspěvek dostanou domácnosti s příjmem do milionu korun ročně na každé dítě v domácnosti. Shodli jsme se také, že upravíme maximální výši čerpání rodičovského příspěvku o 3 tisíce, tedy z té dosavadní maximální výše 10 tisíc na 13 tisíc korun. To jsou konkrétní cílená opatření, která pocítí všechny rodiny, na které dopadá v souvislosti s Putinovou válkou na Ukrajině zvyšování cen,“ popsal Fiala.

Reklama

Doporučované