Hlavní obsah

Koalice v Praze 1 čelí kritice. Chce líp placené posty pro většinu zastupitelů

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Budoucí starostka mluví o větší transparentnosti. Ilustrační foto.

Reklama

Většina nových zastupitelů Prahy 1 má být takzvaně uvolněná, tedy i výrazně lépe placená. Rozhodnutí kritizuje opozice i lidé na sociálních sítích. Budoucí starostka tvrdí, že to povede k větší transparentnosti městské části.

Článek

Zatímco jednání o vládě na pražském magistrátu stojí už týdny na místě, v městské části Praha 1 vznikla v pondělí široká koalice Pirátů, ODS, TOP 09, ANO a uskupení Rezidenti 1, které tvoří ČSSD a nezávislí kandidáti.

Z koaliční smlouvy vyplývá, že hned 16 z 27 zastupitelů bude uvolněných, tudíž budou po dobu výkonu mandátu de facto zaměstnanci obce na plný úvazek. Ze 7 na 9 se rozšíří počet členů rady, uvolněnou pozici má mít i čtveřice předsedů výborů zastupitelstva a také tři šéfové poradních komisí rady.

Pro představu: uvolněný zastupitel obce o velikosti od 20 do 50 tisíc obyvatel dostává hrubý měsíční plat 58 220 korun, starosta pak 85 617 korun. Neuvolněný zastupitel pobírá 4281 korun, a to pokud je členem výboru, komise nebo jiného speciálního orgánu. Pokud není, má nárok na 2569 Kč.

V minulém zastupitelstvu bylo uvolněných pozic 11, záměr nové koalice tak vzbudil kritiku na sociálních sítích i u opozice. Například Praha 3, která má zhruba 2,5krát víc obyvatel, má uvolněných 8 z 35 zastupitelů.

Terezie Radoměřská z TOP 09, která by se podle koaliční smlouvy měla stát starostkou, krok hájí. „Je dobré si uvědomit, že centrální městská část má sice svých pouhých 30 000 obyvatel, ale obsluhuje statisíce, spíše jednotky milionů lidí, kteří zde během roku projdou, někteří zde parkují, odhazují odpadky a tak dále,“ řekla Seznam Zprávám.

Týdny jednání o vládě na magistrátu

Transparentní fungování

Radoměřská tvrdí, že více uvolněných zastupitelů má vést k transparentnějšímu fungování zastupitelstva.

„Vyhýbáme se tím ne úplně šťastné podobě, která zde byla dříve, kdy byl třeba neuvolněný předseda výboru a ten měl vedle sebe několik lidí, kteří byli zaměstnaní na DPP nebo DPČ. To bylo v podstatě velmi netransparentní,“ popsala s tím, že práce uvolněných zastupitelů bude podle ní lépe podléhat dohledu městské části i občanů.

„Od neuvolněného zastupitele přirozeně nemusíte očekávat takový výkon jako od člověka, který je uvolněný a de facto na 8,5 hodiny angažovaný ve prospěch městské části.“

Zdůraznila, že uvolněné pozice jsou nabízeny pouze zvoleným zastupitelům a 2 z 16 míst získá opozice.

„To, že je někdo placený, neznamená, že není placený i neoficiálně,“ reagoval pro Seznam Zprávy opoziční zastupitel Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Také tam nejsou žádné výkazy práce, že by si někdo vykazoval hodiny, že by to bylo nějak kontrolované.“

Podotkl, že u některých pozic, třeba u členů komisí, není jasné, co bude náplní jejich práce. „Většina komisí zasedá jednou za měsíc, nebo spíš jednou za dva. Co ti lidé budou dělat?“

Místo v rozpočtu

Budoucí starostka tvrdí, že větší počet uvolněných funkcí rozpočet městské části neohrozí. Konkrétní výdaj ale uvést nechtěla.

„To si netroufám říct, ještě nejsem ve funkci, nejsem ani stávající zastupitelka, takže nemám k ruce rozpočet, abych vám to řekla zcela konkrétně. Pokud, tak to nebudou dramatické změny v celkovém rozpočtu,“ reagovala na dotaz.

Opozice tvrdí, že náklady budou výrazné. „Zejména když je člověk placený, tak to znamená, že má ještě kancelář, sekretářku a tak dále,“ je přesvědčený Čižinský.

„Myslím si, že to zaprvé bude znamenat velké finanční náklady pro městskou část, která musí v tomto směru – zvlášť v této době – jednat úsporně. Zadruhé to bude i velmi složitě technicky proveditelné. Budova úřadu městské části je už teď od sklepa až po půdu úplně plná,“ uvedl dosavadní starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Definitivně stvrdí obsazení funkcí až ustavující schůze zastupitelstva. Ta proběhne 9. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované