Hlavní obsah

Komunista Ondráček na sítích oslavoval Putina, vyšetřuje ho policie

Komunista Zdeněk Ondráček v Doněcké lidové republice v roce 2019.

Reklama

Bývalého komunistického poslance Zdeňka Ondráčka vyšetřuje policie kvůli jeho příspěvkům na sociálních sítích, ve kterých se obdivně vyjadřoval o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi a chválil jeho postoje k Ukrajině.

Článek

O policejním vyšetřování bývalého poslance KSČM a příslušníka předlistopadového pohotovostního pluku informoval server Neovlivní.cz. Zájem policie na sebe podle něj Ondráček přivolal zejména svým příspěvkem na Facebooku z 18. února, v němž komentoval hrotící se situaci na Ukrajině.

„Obdivuji Putina za trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou… střílet na školy, školky, nemocnice a další ryze civilní objekty mohou opravdu jen svině,“ napsal bývalý poslanec.

Na síti už tento příspěvek nyní není dostupný a Ondráčkův profil je od víkendu neveřejný, takže prohlížet jej mohou jen ti, které do něj on sám pustí, upozornil server.

„Příspěvek Zdeňka Ondráčka policie řeší. Je mezi těmi, u nichž je podezření, že porušují zákony,“ citoval Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Oficiálně se policie k případu nevyjádřila, což je u konkrétních vyšetřování obvyklé. „Evidujeme desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, schvalující ruskou invazi a aktivity ruské armády. Internetové prostředí pečlivě monitorujeme a omlouváme se, že nereagujeme na každé označení v příspěvcích. Není to vždy žádoucí a taktické. Děkujeme za pochopení!“ uvedla v neděli policie na Twitteru.

U Ondráčka se nejedná o první kontroverzi spojenou s děním na Ukrajině. Už v roce 2019 vyrazil na oslavy 5. výročí vyhlášení samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Přivítali jej tam se všemi poctami. „Byla to soukromá cesta a své soukromé cesty nemám důvod komentovat,“ hájil se tehdy poslanec.

České ministerstvo zahraničí se od něj striktně distancovalo a tehdejší šéf diplomacie Tomáš Petříček řekl, že poslanec dělá zemi ostudu, připomněl Neovlivní.cz.

Zdeněk Ondráček byl dvě volební období poslancem parlamentu, kde seděl mimo jiné ve výborech a komisích, které mají na starost bezpečnost a právo. Byl například členem komise pro kontrolu tajné služby BIS. Do politiky se vrhl po odchodu od policie, kde vyšetřoval hospodářské kauzy. Za totality byl členem pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti.

Reklama

Doporučované