Hlavní obsah

„Koupila jste si hlasy!“ Lidé se pustili do starostky kvůli funkcím

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

O jednání zastupitelstva Měcholup na Lounsku byl tentokrát velký zájem. Čekali hlavně na bod číslo dvanáct.

Reklama

REPORTÁŽ z Měcholup na Lounsku, kde se lidem nelíbí, že starostka, výměnou za setrvání ve funkci, zřídila dva plně placené posty místostarostů pro své koaliční partnery. Městys tak platí třikrát víc než obce v okolí.

Článek

Bývalý taneční sál nad hospodou U Zlatého potoka. Na rozvrzaných židlích posedává asi dvacítka lidí. Na místní poměry je narváno. Naproti nim dlouhý stůl pro devět zastupitelů. Vlevo sedí „vedení města“, vpravo „opozice“. Uprostřed sedmašedesátiletá starostka Doris Černíková, která svolala na žádost opozice veřejné zasedání.

Atmosféra je napjatá. Lidé jsou netrpěliví. Na programu je sice čtrnáct bodů, ale většina obyvatel přišla kvůli bodu číslo dvanáct: účelné a hospodárné vynakládání finančních prostředků obce.

Něco za něco

„Tak vás tady vítám,“ zahájí schůzi starostka Černíková. Městysi vládne páté volební období respektive sedmnáctý rok, a to i přesto, že v podzimních komunálních volbách její strana (SNK Měcholupy) skončila až druhá. Z devíti zastupitelů získala tři. Vítězná strana (SNK Měcholupy, Želeč, Velká Černoc a Milošice) získala čtyři zastupitele, a tudíž vše měli v rukou zastupitelé Zbyšek Košťák (Vaše sdružení nezávislých kandidátů) a Radomír Holan (STAN).

Povolební jednání trvala necelé dva týdny. Oba se přidali ke starostce Černíkové a součástí koaliční smlouvy bylo, že se stanou placenými místostarosty. Odhlasovali si maximální možný plat, tedy neuvolněný místostarosta Radomír Holan ve výši 32 501 korun a uvolněný Zbyšek Košťák ve výši 58 260 korun. V obci s tisíci obyvateli, kde má zhruba 16 % lidí exekuci (data z roku 2021), nezaměstnanost v Lounsku se pohybuje kolem šesti procent a platy zde patří k nejnižším v republice, to vyvolalo značné pozdvižení.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitelka Logopedické základní školy Lenka Kořínková, kandidátka za Sdružení nezávislých kandidátů Měcholupy, Želeč, Velká Černoc a Milošice.

Ředitelka místní Logopedické základní školy Lenka Kořínková (kandidovala na posledním místě kandidátky vítězné strany) sepsala petici, v níž vyzývá vedení města, aby „upravilo vynakládané mzdové prostředky na výši obvyklou“. Spočítala, že průměrné měsíční výdaje za místostarosty v obdobných obcích činí 30 tisíc korun, zatímco v jejich Měcholupech to je 106 tisíc korun (včetně odvodů za zaměstnavatele). Petici podepsalo už na podzim 144 lidí, tedy zhruba pětina voličů Měcholup.

„Chtěli jsme paní starostce ukázat, že se nám to nelíbí. Že nesouhlasíme s tím, že aby se ve funkci udržela, nabídla dvěma zastupitelům placená místa,“ vysvětlila Seznam Zprávám ředitelka školy.

Foto: Lenka Kořínková, Seznam Zprávy

Mzdové náklady na místopředsedy za volební období 2022–2026 ve třiceti obcích v okolí Měcholup na Lounsku.

Lenka Kořínková sesbírala data z třiceti okolních měst a vesnic o velikosti od dvou set obyvatel do dvou a půl tisíc lidí a vložila je do grafu s názvem „Mzdové náklady na místostarosty za volební období 2022–2026“. Vyšlo jí, že Měcholupy platí zdaleka nejvíc a dva placení místostarostové (jinde je maximálně jeden) budou město stát přes pět milionů korun.

„Paní starostka na tu petici vůbec nezareagovala, odmítla ji komentovat, takže jediná možnost byla iniciovat svolání zastupitelstva,“ říká Lenka Kořínková.

„Vše bude, dejte nám čas“

V sále nad hospodou U Zlatého potoka se nejprve řeší praktické problémy obce. A není jich málo. Hledají se peníze na údržbu komunikací během ledovky, zateplení stropu základní školy, na opravu úniku vody z želečského rybníka, není na opravy chodníků, silnic atd. Vedení města zjevně nepřipravilo na zastupitelstvo žádný plán investic, plán staveb nebo údržby komunikací, takže nikomu v sále není jasné, které opravy budou mít letos přednost a kolik to bude stát.

„Měli jste tři měsíce na to, vypracovat základní plán investic, je to v bodu jednání, ale nemáte nic,“ tepou do vedení města opoziční zastupitelé. „Všechno bude, dejte nám čas,“ reaguje vedení. Po dvou hodinách dotazů, ironických poznámek a hádek přichází na řadu bod číslo dvanáct.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zleva: místostarosta Radomír Holan, Růžena Mottlová, starostka Doris Černíková, místostarosta Zbyšek Košťák a zástupce opozice Václav Hanzal.

„Vy teď ode mě žádáte, abych se nějak bránila nebo abych něco vysvětlila? Dobře. Já se na to připravila,“ říká starostka, vstane, postoupí k magnetické tabuli a odhalí řady zvýrazňovačem psaných čísel. Jde prý o srovnání rozpočtů, nákladů a výnosů Měcholup a nedaleké vesnice Libořice. Během prezentace se ale ukáže, že starostka udělala ve výpočtech chybu, posunula desetinnou čárku, a tudíž srovnání nesedí. Zkusí to tedy jinak. Navrhne, ať se všichni vzdají svých platů a odměn. Krom ní.

„Nevím, jestli se vám zdá hodně při rozpočtu 29 milionů dát 2,5 milionu za odměny zastupitelstva. Klidně si můžeme příště odhlasovat, že nic brát nebudete. Já bohužel (jako starostka) budu,“ pronáší podrážděně.

To lidi v sále už zvedne ze židlí.

„Co to je za srovnání? Vždyť Libořice jsou třetinové, mají tři sta padesát obyvatel, proč je vůbec srovnáváte,“ ozve se muž ve svetru, který reaguje na čísla na magnetické tabuli. „Na rovinu: Nám to přijde jako koupení hlasů,“ vykřikne paní vedle něj. „Vy jste nevyhrála volby, ale chtěla jste být starostkou, tak jste si ty dva hlasy koupila,“ přidává se další.

Starostky se zastane její stranická kolegyně Růžena Mottlová. „Já jsem vás chtěla porosit. Jednou jste ty volby prohráli, nechte toho, nechte paní starostku pracovat,“ apeluje do sálu.

Jenže občané stále žádají vysvětlení.

„Proč jdete pořád na mě? Proč se nezeptáte pánů místostarostů, proč a jestli si nechali zaplatit hlasy z obecního rozpočtu,“ přehazuje starostka otázky na své místostarosty. Ti nakonec, ač neradi, promluví.

„Dostal jsem nějakou koaliční nabídku, na kterou jsem přistoupil. Rozhodl jsem se dobře. Tam žádné kupování nebylo, přistoupil jsem na to dle svého svědomí a vědomí,“ odpovídá občanům respektive svým sousedům místostarosta Zbyšek Košťák.

Místostarosta Radomír Holan je ještě upřímnější. „Já bych do koalice bez placené funkce nešel. Já potřebuju z něčeho žít. Nemám další zdroj příjmů. Já jsem všechny zdroje příjmů, které jsem měl, musel zrušit, jen proto, abych mohl pracovat pro obec, jak jsem to hlásal vždycky,“ vysvětluje.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Diskuze ohledně výše platů pro dva místostarosty nakonec vyplynula do ztracena.

Místostarostové vyjmenovávají, co vše pro obec dělají a udělají, slibují, že si ten plat zaslouží a že budou tvrdě pracovat. Lidé v sále sice dál protestují, ale je jim to k ničemu. Tím diskuze o bodu číslo dvanáct končí. Vedení města si odsouhlasí, že žádost byla projednána, a pokračuje se dál v programu.

„Já tento rozhovor ukončím…“

Po skončení zastupitelstva se Seznam Zprávy důkladněji doptávaly starostky Černíkové, čím to, že zrovna po těchto volbách městys potřeboval zřídit další placenou funkci, a starostka dala kritikům za pravdu.

„Placená funkce vznikla z důvodu vzniku koaliční smlouvy, koaliční dohody. Oba zastupitelé řekli, že podpoří tuto koalici, když se stanou místostarosty. Já jsem jim řekla, že podpořím tuto koalici a nechci být starostkou. Nikdo to ale nechtěl dělat. Tak jsem si vytáhla toho zajíce z pytle,“ přichází starostka s úplně novým vysvětlením.

A jak se jí dívá na graf, který ukazuje, kolik její starostování, o které navíc, jak tvrdí, neměla zájem, městys stojí?

„Já k tomu nemám komentář. Já tento rozhovor ukončím,“ sdělila pouze. Seznam Zprávy mají prý přijít jindy, až bude na pořadu dne nějaké příjemnější téma.

„Tomu nemůže věřit snad ani paní starostka. Kdyby nechtěla být ve funkci, proč tedy uzavírala koaliční smlouvu? Obec by nemusela vynakládat prostředky na uměle vytvořené funkce. Její argumentace je zcela absurdní a manipulativní,“ míní autorka petice a grafu Lenka Kořínková.

Reklama

Související témata:

Doporučované