Hlavní obsah

Kritice ministerstev navzdory. 5000 korun na dítě schválíme, věří Jurečka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Vláda se dnes opět vrací k návrhu, který umožní vyplatit dávku 5000 korun na dítě rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun. Přestože ministerstva návrh v mnohém kritizovala, Jurečka věří, že projde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jsem přesvědčen, že záměr, na kterém byla ve vládě jednoznačná shoda a oznámili jsme jej 27. dubna, také jednoznačně finalizujeme,“ uvedl v úterý optimisticky pro Seznam Zprávy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A to i přes ostrou kritiku ostatních ministerstev v připomínkovém řízení v minulém týdnu, na kterou už Seznam Zprávy upozornily. Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) Seznam Zprávám potvrdil, že on na vládě zákon jako celek podpoří. Jeho ministerstvo mělo výhrady týkající se třeba způsobu podávání žádosti. To už je podle Jurečky vyřešené.

Mnohem vážnější výtku ale mělo ministerstvo financí, které upozornilo, že stále není jasné, odkud se vezme asi osm až devět miliard, na kolik příspěvek vyjde. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před jednáním vlády věc nekomentoval.

Stejně tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechal bez odpovědi, zda se podařilo ujasnit, proč bude dávka na dítě vyplacena zrovna rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun.

„Z důvodové zprávy vyplývá, že se jedná o částku 1 milion korun hrubého. Není však vysvětleno, jakým způsobem se k této částce dospělo, kolika domácnosti se bude týkat, ani jaký je důvod, že byla zvolena právě tato hranice. Doporučujeme do důvodové zprávy doplnit analýzu, která k tomuto rozhodnutí vedla,“ píše se v připomínce resortu spravedlnosti.

Podle Jurečky se od minulého týdne, kdy kabinet projednávání předlohy přerušil, podařilo zapracovat některé dílčí legislativně-technické úpravy. „Například podrobnější specifikaci procesu žádostí a jejich administrace. Ta je nakonec maximálně vstřícná vůči žadatelům,“ řekl ve vyjádření pro Seznam Zprávy Jurečka.

Pokud vše půjde dle jeho plánu, žádat o příspěvek bude možné v létě. „Platí, že v srpnu bychom měli začít s vyplácením. Na shodě ministrů, že právě tento příspěvek má být klíčovým nástrojem pomoci rodinám, se nic nezměnilo,“ ujišťuje Jurečka.

Do 18 let nebo do 26?

Významnou připomínku k návrhu mají ale i odboráři. Ti navrhují, aby se maximální věk mladistvého, do kterého se má pětitisícovka vyplatit, zvednul na 26 let. Okruh oprávněných osob ČMKOS navrhuje rozšířit i na nezaopatřené děti.

„Vysoké životní náklady nepostihují pouze rodiny s dětmi do 18 let, ale i rodiny se všemi nezaopatřenými dětmi,“ píšou odborové svazy ve zdůvodnění. V připomínce zároveň upozorňují na nutnost „adekvátního finančního ohodnocení“ pro zaměstnance úřadů práce, kterým s touto dávkou přibude nová pracovní agenda.

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly je hranice 18 let, kterou vláda stanovila, umělá. „Je to jen hranice plnoletosti, ale zákonné předpisy u studentů znají hranici 26 let. Toto by měla vláda v návrhu napravit,“ vysvětlil Seznam Zprávám Středula.

Opozice: Totální chaos

Postup vlády a Jurečky kritizuje opozice. Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové zavládl absolutní chaos. Kritizuje také to, že se má příspěvek vyplácet až v srpnu, rodiny mají podle exministryně financí problémy už teď.

„Před měsícem řekla vláda lidem, že se na podobě příspěvku dohodli. Po pár dnech byl změněn základní parametr a ani po měsíci pořad neznáme finální návrh. Jediné, co jsme se dozvěděli, je, že to, co připravil ministr Jurečka, je protiústavní, v rozporu s evropským právem a mají s tím problém i klíčová ministerstva,“ řekla ve vyjádření pro Seznam Zprávy Schillerová.

Občané mají problémy už teď a vláda bude čekat několik měsíců, aby byl příspěvek vyplacen před volbami.
Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO

Ani předseda SPD Tomio Okamura není spokojený s tím, jak zatím vláda řeší příspěvek na dítě.

„Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už déle než měsíc není schopen předložit avizovaný návrh. Vláda minulý týden tuto pomoc opět odložila, protože až na vládě zjistili, že návrh ministra Jurečky obsahoval hrubé právní nedostatky a byl v rozporu s Ústavou a i s evropským právem,“ kritizuje postup vlády Okamura.

Návrh zákona o jednorázovém příspěvku na dítě

- Předloha počítá s tím, že by 5000 korun měl stát vyplatit na děti, jimž letos 1. srpna ještě nebude 18 let.

- Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu.

- Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu korun hrubého by o ni měli požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v takzvaných Czech Pointech na radnicích či poštách. Peníze by měli dostat do konce dalšího měsíce po schválení žádosti.

- O 5000 korun bude pak možné žádat i na děti, které se teprve narodí od 2. srpna do konce roku.

Zdroj: ČTK

Podpora rodinám se má začít vyplácet v srpnu. Ministerstvo práce odhaduje, že by dávku mohlo dostat 1,82 milionu dětí. Výdaje by činily více než 9 miliard korun.

Reklama

Doporučované