Hlavní obsah

KSČM proti obranné smlouvě podpořil i mladík souzený za vagnerovskou nášivku

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Podpořit komunisty před Sněmovnu přišel i Jakub Jašek odsouzený za schvalování ruských válečných zločinů.

Reklama

Senát dnes schválil obrannou smlouvu mezi Českou republikou a USA. Poslanci se na ni chystají příští týden. KSČM a její příznivci to přišli politikům vymluvit. Včetně muže nepravomocně odsouzeného za schvalování válečných zločinů.

Článek

Zhruba dvacítka komunistů a jejich příznivců se ve čtvrtek ráno sešla před Poslaneckou sněmovnou, aby protestovali proti obranné smlouvě s USA (DCA).

Snažili se přesvědčit zákonodárce mířící na obranný a zahraniční výbor, který dokument projednával.

Sněmovnu čeká druhé čtení o smlouvě až příští týden, těsně před polednem ji pak schválil Senát. Před ním se ale žádná demonstrace nekonala.

Podařilo se protestujícím nějakého poslance přesvědčit, aby pro smlouvu nehlasoval? „Jardu Foldynu,“ zmínil jeden ze seniorů poslance SPD. „Ten se tady zastavil a podepsal nám to.“

Na dotaz, jestli přesvědčili nějakého dříve nepřesvědčeného, odpovědět nedokázal. Protestující ke svým podpisovým stánkům lákali nejen kolemjdoucí poslance, ale i novináře či turisty. Bez valného úspěchu.

Místo Z ruský medvěd

Chvíli po deváté hodině mezi povětšinou seniory zavítal i jednatřicetiletý Jakub Jašek, který se na jaře dostal do širšího povědomí, když na demonstraci proti bídě přišel s nášivkami žoldnéřské Vagnerovy skupiny a písmenem Z, které je symbolem ruské agrese vůči Ukrajině Kremlem označované jako „speciální vojenská operace“.

Za to odešel v květnu od soudu s půlroční podmínkou, pokutou a ročním zákazem pobytu v Praze.

S redaktorkou Seznam Zpráv se bavit odmítl. Pouze uvedl, že přijít mohl, neboť rozsudek je nepravomocný. To redakci potvrdil i Lukáš Svrček z Obvodního soudu pro Prahu 1, podle nějž je případ nyní u Městského soudu v Praze, který rozhoduje o Jaškově odvolání.

Poslanci obrannou smlouvu schválí příští týden

Dokument za českou stranu podepsala koncem května přímo ve Washingtonu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Posléze – jako u kterékoliv jiné mezinárodní smlouvy – zamířil do Parlamentu.

Problematické symboly, kvůli nimž byl odsouzen za veřejné schvalování válečných zločinů, jichž se ruská armáda a vagnerovci dopouštějí na Ukrajině, si Jašek na protest před Sněmovnu už nevzal.

Na batohu si nechal jen ruského medvěda a svatojiřskou stužku, kterou měl omotanou i kolem zápěstí.

Oranžovo-černá stuha je v některých zemích (Pobaltí, Ukrajina, Moldavsko) zakázaná kvůli souvislosti s ruskou expanzivní politikou. Rusové ji začali ve velkém používat po roce 2014, kdy anektovali ukrajinský poloostrov Krym, jenž dodnes okupují.

Za co byl odsouzen Jakub Jašek?

Muž ve své výpovědi mimo jiné uvedl, že ruská vojska bojují na Ukrajině proti nacistům a považuje je za „osvoboditele“. Žalobkyně dodala, že není souzen pro své názory, nýbrž pro symboly, které nosil.

„Zrada národa“

Komunisti si s sebou vzali hesla o „odevzdávání suverenity naší země“, „zradě národa“ či „nosičích jaderných zbraní“. Těmi argumentoval třeba i starší rozčilený muž: „A vy víte, co oni si sem přivezou? Co když sem přivezou jaderné zbraně?“

Na dotaz, k čemu by Američanům jaderné zbraně v Česku byly, nedokázal odpovědět a spolu s dalším protestujícím začal argumentovat válkou v bývalé Jugoslávii či Irákem.

Obrannou smlouvu s USA schválil Senát krátce před polednem. „Pro hlasovalo 66 senátorů ze 72 přítomných. Rád jsem dohodu já podpořil,“ uvedl senátor Jan Holásek (klub SEN21 a Piráti). V debatě byla proti dohodě jen nezávislá Jana Zwyrtek Hamplová, proti hlasovala i Daniela Kovářová (nez.).

Zdrželi se Zdeněk Matušek a Ladislav Václavec z ANO, senátor za ODS Raduan Nwelati a senátor za Svobodné Jaroslav Chalupský (klub ODS a TOP 09).

Reklama

Doporučované