Hlavní obsah

Kvůli Zemanovi zalepili vchodové dveře. Babiš si došel pro kritiku

Foto: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel po týdnu do své kanceláře v pražských Dejvicích. Skleněné tabulky vchodových dveří ochranka zalepila.

Reklama

aktualizováno •

Aby nevznikly další fotky, na kterých ochranka pomáhá bývalému prezidentovi do schodů, byly ve středu skleněné tabule vstupních dveří domu, kde má Miloš Zeman kancelář, zalepené.

Článek

Po týdnu dorazil Miloš Zeman opět do své kanceláře v Jaselské ulici v pražských Dejvicích. Chvíli před ním přišel i jeho někdejší poradce Martin Nejedlý.

Zeman před domem uvedl, že neví, zda se k němu na dnešek objednal nějaký občan. „Vím, že tady dnes má být Andrej Babiš,“ uvedl pouze jedno konkrétní jméno.

Bývalý premiér dorazil v poledne, podle svých slov na pozvání od Zemanova týmu. „Nejdřív jsem si vyslechl drtivou kritiku mé kampaně na post prezidenta České republiky. Dělal jsem si poznámky. Samozřejmě to téma bylo špatně,“ uvedl Babiš po schůzce.

Zeman ho prý pozval na návštěvu svého domu v Lánech a apeloval na něj, aby zůstal v politice. „Řekl jsem mu, že se věnuji hnutí a soustředím se na evropské volby,“ dodal šéf hnutí ANO.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš přinesl bývalému prezidentovi lahev portského.

Prezidentovi přinesl lahev portského. „Já jsem na to zapomněl, tak jsem rychle skočil do expres Tesca. On postupně přecházel z Becherovky na Porto,“ vysvětloval pobaveně svůj výběr dárku.

Zalepené dveře

Po minulém týdnu přišla Zemanova ochranka s fíglem, jak zabránit novinářům, aby fotili prezidenta při vynášení do schodů. Sklo ve vstupních dveřích přelepili papírem a izolepou. Zemanův vozík nechali na chodníku a zavřeli za sebou dveře, aby „výstup“ nebyl vidět.

Po „akci“ se tým vrátil pro vozík a improvizované zástěny zase sundal.

Bývalý prezident se pohybuje na vozíku, ale dům, kde si otevřel kancelář, má výtah až v prvním patře. Od vchodových dveří je nutné překonat schody, na kterých jsou sice připevněny lišty, ale po nich ochranka prezidenta nevyváží.

Do schodů šel minule i dnes po svých za asistence bodyguardů.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ochranka pomáhá prezidentovi při vstupu do budovy.

„Ta kancelář je bezbariérově přístupná, je tam výtah. Jediný problém jsou schody (do prvního patra). Lze je vyjet na vozíku, samozřejmě s pomocí. Ale je to jediný problém. Hned za rohem je výtah, který vede do třetího patra, kde má kancelář,“ popsal Ovčáček.

Podle Ovčáčka se už přístup nijak dál řešit nebude. Prezident je podle něj s kanceláří spokojený a na nic si nestěžuje. „A smál se tomu, že pozornost byla upřena na jedny schody,“ tvrdí jeho mluvčí.

„Lékařem mu bylo doporučeno, aby cvičil chůzi, takže to není pro něj tak velký problém. I v Lánech chodí s chodítkem,“ řekl Ovčáček.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pro vozík se později vrátili Zemanovi asistenti.

Jak už dříve uvedl Petr Kumstát, předseda Asociace vozíčkářů a zdravotně i mentálně postižených v ČR, podle něj nájezd neodpovídá normě, neboť je příliš prudký. „Může tak akorát sloužit mladým a statným manželům, aby se s velkým rizikem pokoušeli tudy vytlačit svůj kočárek,“ uvedl.

Zemanovi pomáhá do kanceláře ochranka, není ale vyřešeno, jak by se k prezidentovi dostal například občan na vozíku. Dle Ovčáčka ale není problém, aby návštěvě pomohla ochranka do schodů podobným způsobem jako bývalé hlavě státu.

Žena se k Zemanovi nedostala

Schůzka s prezidentem je možná pouze po domluvě. Zatím ale není jasné, jak by se k němu lidé mohli objednat. Na webových stránkách jsou stále uvedena čísla, která vedou na Pražský hrad do kanceláře současného prezidenta. Adresa nové kanceláře tam také není uvedena.

Ani na samotné budově v Dejvicích nelze poznat, že zde má kancelář bývalý prezident – na zvonku je pouze fixou napsáno „PMZ“ (Přátelé Miloše Zemana, pozn. red.). Kolemjdoucí se dotazují přítomných novinářů, co se na místě děje. A jsou překvapení, že by zde měla sídlit bývalá hlava státu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident přijel v dobré náladě.

„Je příliš brzy. Tyto věci se teprve budou řešit, stejně jako výzdoba kanceláře,“ uvedl Ovčáček. Je tedy nepravděpodobné, že se prezident v nejbližších dnech setká s nějakým občanem.

Ve středu před polednem ale o schůzku projevila zájem starší žena, která ke kanceláři dorazila. Chtěla s prezidentem probrat svoje problémy s exekucemi. Dovnitř se však nedostala, nechala tedy na sebe u Zemanova týmu telefonní číslo.

Kromě Andreje Babiše má dnes Zeman naplánovaný rozhovor a znovu by měl přijít publicista a zakládající člen spolku Přátelé Miloše Zemana Karel Srp, který byl už u otevření kanceláře minulý týden.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Roli mluvčího pro bývalého prezidenta nadále zastává Jiří Ovčáček.

Byt naproti americké ambasádě, přestavěný narychlo na kancelář, si pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, a to od společnosti XPlace Alfa, která pro katolickou církev spravuje byznys s nájemním bydlením.

Předsedou představenstva spolku je bývalý kancléř Vratislav Mynář. Na dotaz, proč pro exprezidenta pronajali nevyhovující prostory, ale Mynář minulý týden odmítl odpovědět. „Já s vámi nehodlám mluvit, protože se chováte jako čuňata, promiňte mi to. Nashle,“ řekl Mynář.

Reklama

Související témata:

Doporučované