Hlavní obsah
Online

Překvapení u lidovců. Jurečkovou „dvojkou“ se stal rival, spojenkyně propadla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Křeslo předsedy KDU-ČSL obhájil Marian Jurečka. Jeho spojenkyně Šárka Jelínková neobhájila post 1. místopředsedkyně, nahradí ji Jan Bartošek.

Reklama

aktualizováno •

Lidovci si na sjezdu v Ostravě volí nové vedení, dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Stávající šéf strany Marian Jurečka obhájil post předsedy, vyzyvatele neměl. Hlas mu dalo 81 procent straníků.

- O post 1. místopředsedy se utkal poslanec Jan Bartošek a senátorka Šárka Jelínková, zvítězil Bartošek. Na místopředsedy dále kandiduje ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, kandidát na brněnského primátora Petr Hladík a pražský poslanec Tom Philipp.

- Šéf lidovců Marian Jurečka a předseda ODS Petr Fiala na sjezdu vyzvali k hledání společného vládního kandidáta na prezidenta. Podle Jurečky by mělo být jasno do září.

- KDU-ČSL slavila úspěch v minulých volbách do Poslanecké sněmovny, v nichž se spojila s TOP 09 a ODS do koalice Spolu. Lidovci získali 23 poslaneckých křesel a tři ministerstva.

- Poslední průzkum Kantaru pro ČT straně samostatně předpovídá méně než 5 procent.

  • Všichni místopředsedové zvoleni v prvním kole

    Lidovci hladce v prvním kole zvolili čtyři řadové místopředsedy. Jsou jimi senátorka Šárka Jelínková, poslanec Tom Philipp, náměstek brněnské primátorky Petr Hladík a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo.

  • Jurečka si přál Jelínkovou, vítězství Bartoška je překvapením

    Prohra senátorky Šárky Jelínkové, které se nepodařilo obhájit post 1. místopředsedkyně, je překvapením. Aby mu nadále „kryla záda“, si přál předseda Marian Jurečka, její vyzyvatel Jan Bartošek naopak nepatří do křídla znovuzvoleného šéfa a na sjezdu vystoupil i s kritikou.

    Důvodů, proč se tak stalo, je více. Nejvíc asi Jelínkové ublížil fakt, že byla jako stranická dvojka nevýrazná – což završila odmítnutím funkce ministryně práce a sociálních věcí. Jelínkové mnozí také vyčítají, že málo jezdila do okresů a pečovala o fungování strany. Čeští delegáti také chtěli zvolením Bartoška vyvážit fakt, že všichni tři ministři jsou z Moravy.

    Jak bude tandem Jurečka–Bartošek fungovat, není jisté, protože jsou vnitrostranickými soupeři. Bartošek prohrál s Jurečkou souboj o post předsedy v roce 2020. Navíc mu nemůže odpustit, že ho nevzal do vlády – spekulovalo se o něm jako o kandidátovi na ministra obrany, šéf lidovců ale nakonec preferoval jiná ministerstva.

  • 1. místopředsedou strany se stal Jan Bartošek

    1. místopředsedou lidovců se stal poslanec Jan Bartošek. Dostal 175 hlasů z 277. Bartošek ve funkci nahradí senátorku Šárku Jelínkovou, která dostala méně než 100 hlasů.

  • První kritika: Balancování kolem 5 % mě štve

    O post 1. místopředsedy se uchází senátorka Šárka Jelínková a poslanec Jan Bartošek. Od něj na sjezdu zazněla první kritika. „Mě to neustálé balancování kolem pěti procent celkem štve,“ řekl Bartošek. KDU-ČSL podle něj musí být hrdá suverénní strana.

    „Nemůžeme vyměnit funkce za naše směřování. Funkce nemůžou být cíl. Fandím koalici Spolu, ale chci, abychom byli součástí jako silný partner, který dokáže realizovat naši politiku,“ dodal Bartošek.

  • Marian Jurečka obhájil post předsedy

    Marian Jurečka, který neměl protikandidáta, obhájil post předsedy KDU-ČSL. Dostal 224 z 275 odevzdaných hlasů.

  • Jurečka: Putin ohrožuje i nás

    „Dokud bude Putin v Kremlu, jsme ohroženi i my,“ řekl Marian Jurečka k delegátům lidoveckého sjezdu. Za potlesku straníků dodal, že pokud někdo páchá bezpráví a ubližuje dětem, ženám a starým lidem, nemůžou ostatní stát bokem. „Musíme si vyhrnout rukávy a dát někomu takovému přes držku. To je normální,“ řekl Jurečka.

  • Jurečka: Vláda by měla vydržet dvě volební období

    Předseda lidovců Marian Jurečka ve zprávě pro delegáty pochválil vznik projektu Spolu s ODS a TOP 09, stejně jako pětikoaliční vládu. „Přál bych si, abychom mohli mít vládu na tomto půdorysu minimálně osm let,“ uvedl Jurečka.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Marian Jurečka v Ostravě.

  • Pithart: Tradiční hodnoty jsou prázdné šuple

    Petr Pithart v pozdravu zdůraznil, že se strana musí víc snažit komunikovat a vybojovat si prostor v médiích. „Marian se zlepšil, daří se mu to, další dva ministři musejí přidat. V létě bude sucho, porostou ceny potravin, energií a my musíme lidem srozumitelně vysvětlovat, co je a co není možné. Nemluvme o tradičních hodnotách, to je prázdné šuple, to má v ústech každý, to lidi spíš dráždí,“ shrnul Pithart.

  • Společný prezidentský kandidát má být do září

    Premiér Petr Fiala lidovce vyzval, aby na základě již fungující spolupráce pokořili i další metu – tedy najít i společného kandidáta či kandidátku, který bude schopný zvítězit pod vlajkou Spolu. „Měli bychom být dostatečně moudří a zodpovědní, aby na Hrad usedl prezident, pro kterého budou hlavní pilíře moderní demokratické politiky nepřekročitelné,“ uvedl premiér

    O možném společném koaličním kandidátovi hovořil při příchodu na sjezd také šéf lidovců Marian Jurečka. Jasno by podle něj mělo být nejpozději v září.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Petr Fiala s Marianem Jurečkou na sjezdu KDU-ČSL.

  • Fiala: Sám jsem nečekal, že spolupráce bude tak úspěšná

    Mezi prvními pozdravil delegáty sjezdu premiér a předseda ODS Petr Fiala, který připomněl, že poprvé zmínil možnost společné spolupráce s lidovci na sjezdu před třemi lety. „Přiznám se, že jsem tehdy sám nečekal, že naše spolupráce bude tak silná a bude tak úspěšná, že se staneme součástí jedné volební koalice spolu s TOP 09 a že spolu vyhrajeme parlamentní volby,“ řekl straníkům.

  • Tradice versus progresivní témata

  • Šéfka TOP 09: Jsme bratranci

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nazvala svou stranu a lidovce bratranci v narážce na fakt, že lidovci se vzájemně oslovují bratři a sestry. „Přišla jsem vám poděkovat. Vím, že to nasazení, které jste do toho dali, není samozřejmé,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na sjezdu KDU-ČSL.

  • Šéf Starostů na sjezd nedorazí

    Se zdravicí na sjezdu vystoupí všichni předsedové pětikoalice, nedorazí pouze šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Na poslední chvíli návštěvu zrušil, pošle videozdravici.

  • Návod mladých lidovců pro ministry

Reklama

Hlavní zprávy