Hlavní obsah

Macron si do Prahy přiveze šéfa EDF. Státní firma chce Dukovany

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Emmanuel Macron byl v Praze naposledy během českého předsednictví EU na podzim roku 2022.

Reklama

Během březnové návštěvy francouzského prezidenta v Praze proběhne jaderné fórum za účasti dalších francouzských ministrů a šéfů jaderných podniků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začátkem března proběhnou v Praze jaderné manévry – s francouzským přízvukem.

V úterý 5. března se do metropole Česka osobně dostaví francouzský prezident Emmanuel Macron. A aby nikdo nezůstal na pochybách, o co na česko-francouzském setkání půjde především, přiveze si s sebou i generálního ředitele společnosti EDF Luca Rémonta.

EDF je ve finále tendru na výstavbu až čtyř nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně v hodnotě stamiliard korun.

Velkolepá návštěva z Paříže ostře kontrastuje s chladem, který česká vláda zažívá z Bílého domu.

Že Macrona doprovodí šéf EDF, Seznam Zprávám sdělil Michal Vlasák z agentury Havas, jež EDF v Česku zastupuje. „Potvrzuji, že se zúčastní,“ řekl.

Tendr jde do finále

Macronovu návštěvu, o které se v politických kuloárech mluví od minulého týdne, poprvé potvrzuje i francouzská strana.

Z e-mailu francouzské diplomacie přišla ve čtvrtek večer pozvánka na česko-francouzské jaderné fórum, které se „5. března uskuteční na okraji návštěvy prezidenta Macrona do České republiky“.

Zúčastnit se ho mají i „ministři z české a francouzské strany a špičky jaderného byznysu a také relevantních výzkumných institucí“.

Obří jaderný tendr, který je i kvůli bezpečnostním aspektům středobodem české politiky poslední skoro dekády, jde do úplného finále. Jsou v něm tři uchazeči: francouzská EDF, korejská KHNP a severoamerický Westinghouse. Poslední jmenovaný se však zdá být již mimo hru, protože podle vyjádření vlády z konce ledna nesplnil podmínky tendru.

Tendr má silné politické pozadí. Jde o tak důležitou, drahou a strategickou zakázku, že se v něm angažují hlavně státní firmy nebo společnosti s významnou podporou mateřského státu.

Už na podzim jednal v Praze premiér Petr Fiala (ODS) se svým protějškem z Jižní Koreje Han Tok-suem. Za dva roky vládnutí se však ani v dramatických kulisách války na Ukrajině a se strategickým jaderným tendrem „v rukávu“ nedočkal pozvánky od amerického prezidenta Joea Bidena. Naprostá většina jeho předchůdců ve Strakově akademii se přitom do Oválné pracovny Bílého domu podívala.

Reklama

Doporučované