Hlavní obsah

Pohyb v jaderném tendru: vláda chce závazně více reaktorů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv vláda chystá materiál, na jehož základě by stát požádal uchazeče o to, aby se zavázali v případě zájmu k výstavbě více než jednoho reaktoru.

Článek

Největší tuzemský tendr doprovází na veřejnosti ticho, za jeho kulisami se však daly věci do pohybu. Minimálně politicky.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů blízkých členům kabinetu Petra Fialy vláda chystá materiál, na jehož základě by ČEZ –⁠ zadavatel soutěže –⁠ oslovil uchazeče o výstavbu jaderného bloku v Dukovanech dopisem se žádostí, aby se firmy zavázaly k nabídce ne jednoho, ale více reaktorů.

Ministerstva průmyslu a obchodu a financí pracují mimo jiné s variantou, že stavět by se mohly hned čtyři reaktory –⁠ dva v Dukovanech, dva v Temelíně. Přijít by to stát podle nedávných propočtů úřadů mohlo až na dva biliony korun.

Možnost výstavby více reaktorů umožňuje v tendru takzvaná opce, ta by však dle dokumentu, který má jít v těchto dnech na vládu, měla být závazná.

Jaderný tendr je informačně a bezpečnostně citlivou záležitostí, příslušné úřady tedy celou věc komentují opatrně. Nechtěly například odpovědět na dotaz, o jakou analýzu či propočet se stát nyní opírá.

„Rozhodování o novém jaderném zdroji je jedním z nejdůležitějších úkolů vlády v letošním roce. Rozvoj jaderné energetiky je stěžejní pro naši energetickou bezpečnost. S ohledem na běžící výběrové řízení a citlivost informací ale nemůžeme v tuto chvíli cokoliv komentovat,“ sdělil Seznam Zprávám šéf komunikace Úřadu vlády Václav Smolka.

Špičky už vědí

Ministerstvo průmyslu a obchodu označilo jaderný tendr za klíčový letošní úkol vlády. S tím, že bližší podrobnosti uvést nemůže.

„Rozhodování o novém jaderném zdroji je jedním z nejdůležitějších úkolů vlády v letošním roce. Rozvoj jaderné energetiky je stěžejní pro naši energetickou bezpečnost,“ sdělil Seznam Zprávám vedoucí tiskového oddělení Marek Vošahlík.

Ministerstvo financí, které drží 70procentní podíl státu ve skupině ČEZ, mimo jiné potvrdilo nedávnou informaci Seznam Zpráv o jednání šéfa ČEZ Daniela Beneše a dvojky polostátní společnosti Pavla Cyraniho se špičkami vládní koalice ve formátu K5.

Okolnosti o přípravě dopisu pro uchazeče v tendru nechtěla instituce blíže komentovat.

„K5 byla informována o průběžném stavu hodnocení nabídek v rámci tendru. S ohledem na běžící výběrové řízení a citlivost informací nebudeme v tuto chvíli cokoliv dalšího sdělovat,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Uchazeči z Francie (EDF), Severní Ameriky (Westinghouse) a Jižní Koreje (KHNP) podali nabídky loni v říjnu, polostátní společnost ČEZ od té doby odevzdané dokumenty vyhodnocuje.

Navrhovaný „jízdní řád“ výstavby v Dukovanech a Temelíně

Postup výstavby (zahájení výstavby / uvedení do provozu):

1. blok – 2029/2036

2. blok – 2030/2037

3. blok – 2033/2040

4. blok – 2034/2041

Dodavatelský model: Shodný dodavatelský model pro obě lokality.

Technologie: Shodná technologie pro obě lokality.

Investorský model: Společnosti Elektrárna Dukovany II a Elektrárna Temelín II, nebo jejich právní nástupci – akciové společnosti ve 100% vlastnictví státu (jako výsledek transformace skupiny ČEZ).

Model financování: Návratná finanční výpomoc + vlastní kapitál / zdroje investora.

Obchodní zajištění: Využití opcí na výstavbu dalších tří bloků z výběrového řízení na EDU5 (aktuálně probíhající tendr), to jest v režimu bezpečnostní výjimky podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, „Příprava výstavby dalších bloků v lokalitách Dukovany a Temelín“ (11. 1. 2023)

Seznam Zprávy loni informovaly o interním materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který vládě představil možný harmonogram výstavby hned čtyř jaderných bloků.

Ty by podle propočtu Ministerstva financí, který rovněž zveřejnily Seznam Zprávy, měly stát zhruba 1,75 bilionu korun. Klíčovým sdělením materiálu MPO bylo, že stavět by se mělo takzvaně dvoublokově: nejdříve dva bloky v Dukovanech, posléze dva v Temelíně.

Variantu „velké“ výstavby doporučuje i poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. S tím, že stát má usilovat i o výstavbu menších, cenově dostupnějších modulárních reaktorů. V jejich případě je stát v jednáních dále zejména s britskou společností Rolls-Royce.

„Ano, abychom do budoucna byli konkurenceschopní a měli dostatek elektrické energie, jejíž spotřeba bude stoupat. Prostor vidím i pro menší modulární reaktory,“ uvedl Pojar před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Smlouva s vítězem tendru by měla být dle původních plánů uzavřena na konci roku 2024 a výstavba dalšího dukovanského bloku by se měla rozběhnout v roce 2029.

Reklama

Doporučované