Hlavní obsah

Vládní špičky se sejdou s ČEZ, který probral nabídky na stavbu reaktorů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Probíhá tendr na výstavbu reaktoru v Jaderné elektrárně Dukovany.

Reklama

Dva nejvýše postavení muži energetické společnosti ČEZ mají po víkendu informovat předsedy vládních stran v rámci uskupení K5 o průběhu tendru na výstavbu nových jaderných reaktorů v Česku.

Článek

Není v Česku větší a lukrativnější zakázky, než je ta na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

Uchazeči z Francie, Severní Ameriky a Jižní Koreje podali nabídky loni v říjnu, polostátní společnost ČEZ od té doby odevzdané dokumenty vyhodnocuje. A podle zjištění Seznam Zpráv se vládní předáci mají od vedení energetické společnosti nyní dozvědět prvotní informace o podaných nabídkách.

V úterý se mají potkat předsedové vládních stran v rámci formátu K5 s generálním ředitelem skupiny ČEZ Danielem Benešem a místopředsedou představenstva Pavlem Cyranim. Setkání nad investicí, která by státní kasu mohla vyjít až na dva biliony korun, provází nebývalé mlčení vysoce postavených politiků kabinetu Petra Fialy.

Nikdo z oslovených šéfů vládních stran jednání K5 nepopřel, zároveň nikdo nechtěl uvést bližší podrobnosti.

„Tuhle informaci komentovat nebudeme,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka, který je nyní s delegací premiéra Fialy v Indii.

„Omlouvám se, chápu zájem, ale k tomuto se opravdu vyjadřovat nebudu,“ dodal vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan.

Vedení ČEZ na dotazy přes urgenci nereagovalo. Mluvčí společnosti, ve které stát skrze Ministerstvo financí vlastní 70procentní podíl, pouze uvedl, že se nemůže vyjadřovat k záležitosti koaličního vládního uskupení K5.

Jeden až čtyři

Probíhající tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech řeší stavbu jednoho reaktoru, součástí je ale opce na stavbu až třech dalších. Dva by se stavěly v Dukovanech, dva v Temelíně.

Seznam Zprávy loni informovaly o interním materiálu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který vládě představil možný harmonogram výstavby hned čtyř jaderných bloků.

Ty by podle propočtu Ministerstva financí, který rovněž zveřejnily Seznam Zprávy, měly stát zhruba 1,75 bilionu korun. Klíčovým sdělením materiálu MPO bylo, že stavět by se mělo takzvaně dvoublokově: nejdříve dva bloky v Dukovanech, posléze dva v Temelíně.

Navrhovaný „jízdní řád“ výstavby v Dukovanech a Temelíně

Postup výstavby (zahájení výstavby / uvedení do provozu):

1. blok – 2029/2036

2. blok – 2030/2037

3. blok – 2033/2040

4. blok – 2034/2041

Dodavatelský model: Shodný dodavatelský model pro obě lokality.

Technologie: Shodná technologie pro obě lokality.

Investorský model: Společnosti Elektrárna Dukovany II a Elektrárna Temelín II, nebo jejich právní nástupci – akciové společnosti ve 100% vlastnictví státu (jako výsledek transformace skupiny ČEZ).

Model financování: Návratná finanční výpomoc + vlastní kapitál / zdroje investora.

Obchodní zajištění: Využití opcí na výstavbu dalších tří bloků z výběrového řízení na EDU5 (aktuálně probíhající tendr), to jest v režimu bezpečnostní výjimky podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, „Příprava výstavby dalších bloků v lokalitách Dukovany a Temelín“ (11. 1. 2023)

Dodavatelem všech reaktorů by se dle citovaného materiálu MPO mohla stát firma, která letos na podzim vyhraje dukovanskou soutěž. Stát by pro tento obří kontrakt využil opce ve smlouvě.

Variantu „velké“ výstavby doporučuje i poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. S tím, že stát má usilovat i o výstavbu menších, cenově dostupnějších modulárních reaktorů. V jejich případě je stát v jednáních dále zejména s britskou společností Rolls-Royce.

„Ano, abychom do budoucna byli konkurenceschopní a měli dostatek elektrické energie, jejíž spotřeba bude stoupat. Prostor vidím i pro menší modulární reaktory,“ uvedl Pojar před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Smlouva s vítězem tendru by měla být dle původních plánů uzavřena na konci roku 2024 a výstavba dalšího dukovanského bloku by se měla rozběhnout v roce 2029.

Reklama

Doporučované