Hlavní obsah

Den D pro Dukovany. Trojice zájemců podala své konečné nabídky

Od úterý začnou ČEZ a vláda rozhodovat, komu svěří dostavbu elektrárny Dukovany.Video: Jan Marek, Sofie Krýžová

 

Reklama

aktualizováno •

Čas pro podání finálních nabídek na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany vypršel. ČEZ dostal na stůl tři obálky, z nichž vybere firmu, která v roce 2029 začne stavět nový jaderný reaktor a možná i tři další.

Článek

Zřejmě nejdražší zakázka v historii Česka jde do cíle. V tendru na stavbu reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany se začne rozhodovat o vítězi. Polostátní energetická skupina ČEZ totiž obdržela obálky s finálními nabídkami.

O stavbu od počátku jevily zájem tři zahraniční společnosti, francouzská EDF, americký Westinghouse a jihokorejská Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Všechny své nabídky v úterý předaly ČEZ, který o tom informoval v tiskové zprávě.

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů. Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnoticí zprávu Ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení,“ říká člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Nabídky společnost obdržela elektronicky, prostřednictvím speciálního šifrování a unikátně zabezpečeného úložiště. Nyní bude nabídky posuzovat jak z ekonomického, tak i z obchodního a technického hlediska.

Společnost EDF už potvrdila, že spolu s nabídkou na nový reaktor EPR1200 v Dukovanech také dodala dva návrhy zaměřené na další rozvoj flotily jaderných reaktorů v Česku – další blok v Dukovanech a dva v Temelíně.

Všichni zájemci podali nezávazné nabídky už loni. Původně měly být všechny konečné nabídky podány už 2. října, ale na žádost společnosti Westinghouse se termín prodloužil, což však podle ČEZ neohrozí harmonogram projektu.

Všechny tři společnosti mají se stavbou jaderných zdrojů zkušenosti po celém světě. EDF už postavila několik projektů v Evropě, Westinghouse se k tomu chystá v Polsku a KHNP sice v evropském prostředí žádnou stavbu zatím nemá, ale jaderné projekty realizovala například ve Spojených arabských emirátech.

Společnost ČEZ po otevření obálek všechny nabídky posoudí, hodnotící zprávu pak začátkem příštího roku předá vládě k finálnímu schválení. Smlouva s vítězem tendru má být uzavřena na konci roku 2024 a výstavba dalšího dukovanského bloku by se měla rozběhnout v roce 2029. Hotovo by mělo být v roce 2036.

Jenže celý proces začal drhnout na úplném začátku. Územní rozhodnutí pro stavbu dvou nových jaderných bloků v Dukovanech získal ČEZ teprve v pondělí 30. října, tedy až po dvou letech od podání žádosti o klíčový dokument.

Podle původních představ mělo být rozhodnuto do konce roku 2021, ale Stavební úřad v Třebíči dokument ještě letos v červnu neposvětil. Pak se rozhodnutí přesunulo z Třebíče na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vítěz tendru by měl podle dokumentu Ministerstva průmyslu stavět nejen reaktory v Dukovanech, ale v budoucnu také další dva v jaderné elektrárně Temelín, jak dříve informovaly Seznam Zprávy. Obě lokality by tak měly stejného dodavatele i stejnou technologii. Ministerstvo počítá s tím, že rozhodnutí vlády o dostavbě jádra bude zahrnuto v nové Státní energetické koncepci, která má být hotová do konce letošního roku.

Tzv. dvoublokové řešení – stavba dvou reaktorů v Dukovanech a následně dalších dvou v Temelíně – by mělo jaderné projekty nejen urychlit, ale také zlevnit. I tak by šlo o dosud největší investici, která by Česko vyšla na 1,72 bilionu Kč. ČEZ se dohodl se státem, že bude financovat přípravnou část dostavby Dukovan a náklady na výstavbu by měl zajistit stát.

Navrhovaný „jízdní řád“ výstavby v Dukovanech a Temelíně

Postup výstavby (zahájení výstavby / uvedení do provozu):

1. blok – 2029/2036

2. blok – 2030/2037

3. blok – 2033/2040

4. blok – 2034/2041

Dodavatelský model: Shodný dodavatelský model pro obě lokality.

Technologie: Shodná technologie pro obě lokality.

Investorský model: Společnosti Elektrárna Dukovany II a Elektrárna Temelín II, nebo jejich právní nástupci – akciové společnosti ve 100% vlastnictví státu (jako výsledek transformace skupiny ČEZ).

Model financování: Návratná finanční výpomoc + vlastní kapitál / zdroje investora.

Obchodní zajištění: Využití opcí na výstavbu dalších tří bloků z výběrového řízení na EDU5 (aktuálně probíhající tendr), to jest v režimu bezpečnostní výjimky podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, „Příprava výstavby dalších bloků v lokalitách Dukovany a Temelín“ (11. 1. 2023)

Jádro by spolu s plynem mělo hrát hlavní roli při postupném odklonu od spalování uhlí a zajistit zemi soběstačnost ve výrobě elektřiny. Vláda zatím počítá s odchodem uhlí ve 30. letech.

Původně měl trojici zájemců o dostavbu Dukovan doplňovat i ruský Rosatom, ale tomu vláda Andreje Babiše zavřela dveře k tendru na jaře roku 2021 v reakci na informace o účasti ruských tajných služeb na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Ale ani po vyřazení Rosatomu neprobíhá český strategický tendr úplně hladce.

Westinghouse loni podal na KHNP žalobu kvůli duševnímu vlastnictví na technologii jaderného reaktoru APR 1400. Podle Američanů podléhá vývoz reaktoru, který obsahuje jejich technologii, schválení USA. Jinak by Korejci mohli porušit práva na duševní vlastnictví. O řešení sporu má být však rozhodnuto až v roce 2025.

Americká společnost také nějakou dobu zanechávala dojem, že finální nabídku do tendru vůbec nepodá. Nakonec však svůj zájem o dostavu Dukovan potvrdili všichni tři uchazeči.

Reklama

Doporučované