Hlavní obsah

Vyberte nás! Uchazeči o dukovanský tendr se předhánějí v tom, kdo je lepší

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Termín pro podání finálních návrhů na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany se blíží a uchazeči se snaží ukázat v tom nejlepším světle. Zdůrazňují své zkušenosti i to, jak budou spolupracovat s českými firmami.

Článek

Účastníci tenderu na dostavbu jaderných elektráren Dukovany a Temelín na konferenci JÁDRO představili jak svou vizi projektu, tak své společnosti nebo historii jaderné technologie v jejich zemi. Každý z účastníků především zdůrazňoval, jaké má právě jeho firma zkušenosti s jadernou energetikou a co může jejich projekt České republice nabídnout.

O zakázku, která by mohla být největší investicí v historii České republiky, mají dlouhodobě zájem tři společnosti: francouzská EDF, americký Westinghouse a jihokorejská Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Všechny tři už vloni podaly předběžný návrh projektu. Finální nabídky na tendr mohou společnosti nově podávat až do konce měsíce, původní termín byl druhého října. Chvíli byla ve hře také ruská společnost Rosatom, tu ovšem vláda vyřadila z tendru na jaře roku 2021. Smlouva s vítězem tendru má být podepsána koncem roku 2024 a nový reaktor v Dukovanech má být dokončen v roce 2036.

Všechny tři společnosti mají s jadernou energetikou zkušenosti, jak Westinghouse, tak EDF mají několik projektů v Evropě, zatímco KHNP, která je na evropským trhu nováčkem, stavěla například ve Spojených arabských emirátech.

Důležité jsou místní firmy i vlastnictví technologií

„Dovolte mi, abych vás ujistil, že náš návrh je v řadě ohledů mimořádný. Za prvé, naše nabídka je zcela nezávislá a stoprocentně evropská. Společnost EDF je plným vlastníkem technologie EPR a má nad ní plnou kontrolu. Nikdo nás nemůže napadnout,“ řekl na konferenci Vakisasai Ramany, viceprezident francouzské společnosti EDF, který tak lehce rýpnul do svých soupeřů. Westinghouse a KNHP jsou totiž aktuálně v soudním sporu o jadernou technologii.

Tři zájemci o Dukovany

O stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech mají aktuálně zájem tři firmy: americko-kanadský Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF.

„Toto je záruka přístupu k technologii, souvisejícím službám a samozřejmě k požadovanému palivu pro celý životní cyklus reaktoru EPR 1200,“ dodal Ramany. Nabídka EDF je podle něj vysoce hodnotná pro české hospodářství a průmysl.

Podle Petra Brzeziny, prezidenta Westinghouse Česká republika, je silnou stránkou jeho firmy hlavně dlouhá historie působení v Česku. Na místním trhu se firma pohybuje již od roku 1991 a podle Brzeziny zde má partnery a dobře se zná s místními firmami.

„V poslední době jsme podepsali s ČEZem smlouvy na případnou dodávku paliva jak pro Dukovany, tak pro Temelín,“ uvedl Brzezina a dodal, že pokud firma tendr vyhraje, je připravena masivně spolupracovat s českým průmyslem.

Min Hwan Chang, který v Praze zastupuje společnost KHNP, zdůrazňoval především důležitost jaderné energetiky pro ekonomiku, kterou ilustroval na příkladu Jižní Koreje nebo vztahy s českými firmami.

Jak dál s tendrem na Dukovany

Českou vládu čeká těžká volba mezi spojeneckými uchazeči o výstavbu nového bloku v Dukovanech. Není to jen střet technologií, ale i geopolitická volba.

„Pražskou pobočku jsme založili v roce 2019, od té doby jsme co nejvíce intenzivně komunikovali s místními firmami, absolvovali jsme spoustu schůzek a jednání. Od roku 2020 jsme navíc rozšířili tým pracující na tendru, na kterém nyní v Koreji pracuje téměř 200 lidí,“ komentoval situaci Chang.

Všichni tři zástupci se shodli, že by se elektrárna měla dostavět plně, tedy že by se nestavěly pouze reaktory v Dukovanech, ale také v Temelíně. O této možnosti se začalo mluvit na začátku září, kdy Seznam Zprávy získaly přístup k dokumentu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle materiálu ministerstva by se totiž měly postavit nejdříve dva bloky v Dukovanech a  posléze dva v Temelíně. Dodavatelem všech reaktorů by se mohla stát firma, která letos na podzim vyhraje dukovanskou soutěž. Stát by pro tento obří kontrakt využil opce ve smlouvě. Uvažované čtyři bloky by měly stát zhruba 1,75 bilionu korun a šlo by tak o historicky největší investici České republiky.

Reklama

Doporučované