Hlavní obsah

Manželka dělá home office, řekl k práci své asistentky Zeman

Poslechněte si rozhovor s Milošem Zemanem při příjezdu k jeho kanceláři. Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bývalý prezident Miloš Zeman zatím dojíždí do kanceláře v pražských Dejvicích, jak si předsevzal. Dnes dorazil třetí týden v řadě. Jeho manželka, která mu dělá asistentku, se ale zatím v „úřední den“ neukázala.

Článek

„Moje manželka dělá home office a vyřizuje všechny potřebné věci z práce doma, což je dobře,“ odpověděl bývalý prezident na dotaz, kdy s ním do kanceláře dorazí.

Aby mu asistentku dělala manželka Ivana, jí sám navrhl. Ostatně, v této roli pro něj pracovala už v devadesátých letech v Prognostickém ústavu ČSAV.

„Řekl jsem: ‚Ivanko, jsi teď bez práce, ještě nejsi ve starobním důchodu, byli jsme spolu, když jsi mně dělala sekretářku, věřím ti a budeš se mnou spolupracovat.‘ Nebránila se, ale nadšená nebyla,“ popsal domluvu už dříve Zeman.

Bývalý prezident má dnes na programu setkání s kardinálem Dominikem Dukou a bývalým vicepremiérem za ANO Karlem Havlíčkem. „Myslím si, protože je to ekonom, že budeme řešit ekonomickou situaci,“ řekl Zeman. Čekají ho také dva rozhovory pro média.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman dorazil v rozverné náladě.

Příští týden by pak podle svých slov zřejmě měl prostor přijmout už i zájemce z řad občanů. Například ženu, která do kanceláře přišla už minulý týden a chtěla s ním probrat své problémy s exekucemi. Nebyla však ohlášena a prezident na ni neměl čas.

„Paní už je v seznamu jako pět dalších, jak já říkám, ‚normálních‘ občanů. Neříkám nikdy ‚obyčejných‘, protože každý je svým způsobem neobyčejný,“ avizoval Zeman.

I dnes se však našel jeden občan, který přišel zkusit štěstí a k prezidentovi se dostat bez předchozího objednání. Před jedenáctou hodinou se před kanceláří objevil mladý muž, ani ne třicetiletý, v obleku, zrcadlových brýlích se staromódní aktovkou v ruce. „Takhle oblečený normálně nechodím, vzal jsem si oblek jen kvůli prezidentovi,“ prozradí.

O publicitu prý nestojí, neřekne proto ani jméno a ani si při komunikaci s novináři nesundá zrcadlovky a neustále se stará, jestli ho nezabírají televizní kamery nebo fotoaparáty. Prozradí jen, že za bývalým prezidentem přijel až ze Zlína a přivezl mu slivovici, zapalovač a dopis.

Přímo k Zemanovi se nedostal, ale alespoň mu přes jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka poslal dárky a dohodl si audienci na přespříští týden.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman před vchodem do domu, kde má svou kancelář.

Příjezd Miloše Zemana do jeho kanceláře působí jako příjemné zpestření lidem z okolních kanceláří. Pracovnice firmy sídlící přes silnici postávají v oknech a s pobavenými úsměvy sledují hemžení, které příjezd exprezidenta provází.

Důchod s rentou

Po odchodu z funkce pobírá prezident republiky doživotní rentu 50 000 korun měsíčně a paušální náhradu ve stejné výši, která je určena zejména na nájem kanceláře a na odměnu asistentky. Obě částky platí už dlouhé roky, aniž by byly valorizovány.

Nárok má ještě na ochranku plus auto i s řidičem na náklady státu. Dostává také starobní důchod, a to údajně ve výši 23 tisíc korun, jak řekl ve vyjádření v pořadu Partie na CNN Prima News.

Na konci mandátu se Zeman přestěhoval do domu, který si nechal postavit v Lánech.

FOTOGALERIE. Podívejte se, kde nyní Miloš Zeman bydlí:

+6

Reklama

Doporučované