Hlavní obsah

Michálek zůstává šéfem poslaneckého klubu Pirátů

Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, předseda strany Ivan Bartoš a poslankyně Klára Kocmanová.

Reklama

Piráti spojili toxické prostředí politických stran a toxické prostředí internetových diskuzí, řekl Michálek, proč chce měnit současná pravidla.

Článek

Anabáze kolem odchodu Jakuba Michálka z čela poslaneckého klubu Pirátů je zřejmě u konce. Předseda strany Ivan Bartoš jeho rezignaci nepřijal a Michálek ji vzal zpět. Oznámili to na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Rozhodl jsem se, že ve funkci budu pokračovat,“ uvedl Michálek s tím, že rozhodnutí předcházela diskuze s Bartošem a ostatními poslanci.

Michálek se v krátkém projevu vrátil i k reformě Pirátské strany, kterou prosazuje. „Když se podívám na to, jakým způsobem někdy fungují vnitřky politických stran, tak je to prostředí nepříjemné, někdo by řekl až skoro toxické,“ prohlásil.

Stejně toxické jsou podle něj některé internetové diskuze. „A my jsme šli cestou, že jsme tak trochu zkombinovali tato dvě prostředí,“ řekl s odkazem na pirátské internetové fórum.

Michálka znovu podpořil i předseda strany Bartoš. „Diskutovali jsme o těch důvodech a o tom, jak Pirátská strana má být do budoucna efektivnější, konkurenceschopná,“ nechal se slyšet. „Jsem rád, že se Jakub Michálek rozhodl setrvat ve funkci předsedy poslaneckého klubu.“

Snaha o reformu

Poslanecký klub Pirátů má čtyři členy – kromě Michálka s Bartošem také místopředsedkyni Sněmovny Olgu Richterovou a poslankyni Kláru Kocmanovou.

Michálek předal Bartošovi rezignační dopis poté, co ho těsná většina členů Pirátské strany v online hlasování odvolala z republikového výboru, tedy širšího vedení strany.

Uvnitř nejmenší sněmovní strany prosazuje Michálek změnu pravidel, která by dávala větší pravomoci předsednictvu. Zdůvodňuje to tím, že je strana neefektivní.

„Je to postavené na tom, že důležité funkce zastávají lidé mimo předsednictvo, lidé samostatně volení. Takže i když si zvolíme předsedu a předsednictvo, tak potom nemají reálný vliv ovlivňovat chod strany, což já považuju za problém. A vlastně to považuju za popření demokracie,“ popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Přečtěte si rozhovor o reformě Pirátské strany:

Jeho kritici namítají, že se snaží okleštit demokracii uvnitř strany. Předseda strany a Michálkův přítel Ivan Bartoš se ho během hlasování i po jeho skončení zastal.

Michálek v reakci na své odvolání prohlásil, že odstupuje také z pozice šéfa poslaneckého klubu.

„Velká část práce byla po večerech, neviděl jsem se kvůli tomu s rodinou, s přítelkyní, nemohl jsem se věnovat koníčkům, byla to prostě dobrovolnická práce navíc. Budu mít víc volného času, na což se samozřejmě těším,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované