Hlavní obsah

Ministr průmyslu Síkela: Kritiku své práce vnímám jako předvolební folklor

Foto: www.eu2022.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Reklama

aktualizováno •

Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela považuje kritiku z řad koaličních partnerů za předvolební boj. Starostové jsou podle něj s jeho prací spokojeni. Někteří politici ODS a KDU-ČSL ale místo spokojenosti ministra kritizují.

Článek

Zaspal a neřeší drahé energie. Taková slova zaznívají na adresu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely od lidovců i občanských demokratů.

„Nejsme nadšeni z výtlaku Ministerstva průmyslu. Je potřeba zařadit vyšší rychlostní stupeň – přijímat rychlejší kroky, zlepšit komunikaci,“ myslí si šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

Také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přiznává, že komunikace Síkely i vlády jako celku by se měla zlepšit. „Aby lidé věděli a rozuměli, že tady jsou konkrétní nástroje, které pomohou jim i firmám. Máme komunikovat co maximálně nejotevřeněji, všichni se v této oblasti můžeme zlepšit,“ nastínil.

Hlasy z koalice

Lidé ve vedení ODS a KDU-ČSL kritizují ministra průmyslu Jozefa Síkelu, že zaspal a neřeší drahé energie. Premiér Petr Fiala zatím nechce jít do konfliktu a odvolat ho, protože to nechtějí připustit Starostové.

Sám Síkela si stojí za tím, že ohledně cen energií postupuje dobře. „Lží a nepravd je ve veřejném prostoru celá řada. Není v Evropské unii, včetně Velké Británie nebo Švýcarska, žádná země, která by plošně zastropovala ceny energií,“ řekl Seznam Zprávám šéf resortu průmyslu a obchodu.

„Vnímám to jako určitý předvolební folklor. Máme před sebou komunální volby a v rámci voleb mezi sebou soutěží i pět stran koalice,“ řekl ke kritice z řad koaličních partnerů.

„Pro mě je důležitý názor premiéra a předsednictva strany, která mě do vlády jmenovala. Strana mě ujistila, že je s mojí prací spokojena, i když je samozřejmě co zlepšovat.“

Pro mě je důležitý názor premiéra a předsednictva strany, která mě do vlády jmenovala.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Nešťastná kritika přes média

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že se Síkelovým resortem spolupracuje na řadě témat, jako jsou digitalizace veřejné správy nebo umisťování energetických staveb.

Nezamlouvá se mu, že politici z vládní koalice kritizují Síkelu přes média. „Není úplně šťastné, když se kritika člena vlády řeší přes média, protože na tyto věci máme více platforem. Oceňuji iniciativu svolání rady ministrů či zajišťování energie na nadcházející zimu. Za to, že Česko nakoupilo správně plyn, bych ho chtěl pochválit,“ zhodnotil práci svého vládního kolegy.

Zatím nejhlasitější kritika z koaličního tábora zazněla z úst jihočeského hejtmana a předsedy Asociace krajů Martina Kuby z ODS. Ten vyzval k regulaci trhu s energiemi. „Pan ministr Síkela trochu zaspal. Bylo to vidět, když jsme jako hejtmani přišli s naším návrhem řešení a najednou v éteru létaly nápady ministerstva, jak se rychle všechno řeší. Přitom ani hejtmani z hnutí STAN neměli informace, že pan ministr něco řeší,“ řekl.

Ke kritice se tak přidal i Kubův jinak zdrženlivý stranický kolega, předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Jsem přesvědčený, že celá krize a její dopady se měly řešit rychleji. Musíme se zlepšit. Ministr průmyslu se tomu věnuje nedostatečně, není možné podceňovat komunikaci,“ posteskl si.

Síkela ve středu po jednání vlády řekl, že ho Vystrčilova slova poměrně překvapila, protože spolu mluvili zhruba před týdnem a tehdy od něj kritiku, jaká se objevila v médiích, neslyšel. Chce si s ním proto znovu promluvit.

Kuba burcuje vládu

„Zastropujme ceny energií. Je to efektivnější než energetický bonus.“ S touto jasnou výzvou vůči vládě vystoupil před pár dny Martin Kuba z ODS, zároveň šéf Asociace krajů ČR.

Ministrův postup kritizují i představitelé opozice. „Svojí absolutní energetickou nekompetencí dostal domácnosti i firmy do kritické situace. A vláda ho v tom podporovala. Místo hledání řešení a rozhodování hledali viníky a vymlouvali se na minulost. Tohle není krizové řešení, to je fraška,“ napsal Havlíček v SMS pro Seznam Zprávy.

Opozice se ve čtvrtek pokusí vyslovit vládě nedůvěru.

Reklama

Doporučované