Hlavní obsah

Rakušan: Musíme začít řešit, jaký je strop v přijímání uprchlíků

Přímý přenos z tiskové konference. Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pražské uprchlické centrum přestává zvládat nápor uprchlíků, v zemi jich je už přes 100 tisíc.

Článek

„Čísla příchozích jsou nad očekáváními všech v Evropě. Něco takového jsme nezažili, rychlost přesunů lidí směrem na západ je obrovská,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu.

Podle odhadů se od pátku do neděle zdvojnásobil počet lidí prchajících před válkou – v Česku jich je už přes 100 tisíc. Z celkového počtu uprchlíků je více než polovina dětí, uvedl Rakušan. 80 procent dospělých pak tvoří ženy.

Podle ministra je potřeba začít řešit, jaké je maximální množství uprchlíků, které Česko dokáže přijmout. „Zítra musím otevřít otázku, kde je ten strop. Kde je absorpční kapacita jednotlivých krajů,“ uvedl Rakušan.

„Existují nějaké modely z předchozích migračních krizí, kde se u České republiky nepočítalo s větším počtem, než je 250 tisíc. Což jsou dvě procenta populace,“ dodal Rakušan. Uvedl, že toto číslo nepovažuje za strop, ale za výchozí pozici například i pro jednání na evropské úrovni.

Například pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru je už nyní náporem přehlceno a kvůli množství lidí zastavilo na 24 hodin přijímání dalších žadatelů. Magistrát požádal o řešení situace stát. Nyní v centru čeká na odbavení asi 2000 lidí.

Přesun do regionů

„Praha má téměř 25 procent příchozích. Praha je místem, kam drtivá většina míří a chce mířit. Chtěl bych vyzvat příchozí, aby využili možnosti registrovat se jinde než v Praze,“ uvedl Rakušan. Podle něj se stát pokusí poslat část uprchlíků do krajských koordinačních center, nemůže je k tomu ale nutit.

Podle Rakušana se bude uprchlíkům doporučovat využít i nabídek ubytování v regionech. „Dostanou se tam k ubytování rychleji a komfortněji,“ řekl Rakušan. Vláda podle něj bude časem muset hledat cesty, jak uprchlíky, kteří nemají sami zajištěné ubytování, rozprostřít do jednotlivých krajů.

Česko obdrželo slovenskou žádost o vyslání dalších 30 policistů, řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Odjet podle něj mohou v úterý. Vláda se podle něj bude ve středu zabývat také pomocí českým domácnostem.

Reklama

Doporučované