Hlavní obsah

„Rus za dveřmi, pas se hodí.“ Češi dlouhé hodiny čekají na cestovní doklady

Foto: Profimedia.cz

Na brněnském magistrátu se čekání kvůli žádosti o pas protahuje i na tři hodiny.

Reklama

Lidé na úřadech čekají v dlouhých frontách na pasy. Elektronické objednání je někde plné až měsíc dopředu. Enormní zájem vyvolala válka na Ukrajině i uvolňování protiepidemických opatření a s tím spojené snazší cestování.

Článek

V čekárně uvnitř se tísní desítky lidí. Nejčastěji maminky s dětmi. Několik skupinek otrlejších postává v chladném počasí i venku. Je pondělí krátce po jedenácté hodině dopoledne a úředníci na brněnském magistrátě zažívají nebývalý nápor.

„Do pasu jsme se podívali na základě toho, co teď máme v televizi a rádiu každý den. Rus za dveřmi, pas se může hodit,“ hlásí Pavel Hrazdíra, zatímco se opírá o zeď.

Vyslala mě žena. Přivezu, odvezu, zařídím. Je to dobré mít vyřízené. Budeme sledovat, co se bude dít dál. Jsem vztekloun, tak bych v případě války asi zůstal. Moc se mně líbí, jak to dělají Ukrajinci, ale byl bych rád, kdyby u toho tady nebyla má famílie.
Pavel Hrazdíra, žadatel o cestovní pas

Na magistrát dorazil se synem a tchýní Janou, kteří sedí kousek od něj. Čekají už od osmi ráno, kdy se přepážky otevřely, tedy přes tři hodiny. „Mám také propadlý pas. Rodina se chystá na dovolenou, babičku chtějí s sebou. Ale situace v Rusku tomu nahrává. Ano, je to ten podtext,“ přikyvuje Jana s vnukem na klíně.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

O cestovní doklad v Brně teď žádají stovky lidí denně.

Její zeť se snaží brát situaci pragmaticky. Doklady chce mít s rodinou v pořádku jako preventivní krok. Dlouhé čekání jej vůbec nepřekvapilo. Tušil, že stejnou motivaci prokáže víc lidí. „Vyslala mě žena. Přivezu, odvezu, zařídím. Je to dobré mít vyřízené. Budeme sledovat, co se bude dít dál. Jsem vztekloun, tak bych v případě války asi zůstal. Moc se mně líbí, jak to dělají Ukrajinci, ale byl bych rád, kdyby u toho tady nebyla má famílie,“ říká.

Vedle Hrazdírů sedí mladá maminka Michaela. Pasy přišla vyřídit i se dvěma dětmi. Prioritně kvůli tomu, že mají odjet na dovolenou. „Doklady nám brzy propadnou. Situace na Ukrajině tomu taky nahrává,“ přiznává. Také čeká od osmi ráno. „Jsme netrpěliví, až se konečně dostaneme na řadu. Už jsme tam měli být, ale nějak změnili číslování,“ dodává a ukazuje lístek s pořadovým číslem.

Opodál postává Radim s manželkou a dvěma většími dětmi. Obnovení cestovních dokladů plánovali už déle. V Brně navíc v pondělí školákům začínají jarní prázdniny, takže si vzali volno. „Dětem pasy prochází a máme teď dovolenou. Jen to vyšlo na špatnou dobu. Samozřejmě chceme mít doklady v pořádku. Kdyby náhodou bylo potřeba, bez pasu je problém,“ říká muž ve středním věku.

Jak potvrzuje mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek, už v osm před začátkem otevírací doby postávala ve frontě před vchodem asi stovka lidí. A podobný zájem řešili už minulý týden. „Pokud někteří žadatelé přijdou až odpoledne, nemusí se na ně dostat,“ upozorňuje.

Na úřadě paralelně funguje elektronický objednávkový systém. Jenže termíny jsou beznadějně plné na měsíc dopředu. Na magistrátním webu svítí poslední červené okénko s datem pátek 8. dubna. Další termíny zatím vypsané nejsou.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Někteří ze žadatelů strávili ve frontě i přes tři hodiny.

Podle Poňuchálka stojí za dlouhými frontami hned několik faktorů. A nejsou za tím jen obavy z války na Ukrajině. „Ohledně cestovních dokladů byl větší nával už před ruskou invazí. Vysledovali jsme víc důvodů. Je to také kvůli jarním prázdninám, někteří už chtěli vycestovat za hranice. Navíc se v Evropě i ve světě postupně ruší protiepidemická opatření a cestování začíná být snadnější. Mnoho lidí už přemýšlí o letní dovolené a chce mít doklady v pořádku. A samozřejmě je to i situace na Ukrajině. Část lidí chce být připravená pro případ potřeby,“ vysvětluje.

Dvojnásobný zájem i v Praze

Až dvojnásobný zájem o vyřízení cestovních pasů zaznamenal i úřad městské části Praha 6. „Registrujeme 600 žádostí o vyřízení pasů, jsou do toho ale započteny i občanské průkazy. Ale opravdu evidujeme zvýšený počet,“ potvrzuje Seznam Zprávám mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

U přepážek na úřadě Prahy 6 se tvoří početnější dav než obvykle. Stojí tady hlavně rodiny s malými dětmi. „Primárně jsme tu kvůli dovolené, ale původně jsme chtěli jen občanky, teď raději dětem necháváme vystavit i pas,“ říkají jedni z čekajících rodičů.

Ve frontě na fotografii už stojí i další rodič, který nechává svému dítěti vystavit cestovní pas. „Lepší připraven než zaskočen. Nemyslím si, že nám hrozí nějaké bezprostřední nebezpečí, ale chci mít pro každou příležitost pas i pro dítě,“ říká s asi dvouletým dítětem v náručí.

Stejné problémy řeší také v Plzni. Od počátku března už si zažádalo o pas přes šest set lidí. „Zájem lze v březnu opravdu označit za enormní. Do dopoledních hodin sedmého března jsme evidovali více žádostí než za celý březen v roce 2021 nebo 2020,“ říká Michal Stočes, vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Magistrátu města Plzně.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Na brněnském magistrátu se čekání kvůli žádosti o pas protahuje i na tři hodiny.

S více než hodinovým čekáním musejí počítat i žadatelé v Liberci. Zájem se tam několikanásobně zvýšil. „Standardně v silnější dny pondělí, středa, úředníci naberou asi 200 žádostí, v současné chvíli se jedná o 500 žádostí denně, a to i v úterý nebo ve čtvrtek. Jedná se o všechny typy žádostí o občanské průkazy i cestovní pasy, a to jak v běžných lhůtách do třiceti dnů, tak evidujeme i zvýšený zájem o doklady ve zkrácené lhůtě, nejvíce pak do pěti pracovních dnů,“ říká mluvčí Jana Kodymová. Úřad doporučuje lidem, kteří řeší pas až kvůli letní dovolené, aby návštěvu odložili.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Několikanásobný zájem zaznamenali také v Hradci Králové. „Tím se prodlužují čekací lhůty a tvoří se fronty,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Zkuste menší města

V Brně se snaží situaci urychlit předáváním agendy mezi více oddělení. „Máme k dispozici jedenáct fotokabin pro fotografie na cestovní doklady. Město Brno ještě zajistilo další dvě,“ říká Poňuchálek.

Žadatelům, kteří cestovní pas urgentně potřebují, doporučuje přijít do fronty ještě před otevírací dobou, případně v některých menších obcích s rozšířenou působností fronty nemusejí být tak velké. „U této agendy je zrušená místní příslušnost. Každý si může podat žádost v jakékoli obci s rozšířenou působností. Je vhodné si zavolat na menší úřad v okolí a zjistit, jaká je situace tam,“ radí mluvčí.

Reklama

Doporučované