Hlavní obsah

Mlejnek byl předvolán na vládu. Bude vysvětlovat své styky s Redlem

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek by měl své styky s Michalem Redlem vysvětlovat na vládě.

Reklama

aktualizováno •

Nový šéf civilní rozvědky bude dnes ministrům vysvětlovat své styky s podnikatelem obviněným z korupce v kauze Dozimetr. Na vládu byl pozván i zástupce tajných služeb.

Článek

Vláda na své dnešní zasedání pozvala ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka. Novinářům to dnes řekl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Na základě debaty by se měl podle Beka kabinet rozhodnout o dalším postupu, co se týče Mlejnkova setrvání ve funkci.

O Mlejnkově budoucnosti v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se hovoří v souvislosti s jeho kontakty se stíhaným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) několikrát zopakoval, že v Mlejnka má důvěru. Jediným důvodem k odvolání by podle něj bylo to, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné.

Fiala se zastal Rakušana

„Nemám důvod ministrovi vnitra nevěřit. Má pevné místo ve vládě,“ uvedl premiér Petr Fiala na adresu Víta Rakušana. Po jeho konci na ministerstvu vnitra volá opozice.

„Nechci spekulovat o tom, jestli už dnes vláda rozhodne o dalším postupu, nebo jestli bude chtít ještě nějaké doplňující informace, protože kauza je poměrně spletitá. Je férové, abychom si vyslechli klíčové zúčastněné strany,“ řekl Bek. Na základě debaty by podle ministra mohla vláda rozhodnout o dalších krocích.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že ministři se budou chtít Petra Mlejnka ptát zejména na to, v jakém kontextu se s Michalem Redlem scházel. Na dotaz, zda má Petr Mlejnek jeho důvěru, Jurečka odpověděl, že jeho důvěru má především Vít Rakušan. „Ten je zodpovědný za jeho nominaci.“

Dlouhý seznam otázek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) novinářům představil seznam otázek, které dnes na Mlejnka bude mít. „Budu chtít vědět, jak je to přesně s podnikáním jeho manželky, v jakých byznysech se pohyboval, kdo byli jeho obchodní partneři, jak se s panem Redlem zná, jak se potkávali, jak se seznámili. Podle toho se rozhodnu,“ uvedl Válek. Dodal, že na vládu je pozvaný i zástupce tajných služeb.

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz však zpravodajské služby neprovedly komplexní bezpečnostní šetření k Mlejnkovým kontaktům z byznysového prostředí. Jeho současná prověrka od Národního bezpečnostního úřadu se podle serveru popsaných styků s odsouzenými či stíhanými lidmi netýká.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že i pro vysvětlení nejasností si Mlejnka na dnešní jednání pozvali. „Vycházím z toho, že pokud jmenujete do funkce nějakého člověka a existuje relevantní důvod, aby tak vláda nekonala, tak by měla informaci o tom relevantním důvodu získat ještě předtím, než takové rozhodnutí udělá,“ uvedl ke zjištění serveru.

Reklama

Doporučované