Hlavní obsah

Moskva snad jednou pochopí, že nás má nechat na pokoji, říká Lipavský

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Reklama

„Všichni jasně pochopili, že nebudeme skákat, jak Rusko pískne,“ říká v rozhovoru o česko-ruských vztazích ministr zahraničí Jan Lipavský.

Článek

Před koncem roku 2023 rozčísl český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský diplomatické vody, když ostře odpověděl Ruské federaci, která si chtěla na Radu bezpečnosti OSN zvát Českou republiku na kobereček.

„Představa, že nějaký tweet nebo vyjádření mohou urazit city diktátora Putina, je stahování kalhot opravdu daleko před brodem. Je potřeba mít určitou míru zdravého sebevědomí,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

I přesto je podle něj potřeba s Ruskem určité vztahy udržovat, především ve formě vzájemného diplomatického zastoupení. V rozhovoru ministr dále hovoří o jeho budoucnosti, ale i o tom, jak se vyvíjí česko-ruské vztahy týkající se užívání pozemků v Praze.

„Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora.“ To jste vzkázal Rusku, které si chtělo nechat Česko před koncem loňského roku předvolat před Radu bezpečnosti OSN. Přemýšlel jste nad takovou odpovědí dlouho?

Interně jsme si vytvořili pozici, že na takové jednání nepřijdeme, protože je v ruské režii a nechceme jim tímto jít na ruku. Ladili jsme to i na úrovni vlády, abychom neudělali nějaký krok mimo. Ale bylo jasné, že to musíme odkomunikovat tak, abychom jasně vyvrátili všechny možné lži – ať už o používaných systémech, k čemu byly použity, nebo případně k odpovědnosti Česka. Myslím si, že všichni jasně pochopili, že nebudeme skákat, jak Rusko pískne. Na jednání jsme nedorazili a ukázalo se, že tam žádné informace relevantní vůči Česku nezazněly.

Přímo na tom zasedání ruská strana zopakovala obvinění, že české střely zabily civilisty. Nebylo by bývalo lepší tam být a z očí do očí to popřít? Vysvětlit to na plénu?

To není jednání z očí do očí, to je jednání, které vlastně ani neposkytne zemi, která tam vystupuje, možnost reagovat, kdyby zaznělo něco dalšího. My bychom tam měli jedno krátké několikaminutové prohlášení, ve kterém bychom ani nevěděli v ten moment, na co reagovat. Nelze formálně reagovat na nějaké mediální informace. Ruská strana nepředložila žádné přesvědčivé důkazy, takže to jsou pouhá tvrzení a těžko se proti nim bránit.

Zbabělí nejsme my, ale Putin

Rusko v reakci na váš výrok uvedlo, že jsme zbabělí.

Já myslím, že zbabělé je to, co dělá Putin v Evropě a jakým způsobem tady rozvrátil celou bezpečnostní architekturu v rámci své imperiální invaze. My se bráníme, Česko se brání a důležité je, abychom to chování Ruska drželi od naší země co nejdál. V tuhle chvíli je proto klíčová podpora Ukrajiny a ta rozhodně ze strany Česka zbabělá není.

Platí na Rusko tento jazyk?

Já myslím, že kdokoliv si ten tweet přečetl, třeba i na ruské straně, tak jednoznačně pochopil to sdělení. Jazyk je formulován záměrně tak, aby to bylo pochopitelné i v Kremlu. Na druhou stranu já neříkám nic, co by nebylo naší pozicí, neříkám nic, co bychom neměli podložené skutečně zájmem Česka. Není to o tom, že bych se chtěl s někým předhánět.

Určitě se ale nejdou kritici, kteří budou říkat, že podobnou rétorikou napětí možná zbytečně šroubujeme. Neuzavíráme si tím cestu pro nějaká další jednání?

Je to řeč, které oni rozumí, a rozhodně to nebrání žádnému jednání. Já k česko-ruským vztahům a k evropské bezpečnosti přistupuji velmi pragmaticky a myslím si, že to může prokázat například můj důraz na to, abychom měli diplomatické zastoupení v Moskvě. Představa, že nějaký tweet nebo vyjádření mohou urazit city diktátora Putina, je stahování kalhot opravdu daleko před brodem. Je potřeba mít určitou míru zdravého sebevědomí.

V létě diplomatický servis zažaloval Rusko za bezdůvodné obohacení v souvislosti s užíváním pozemků. V jaké je to teď fázi?

Jde to k soudu. My jsme na základě revize vztahů s Ruskem provedli detailní popis majetkoprávních vztahů mezi českým státem a Ruskou federací. U budov, které nepodléhají Vídeňské úmluvě o diplomatických stycích, by mělo být placeno nájemné na českých pozemcích. Tam jsme tedy zaprvé přikročili k tomu, že jsme jim řekli, aby začali platit nájem, a zadruhé jsme dopočítali ten zpětný nárok a ještě jsme zrušili některá usnesení vlády, abychom to tím pojistili.

A aktuální pronájmy jsou v jaké fázi? Začali Rusové platit?

Podle informací, které jsem obdržel od diplomatického servisu, 31. prosince 2023 uplynula lhůta, během které se měla Ruská federace k žalobě vyjádřit. Servis toto vyjádření obdržel. A dle něj nájemné stále neplatí. Další detaily nebudeme komentovat.

Podhoubí pro špionážní aktivity

Seznam Zprávy minulý rok popsaly, že na budově ruského velvyslanectví v Praze se pravděpodobně nacházejí takzvané „uši“ – zařízení pro zachycování signálů. Řešili jste to nějak?

To asi není úplně dotaz, který by mohl směřovat na Ministerstvo zahraničních věcí v tomto smyslu. Objekt ruské ambasády v Praze podléhá ochraně Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Jednou z vašich aktivit je, že se snažíte omezit vydávání schengenských pasů ruským diplomatům, kteří pomocí nich mohou jednoduše cestovat mezi zeměmi EU. V jaké je to fázi?

Zatím jsme nepřesvědčili úplně všechny. Ale máme v tom spojence, třeba Litvu a Polsko. My se zkrátka domníváme, že ruští diplomaté by měli dostávat víza pouze do akreditovaných zemí a pro případné cesty už by neměli mít diplomatické schengenské vízum, ale třeba obyčejné. Abychom jim některé aktivity, které mohou být ne úplně diplomatického charakteru, alespoň trošku ztížili.

Máte indicie, že ruští diplomaté se schengenskými vízy z jiných zemí, které jsou benevolentnější, tady u nás operují?

Asi není mojí rolí, abych o tom hovořil detailněji, ale samozřejmě v různých bezpečnostních zprávách vidíme, že i toto vytváří podhoubí pro určitou aktivitu.

Takže se to objevilo ve zprávách tajných služeb?

Já bych to nedával do příčinné souvislosti s konkrétními zprávami. Že diplomacie v některých případech vytváří podhoubí pro špionážní aktivity, to je obecně známý fakt. Máme to jako jeden z argumentů, když se to snažíme na evropské scéně prosadit.

Zmínil jste svůj pragmatismus ve vztazích k Rusku, jak se teď vyvíjí budoucnost našeho zastoupení v Moskvě?

Z hlediska českých zájmů je důležité, abychom tam byli přítomni i na úrovni velvyslance. Ale detaily o tom, kdy tam bude vyslán velvyslanec, dopředu nekomunikuji. Je potřeba to nejdřív domluvit v Česku na politické scéně. Neříkám jména, neříkám data.

Já jméno klidně řeknu – jako o možném velvyslanci se hovoří o Danielu Koštovalovi. Můžete alespoň naznačit, zda se jeho vyslání vyvíjí pozitivním směrem?

Nechci to dál komentovat.

Ať nás Rusko nechá na pokoji

A z druhé strany? Ruský velvyslanec Zmejevskij žádá o prodloužení víz, o kterém byste měli rozhodnout do konce ledna. Už se blížíte k rozhodnutí?

Tohle je otázka, kterou určitě nebudu komentovat do médií.

Když jste zastáncem toho, abychom měli zastoupení v Moskvě, platí to tedy podle vás i pro druhou stranu?

Ano, to říkám trvale. Jeden ze základních principů diplomacie je reciprocita, rovnost v diplomatickém zastoupení. Proto jsme se po Vrběticích dostali do stavu, který je reciproční oproti tomu, který byl před Vrběticemi.

Rozhovor jsme začali tím, že jste známý pro v evropském kontextu ostřejší vyjádření vůči Rusku, ale zároveň jste zastáncem toho, že s ním máme mít vztahy a diplomatické zastoupení. Jde to vůbec dohromady?

Určitě, já se prostě Rusku snažím sdělit, aby nás nechali na pokoji, a věřím, že to jednoho dne pochopí. A ačkoliv se může zdát, že válka „zamrzla“ a moc se nehýbe, je to dynamický proces a situace se může proměnit pro nás výhodným i nevýhodným způsobem.

Reklama

Doporučované