Hlavní obsah

Na Orlíku chystají hrobku pro Schwarzenberga. Sousedé knížete zbožňovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

U Schwarzenberské hrobky na Orlíku se už připravují na uložení ostatků Karla Schwarzenberga.

Reklama

Místo sněhu je vidět tráva, na poli je odhrnutá cesta pro auta a nechybí ani parkoviště. U rodinné hrobky na Orlíku jsou přípravy k sobotnímu uložení ostatků Karla Schwarzenberga v plném proudu.

Článek

Cestou k zámku Orlík je celá krajina pod sněhem, člověka hned napadne pojem ladovská zima. Jiný pohled se ovšem nabízí u rodinné hrobky Schwarzenbergů u zámku Orlík.

Ze silnice v blízkosti hrobky je v poli protažená cesta pro auta, uprostřed pak velká plocha určená nejspíš pro auta smutečních hostů. Sníh je shrnutý až k majestátní hrobce z 19. století. I před hrobkou obklopenou lesy traktor odklidil sníh – zelená se tady tráva.

To vše se děje proto, že právě zde budou uloženy ostatky Karla Schwarzenberga.

Přípravné práce zde byly nutné, protože k samotné hrobce se běžně nezajíždí autem. Zaměstnanci rodiny Schwarzenbergů na místě odstraňují také led ze schodů, uvnitř hrobky se luxuje, myla se okna. Navštívit vnitřní prostory hrobky nyní možné není.

Přesto je u vchodu do hrobky několik vyhaslých svíček.

Podívejte se, jak vypadá hrobka a její okolí:

+5

Historik Jan Adámek z Prácheňského muzea v Písku vysvětluje, že uložení ostatků Karla Schwarzenberga do hrobky na Orlíku bude velká událost. „Takto slavný pohřeb nemůže už téměř nikdo pamatovat. Pohřbů tam bylo k dnešním dni 23. Nyní je pohřbívána hlava významného rodu. V knížeti Karlovi se znovu spojily obě dvě větvě schwarzenberské rodiny, jak hlubocké primogenitury, tak právě orlické sekundogenitury,“ vysvětluje historik.

Adámek také připomíná, že poslední pohřeb v hrobce na Orlíku byl před čtyřmi lety, tedy v roce 2019. „Byla tam pochovávána princezna Marie, dcera prince Bedřicha. To byl mladší Karlův bratr. Asi pět let před tím tam byl pochován onen princ Bedřich, jeho mladší bratr,“ říká historik.

Schwarzenberská hrobka na Orlíku

  • Byla postavena v letech 1891–1864 v novogotickém slohu. Poslední renovace proběhla v roce 2011.
  • Je to patrová budova, křížového půdorysu. V horním patře se nachází kaple, kde se slouží zádušní mše při pohřebních obřadech.
  • V přízemí našli odpočinek téměř všichni příslušníci orlické větve rodu Schwarzenbergů.

Zdroj: informační cedule u Schwarzenberské hrobky

Adámek také dodává jednu zajímavost. Hrobka je podle něj výjimečná tím, že je tam pohřbeno několik velmi významných osobností. „Především Karel I. Filip, onen známý přemožitel Napoleona, a pochopitelně také jeho synové, což byli vojáci.“

Úmrtí Karla Schwarzenberga je znát na Orlíku na každém rohu. Na samotném zámku nechybí černá vlajka nebo již uschlé květiny a vyhořelé svíčky. Černá vlajka je i na úřadu v Orlíku nad Vltavou.

Uprostřed malebné obce v Jihočeském kraji odhrnuje sníh paní Hana Lívancová, která je v důchodu a v obci žije 65 let. Byla například kronikářkou, učila a působila i v zastupitelstvu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Paní Hana Lívancová žije na Orlíku celý život.

Při vzpomínkách na Karla Schwarzenberga jí během rozhovoru několikrát oči zalijí slzy. „Zbožňovala jsem Karla Schwarzenberga, vždycky jsem si o něm pořizovala všechny knihy. Osobně jsem s ním poprvé mluvila na setkání po sametové revoluci. Manžel u něj vařil na honech. U nás byla od malinka k panu Schwarzenbergovi chovaná úcta po všech stránkách,“ vzpomíná paní Lívancová.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem, příslušníkem jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne.

Podívejte se na loučení se Schwarzenbergem

Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Po sobotním obřadu budou Schwarzenbergovy pozůstatky uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Reklama

Doporučované