Hlavní obsah

Schwarzenbergova rakev bude pro veřejnost vystavena příští středu až pátek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Karel Schwarzenberg zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let.

Reklama

Rakev bývalého šéfa diplomacie, poslance a senátora Karla Schwarzenberga bude pro veřejnost vystavena v pražském kostele maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem od středy 6. prosince do pátku 8. prosince vždy od 12:00 do 22:00.

Článek

Čestnou stráž u uzavřené rakve Karla Schwarzenberga budou držet skauti a členové armády, sdělil dnes ČTK Suverénní řád maltézských rytířů. Ostatky budou následně převezeny do katedrály sv. Víta na sobotní pohřeb se státními poctami.

Podle parte, které má ČTK k dispozici, si Schwarzenberg přál místo květin dary na obranu Ukrajiny a pro řád maltézských rytířů, který se věnuje charitativní činnosti. Přispívat bude možné přímo na místě, organizátoři pak žádají, aby smuteční hosté v kostele nezapalovali svíce.

Pohřeb Karla Schwarzenberga

Veřejné vystavení rakve

  • Veřejné poslední rozloučení od středy 6. 12. do pátku 8. 12. 2023, řádový kostel Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, Praha–Malá Strana, denně 12–22 hodin.
  • Vstup volný pro veřejnost, místo květin si Karel Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny. Organizátoři žádají, aby zde smuteční hosté nezapalovali svíčky.
  • Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a vojáci Hradní stráže.

Poslední rozloučení

  • Pohřeb se státními poctami – sobota 9. 12. 2023, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, 12 hodin
  • Vstup jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny. Pro veřejnost bude přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uctění památky v Lucerně

  • V pražské Lucerně se v sobotu 9. 12. 2023 od 16 do 22 hodin koná akce Karel žije dál k uctění památky Karla Schwarzenberga, s koncertem, výstavou, promítáním fotografií a filmů a setkáním jeho přátel. Vstup do vnitřních prostor jen na omezené množství vstupenek, do pasáže s výstavou a přenosem koncertu na obrazovku je vstup volný.

Hrob

  • Ostatky Karla Schwarzenberga budou uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Zdroj: ČTK, pořadatelé

Rod Schwarzenbergů je s katolickým řádem duchovně propojen od počátku působení Schwarzenbergů v Českých zemích v roce 1650. Jeho rodinní příslušníci se tradičně stávali členy řádu. Posláním řádu je především pomoc lidem v nouzi. Maltézští rytíři působí mezinárodně, ale na úrovni jednotlivých států vystupují samostatně. V Čechách naplňují své poslání mimo jiné prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc a dobrovolnické organizace Česká maltézská mládež. Řád je také zřizovatelem tří škol.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále sv. Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Po pohřbu se uskuteční 16. prosince slavnostní rekviem, tedy zádušní mše, ve Vídni v katedrále svatého Štěpána. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Reklama

Doporučované