Hlavní obsah

Na pomník letců někdo nastříkal písmeno Z. Dal si záležet, říká starosta

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V Polné někdo nastříkal písmeno Z na pomník k havárii amerického bombardéru.

Reklama

Starosta pětitisícového městečka na Jihlavsku nyní řeší, jak písmeno Z co nejdříve odstranit. Případem se zabývá policie.

Článek

V Polné na Jihlavsku někdo poškodil pomník připomínající havárii amerického bombardéru během 2. světové války. 

Na kámen se zobrazením letadla u rybníka Peklo nastříkal bílou barvou písmeno Z, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

„Někdo znehodnotil památku, která tady je. Nejde o ekonomickou, ale spíš morální škodu,“ popsal Seznam Zprávám nezávislý starosta Jindřich Skočdopole, co se v městě stalo.

„Nahlásili jsme to policii a teď sháníme odborníka, kterého bychom požádali, aby z kamene zlikvidoval písmeno Z. Nevím, kdy to bude. Buď to bude dnes, nejpozději zítra,“ dodal.

Podle něj nelze věc jen tak přehlédnout. „Určitě to není nějaká klukovina, má to politický podtext. Někdo si dal záležet na písmenu Z. Každý víme, co znamená a věděl to určitě i autor.“

Policie posprejování památníku prověřuje. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ řekla ČTK mluvčí Jana Kroutilová.

Památník je na hrázi od roku 2019, a to jako připomínka událostí z prosince 1944, kdy nedaleko Polné havaroval americký bombardér Liberator B-24. Všech devět členů posádky nehodu přežilo, konec války strávili v nacistických zajateckých táborech.

Foto: Mapy.cz

V Polné na Jihlavsku někdo poškodil pomník připomínající havárii amerického bombardéru z prosince 1944.

Reklama

Doporučované