Hlavní obsah

Náhrada za „odpadlice“? Dostálová má zájem o post europoslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a exministryně Klára Dostálová.

Reklama

Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová Seznam Zprávám řekla, že pokud by vedení hnutí usoudilo, že by měla v eurovolbách kandidovat, určitě to přijme.

Článek

Hnutí ANO řeší, koho postaví na kandidátku pro evropské volby. Se současnými europoslankyněmi Martinou DlabajovouDitou Charanzovou už nemůže počítat – kvůli směřování hnutí nehodlají příští rok kandidovat.

O práci v Bruselu by ale stála současná místopředsedkyně Sněmovny a exministryně Klára Dostálová.

„Dostala jsem nominaci z Královéhradeckého kraje, za to jsem kolegům velmi vděčná. Pokud hnutí ANO dozná toho, že bych měla kandidovat do Evropského parlamentu, tak to určitě přijmu,“ řekla Seznam Zprávám.

Míní, že v Evropském parlamentu chybí lidé z exekutivy, kteří by dokázali velmi rychle reagovat na to, jak některá nařízení a legislativa mohou fungovat.

„Hlavně bych si přála, aby o mně věděli čeští občané, že tam skutečně mají zástupce. To, že paní Dlabajová a Charanzová nechtějí kandidovat, beru jako jejich rozhodnutí. V ANO to funguje odspodu,“ dodala.

Havlíček: Je to přirozený vývoj

První místopředseda Karel Havlíček uvedl, že v ANO je celá řada osobností, které chtějí do Evropského parlamentu kandidovat – a mají širší podporu.

Tři další europoslanci ANO podle něj chtějí posty obhájit. „Pánové Hlaváček, Kovařík a Knotek se v europarlamentu etablovali výborně a mají chuť pokračovat. Jiní naopak mají jiné plány, je to přirozený vývoj,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Redakce se na oznámení Charanzové a Dlabajové dotázala i šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše. „My jsme včera řešili nominace krajů. Já to nechci komentovat,“ reagoval na dotazy v Karlových Varech, kde má stínová vláda ANO výjezdní zasedání.

Reakce Andreje Babiše na rozhodnutí europoslankyň za ANO.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Stínová vláda v Karlových Varech

V lázeňském městě nechybí hlavní tváře hnutí. Kromě Babiše, Havlíčka či Dostálové se výjezdního zasedání účastní i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová či Jana Mračková Vildumetzová.

První zastávkou byly nedávno otevřené zrekonstruované Císařské lázně, kde na politiky čekala komentovaná prohlídka o historii budovy.

Po zhruba hodině na ně čekal vyhlídkový vláček, jehož řidič se chtěl hned vyfotit s Babišem. „Nebudete z toho mít problémy v práci?“ ptal se ho expremiér.

Zájem o fotku měli i lidé v centru města, kudy šly špičky ANO pěšky na magistrát.

Jedné skupiny dětí se Babiš ptal, kam mají děti namířeno. „Jdeme do McDonald’s,“ odpovědělo jedno z dětí. „Proč nejdete radši do KFC, tam je Vodňanské kuře,“ ptal se se smíchem Babiš. Narážel na firmu z holdingu Agrofert, který kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Večer výjezdní zasedání zakončí setkání s členy ANO a sympatizanty hnutí.

+1

Reklama

Doporučované