Hlavní obsah

Čtvrtina lidovců pro Hladíka ruku nezvedla. Váhá i premiér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Za Petra Hladíka se ve čtvrtek širší vedení lidovců postavilo. Podpora ale nebyla stoprocentní.

Reklama

Petr Hladík nepřesvědčil všechny straníky, že má být ministrem. Lidovci si navíc ponechali „rezervu“ v podobě přechodného angažmá předsedy Mariana Jurečky. Vyčkávací taktiku zvolil i premiér Petr Fiala.

Článek

Lidovec Petr Hladík ve čtvrtek sice ustál hlasování o své nominaci na ministra životního prostředí, výsledek rokování jeho spolustraníků má však dvě ale.

S ponecháním Hladíka jako ministerského kandidáta nesouhlasili všichni členové celostátního výboru. A navíc si straníci ponechali „rezervu“ – v příštích týdnech ministerstvo povede předseda strany Marian Jurečka.

V mezičase se podle zdrojů ze strany ukáže, zda se neobjeví nové informace a zda Hladík dokáže celou věc vysvětlit v médiích. Zároveň to poskytne čas na jednání s prezidentem Milošem Zemanem, který už řekl, že má Hladíkovu nominaci za staženou.

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak čtvrteční jednání špiček KDU-ČSL o Hladíkově osudu probíhalo. Celostátní výbor rozhodoval, zda Hladíka nevyřadit poté, co se jeho jméno objevilo ve dvou aférách na brněnské radnici. Nebyl sice z ničeho obviněn, ale musel podat vysvětlení a policie mu zároveň zabavila počítač a mobil.

Hladík spolustraníkům předložil dokumenty týkající se obou kauz, u kterých se jeho jméno objevilo. Podle europoslance Tomáše Zdechovského čelil nepříjemným otázkám. Nakonec ale dokázal většinu straníků přesvědčit.

„Byl velice dobře připraven. Řekl, že je přesvědčený, že nic nespáchal,“ uvedl k tomu poslanec Robert Teleky. „Ubezpečil nás, že je jen v pozici svědka. Mě přesvědčil,“ dodal náměstek jihočeského hejtmana František Talíř.

Co se děje u lidovců?

Případ Petra Hladíka a jeho (ne)nominace na ministra životního prostředí dopodrobna rozebrali reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší v reaktoru svého podcastu Vlevo dole. Poslechněte si jejich rozbor situace.

Ne všichni spolustraníci ale odcházeli z jednání s Hladíkem stejně uklidněni. Podle informací Seznam Zpráv na jednání padaly výtky, že kauza bude jen dál poškozovat pověst strany. A že není jisté, zda se v příštích dnech neobjeví nové informace, které by Hladíkovi přitížily.

Čtvrtinu nepřesvědčil

A zatímco rozhodnutí, že se ministerstva dočasně ujme Marian Jurečka, bylo jednohlasné, když došlo na Hladíka, čtvrtina členů výboru ruku pro nezvedla. Vyjádření některých lidovců pak naznačují, že Jurečkovo angažmá považují za jakýsi odklad – a manévrovací prostor, kdyby vyšly najevo nové informace.

„Neříkám, že bych to neudělal jinak než Petr Hladík, ale považuji za přijatelné řešení, že se ministerstva na čas ujme předseda. Tyto věci chtějí čas, než se situace dál vyjasní,“ uvedl poslanec Tom Phillip, který se jednání účastnil online.

Podle europoslance Zdechovského se zároveň spolustraníci snaží dát Petru Hladíkovi čas na to, aby vše důkladně mediálně vysvětlil. „Komunikace by měla být jednou ze silných stránek ministra,“ vysvětlil.

Co ohrozilo Hladíkův odchod na ministerstvo?

Přečtěte si více ke kauze brněnských bytů a pískovny, kvůli kterým byl kandidát na ministra Petr Hladík vypovídat na policii.

Prezidentovi to vysvětlíme

Čas chtějí lidovci zároveň využít k tomu, aby celou věc projednali na Hradě. Hladík se měl už tento čtvrtek před svým jmenováním setkat s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzka ale byla zrušena a prezident následně uvedl, že má návrh na jeho jmenování za stažený.

Podle Jurečky jde ale o nedorozumění. „Pověření Mariana Jurečky dočasným vedením ministerstva je také určitý čas, abychom to mohli vysvětlit panu prezidentovi,“ řekl k tomu člen celostátního výboru Lukáš Curylo.

Dotaz, zda je prezident Zeman i nadále ochoten jmenovat ministrem Petra Hladíka, nechtěl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček komentovat. „Pan prezident má v plánu v příštím týdnu hovořit s panem premiérem, proto nyní nezazní žádný komentář,“ napsal Seznam Zprávám.

Jenže ani premiér Petr Fiala není v tuto chvíli zcela přesvědčen. „Věřím, že situace Petra Hladíka se do několika týdnů vyjasní tak, abych mohl návrh na jeho jmenování ministrem předat prezidentovi s klidným svědomím,“ uvedl premiér pro ČTK.

Reklama

Doporučované