Hlavní obsah

Největší dotaci za uzavřené hospody získal pivovarnický gigant

Foto: Profimedia.cz

Program Ministerstva zemědělství Agricovid byl určen pro potravinářské firmy, které postihlo uzavření restaurací a dalších stravovacích zařízení (ilustrační foto).

Reklama

Mezi nejvíce dotovanými firmami jsou vedle velké pivovarnické jedničky, firmy Plzeňský Prazdroj, už spíše jen menší zemědělské a potravinářské firmy, které nepatří ke špičkám v oboru.

Článek

Vítězem neformální soutěže o největšího příjemce covidových dotací v resortu Ministerstva zemědělství se stává společnost Plzeňský Prazdroj.

Česká pivovarnická jednička ve vlastnictví japonské skupiny Asahi získala podporu přesahující 40 milionů korun. Až s výrazným odstupem za ní jsou další zemědělské a potravinářské podniky.

Ministerstvo zemědělství žebříček covidových podpor o dvaceti příčkách sestavilo na žádost Seznam Zpráv.

Všechny dotované firmy čerpaly podporu z resortního programu Agricovid potravinářství, který byl zřízen v éře předchozího ministra Miroslava Tomana (ČSSD) na pomoc podnikatelským subjektům, jež byly v minulých měsících postiženy uzavírkou restaurací, školních jídelen, hotelů a dalších stravovacích zařízení.

Jednoho z dvacítky největších příjemců – fyzickou osobu na 18. místě s přijatou dotací kolem milionu korun – ministerstvo nezveřejnilo. S odůvodněním, že by to bylo v rozporu s pravidly ochrany osobních údajů (GDPR).

Jak uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý, celkem byly z programu Agricovid vyplaceny dotace 467 žadatelům. Ti původně požadovali 225,3 milionu korun, ale nakonec dostali 206,2 milionu. Některým žadatelům, kteří měli dotace i z jiných resortů, byla totiž podpora krácena.

Jeden žadatel mohl v návaznosti na doložený pokles příjmů nárokovat až 200 tisíc korun za firmu a k tomu dalších 20 tisíc za každého svého zaměstnance.

Firma agrárního bosse jako dvojka

Zatímco na prvním místě příjemců je všeobecně známá pivovarnická firma, mezi dalšími subjekty převládají ty, které jsou povědomé jen málokomu. Vesměs nepatří k největším na trhu, byť některé zprostředkovaně ano.

Na druhém místě je firma Beskyd Fryčovice, která získala od státu téměř 5 milionů korun. Ta obchoduje s ovocem a zeleninou a patří pod společnost Agro-Měřín, za níž stojí jeden z největších českých agrárních bossů Gabriel Večeřa.

Necelé 4 miliony korun dostala českobudějovická společnost STRAVBYT, třetí v pořadí.

„Jsme klasická stravovací firma, které poskytuje závodní stravování podnikům v jižních a západních Čechách. Myslím, že nás velmi postihl přechod mnoha lidí na home office, stejně tak různé izolace a karantény,“ popisuje „napácháné“ škody ředitel a menšinový vlastník firmy STRAVBYT Emil Kasper, který je v byznysových kruzích znám i jako někdejší šéf jihočeského masokombinátu Maso Planá.

Nejde o zrcadlo způsobených škod

Také zástupci Plzeňského Prazdroje, jakožto příjemce největší podpory, hovoří o velkých škodách, kterým museli ve stravovacích zařízeních společně s restauratéry čelit.

„Vzhledem k tomu, že od jara roku 2020 a i během roku 2021 bylo fungování hospod a restaurací zásadně omezeno, byly naše ztráty velmi citelné. Jen v roce 2020 jsme v Česku vlivem pandemie prodali o 111 milionů piv méně než v předkoronavirovém roce 2019. Rok 2021 ještě nemáme kompletně dovyčíslený, ale dopad bude opět zásadní,“ uvádí mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Zdůrazňuje ale také, že navzdory všem problémům dokázal Prazdroj partnerským hospodám a restauracím v krizové době pomáhat a udržet ve vlastní firmě plnou zaměstnanost (přes 2 tisíce lidí).

Z dříve publikovaných ekonomických výsledků Prazdroje také vyplývá, že si ale udržel i relativně vysokou ziskovost. Za první covidový rok 2020 totiž vykázal hospodářský výsledek po zdanění 3,8 miliardy korun (o rok dříve měl zisk zhruba o miliardu vyšší).

Na dvacetimístném seznamu firem s nějvětšími dotacemi jsou i další dva pivovary. Náchodský Primátor a dále Pardubický pivovar, který je součástí skupiny Pivovary Staropramen, české pivovarnické dvojky.

Pivovarník Stanislav Bernard, spolumajitel známého Rodinného pivovaru Bernard, soudí, že žebříček příjemců dotací odráží spíše to, nakolik se jednotlivé firmy o možnosti kompenzací vůbec zajímaly, není podle něj věrným zrcadlem vzniklých škod.

„Po pravdě řečeno, já ani nevím, zda jsme také něco čerpali. Musel bych se na to zeptat našeho ekonoma. Pokud ale ano, tak v nějaké minimální výši,“ uvádí Bernard, jehož podnik patří do kategorie menších pivovarů a mezi top 20 dotovaných není.

Peníze házené z helikoptéry?

Své žebříčky největších příjemců covidových podpor už zveřejnila i jiná ministerstva. Na seznamu příjemců z programu Antivirus, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, dominovala automobilka Škoda Auto, na čelních příčkách byla ale i některá kasina.

Kasina se ocitla i na dříve publikované soupisce největších příjemců dotací v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu. Společně třeba s dopravními firmami a hotely.

„Nabyl jsem dojmu, že tady se rozhazovaly peníze z helikoptéry bez ohledu na to, jestli to někomu pomůže, jestli ty peníze budou užity účelně a jestli pomohou těm, kteří to nejvíce potřebují. Připadá mi absurdní, jestli se z peněz daňových poplatníků České republiky kompenzují zisky společností, které zřejmě po valných hromadách, které proběhnou někdy v létě tohoto roku, odtečou někam do zahraničí,“ kritizoval už dříve situaci nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (ve vládě za STAN).

Jak Seznam Zprávy zveřejnily, v jím řízeném resortu získaly v předchozím období dotace i tři firmy expremiéra Andreje Babiše, šéfa nyní opozičního hnutí ANO.

Nejvíce společnost Imoba, pod níž patří všechna Babišova hotelová a restaurační zařízení. Ta vedle toho dostala peníze i ze zmíněného programu Antivirus, dále dvě dotace z programů Ministerstva pro místní rozvoj.

Podle některých názorů mohlo, vyjma programu Antivirus, jít o protiprávní akty, v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Ministerstvo pro místní rozvoj chce teď celou záležitost prošetřit.

Co se týče Ministerstva zemědělství a programu Agricovid, tam žádná ze zemědělských a potravinářských firem, jejichž konečným vlastníkem je Andrej Babiš, dotaci nedostala. Vyplývá to z výsledků resortní „dotační prověrky“ provedené ministerstvem na žádost redakce Seznam Zpráv, jak o ní informoval mluvčí Vojtěch Bílý.

Reklama

Doporučované