Hlavní obsah

„Nemůžeme si dovolit utrácet nad naše příjmy.“ Pavel podepsal balíček úspor

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel se rozhodl podepsat konsolidační balíček.

Reklama

Prezident Petr Pavel oznámil, že se rozhodl podepsat konsolidační balíček. „Tempo zadlužování je neudržitelné. Jen na úrocích zaplatili občané z daní za poslední rok 70 miliard korun,“ zdůvodnil svůj krok ve videu.

Článek

„Dnes jsem se rozhodl podepsat konsolidační balíček,“ napsal na sociální síť X prezident Petr Pavel. K příspěvku přiložil video, v němž vysvětluje důvody pro tento krok.

„Česká republika si nemůže dovolit dlouhodobě utrácet více, než jsou její příjmy,“ uvedl prezident jako hlavní důvod svého rozhodnutí s tím, že to samé platí i pro rodinu či firmu.

„Kvůli neudržitelnému tempu zadlužování jsem se rozhodl podepsat balíček vládních opatření, která nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a ke snižování státního dluhu,“ vysvětluje Pavel. Dodává také, že jen na úrocích a obsluze státního dluhu zaplatili za uplynulý rok občané 70 miliard korun ze svých daní.

Prezident dále dodal, že na cestě k prosperitě je kromě snižování státního dluhu potřebné i vhodně investovat - do infrastruktury, vzdělávání, vědy a výzkumu a do podpory podnikání. „Proto budu věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na rok 2024,“ dodala hlava státu.

Balíček po podpisu může vyjít ve Sbírce zákonů. Jde o změnu 65 zákonů. Většina jeho ustanovení má vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku. Vláda v něm hlavně odstraňuje daňové výjimky. Opozice balíček kritizuje s tím, že pouze zvyšuje daně.

Co vše úsporný balíček přináší, jsme psali zde:

Reklama

Doporučované