Hlavní obsah

Poslanci prodloužili nouzový stav. I přes odpor opozice bude do 31. května

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda Petra Fialy prodloužila nouzový stav až do konce května kvůli zvládání příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Poslanecká sněmovna návrh i před odpor opozice či Senátu schválila

Článek

Poslanci se sešli na mimořádné schůzi, aby řešili prodloužení nouzového stavu o dva měsíce. Proti byly opoziční ANO i SPD. Nouzový stav vláda s posvěcením Poslanecké sněmovny prodloužila až do 31. května, tedy o 58 dnů.

„Drtivá většina z vás byla schopna vnímat, že současná situace odpovídá tomu, že Česká republika vyžaduje pro řádné zvládání této krize nouzový stav. Neshodli jsme se jen ve věcné rovině na tom, zda jsou dva měsíce málo nebo moc,“ poděkoval v závěru projednáváním Rakušan opozičním poslancům za celkem věcnou diskuzi.

Pro hlasovalo všech 82 přítomných koaličních poslanců. Proti bylo všech 62 přítomných opozičních poslanců.

Proti byla kromě opozice i senátní ústavní komise. Jednání trvalo bez přestávky 9 hodin, hovořili v drtivé většině poslanci ANO a SPD. Už dopoledne však obě strany avizovaly, že jednání nebudou obstruovat.

„Hnutí SPD odmítá nouzový stav a budeme hlasovat proti prodloužení nouzového stavu, jelikož veškerá opatření lze řešit prostřednictvím stávající krizové legislativy bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Nouzový stav umožňuje vládě přikázat ubytování uprchlíků a nákupy bez výběrových řízení,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Okamura.

I přesto, že opozice slíbila, že se zdrží obstrukcí, k jistým střetům mezi poslanci, které se netýkaly nouzového stavu, však došlo. Předseda SPD Okamura se dostal do několikahodinového sporu především s poslanci KDU-ČSL.

Místo projednávání důvodů pro prodloužení nouzového stavu si s nimi vyměňoval invektivy. Popudilo ho zejména prohlášení lidovců, že SPD je proruské. Okamura proto kontroval tím, že jim vyčetl jejich náklonnost k Sudetoněmeckému Landsmanšaftu.

Do diskuze o prodloužení nouzového stavu se přihlásili většinou poslanci opozičního hnutí ANO. Opoziční hnutí chtělo od vlády slyšet, jakou má krátkodobou i střednědobou strategii v oblasti bydlení, školství, zdravotnictví a dalších oblastí, kterých se aktuální krize bezprostředně dotýká.

30, nebo 60? Výhrady má i Senát

„Nabídli jsme koalici, že pokud nám takovou strategii předloží, podpoříme prodloužení o 30 dnů, vnímáme totiž závažnost té situace a potřebu krajů mít nástroje ke krizovému řízení,“ uvedla Schillerová.

Podle ní je ale potřeba, aby parlament vládu kontroloval a v případě potřeby rozhodoval o dalším prodloužení za měsíc znovu.

„Druhý rozměr je legislativní, ani ústavní právníci se neshodují, jestli je vůbec prodloužení o víc než 30 dnů v souladu s Ústavou. Jestliže existují takové pochybnosti, bude to zbytečně vyvolávat napětí ve společnosti,“ dodává Schillerová.

Podobný názor má i ústavní komise Senátu, která dnes o prodloužení nouzového stavu také jednala. „Odůvodnitelné je prodloužit nouzový vždy jen o 30 dnů,“ vysvětlil předseda komise Zdeněk Hraba (STAN).

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je ale prodloužení nouzového stavu nutné, protože se vláda za 30 dnů s uprchlickou krizí nevypořádá.

„Poctivě říkáme, že do konce května budeme nouzový stav potřebovat, potom uvidíme co dál,“ řekl premiér Fiala v neděli v ČT. A dodal, že do Česka přišlo 300 tisíc lidí během měsíce.

Premiér má zřejmě covid. Nouzový stav tak ve Sněmovně hájil ministr vnitra Vít Rakušan. „Současný nouzový stav je jiný než v covidové době. Usnadněme, prosím, naším rozhodnutím práci příslušníkům IZS, pomožme hejtmanům, ale zároveň garantujeme, že nebudeme zasahovat do běžného života občanů ČR,“ prohlásil.

Ministři opakovaně ujišťují, že českých občanů se nouzový stav nedotkne. „Výrazně to zjednodušuje například administraci lidí z Ukrajiny při příchodu do České republiky, umožňuje samosprávám získat náhradu za výdaje s tím spojené,“ uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„Aktivace krizového řízení v tomto rozsahu není bez nouzového stavu možná. Například je možné nařízené přerozdělování uprchlíků mezi kraji podle aktuální „kapacity“ lépe koordinovat ubytování a podobně,“ dodává poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované