Hlavní obsah

Koalice ustoupila ve sporu s opozicí o omezení projevů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jednání Poslanecké sněmovny. Marek Benda (ODS) v debatě s Alenou Schillerovou (ANO). Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve Sněmovně se rozpoutala prudká hádka při projednávání korespondenční volby. Netýkala se ale projednávaného zákona, koalice se přela s opozicí o omezení řečnické doby.

Článek

Korespondenční volba se projednává dlouhé hodiny už od minulého týdne. V úterý budou moct poslanci jednat a hlasovat i po půlnoci.

Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob na dotaz Seznam Zpráv nevyloučil v dalších dnech ani možné pevné zařazení hlasování na předem stanovený den a čas. „Uvidíme, jaký bude další průběh. V minulosti jsme už byli nuceni tohoto prostředku využít. Není to vyloučeno, ale nechci v tuto chvíli předjímat,“ uvedl.

Podle šéfa klubu ODS Marka Bendy bude schůze pokračovat přes noc, pokud bude opozice pokračovat „stejně destruktivním způsobem“ jako minulý týden, kdy se kvůli extrémně dlouhým projevům předsedů opozičních stran dostali ke slovu de facto jen tři poslanci.

Koalice proto dnes dopoledne prohlasovala, že každý poslanec může vystoupit pouze dvakrát.

Na rozdíl od dosavadních zvyklostí se ale limit neměl vztahovat pouze na běžná vystoupení, ale také na faktické poznámky. To jsou krátké, maximálně dvouminutové reakce, se kterými mohou poslanci reagovat na aktuální řečníky.

Opozice kvůli tomu vyvolala jednání grémia, které trvalo zhruba půl druhé hodiny a jehož trvání účastníci několikrát prodlužovali. Nakonec se poslanci dohodli, že umožní každému poslanci vystoupit maximálně dvakrát po deseti minutách. Faktické poznámky omezené nebudou.

„Já si myslím, že usnesení, které jsme ráno přijali, bylo správné a odpovídalo textu a duchu jednacího řádu. Snaha obcházet jednací řád prodlužováním faktickými poznámkami není správná a v reálu nám škodí. Ale protože vidím, co to vyvolalo, tak přestože jsme se k žádné dohodě nedobrali, raději se držím stávajícího běžného výkladu, který tady byl uplatňován častěji, než toho výkladu, který jsme v dubnu tohoto roku přijali a odhlasovala ho celá Sněmovna, že se týká i faktických poznámek, ale který je poměrně čerstvý,“ odůvodnil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Dvojí výklad posléze zpochybnil Radek Vondráček z ANO, podle kterého je aktuální pouze ten, který omezení faktických poznámek nepřipouští.

„To si zkoušejte někde jinde“

Než k dnešní dohodě došlo, tedy že poslanci mohou vystoupit s libovolným množstvím faktických poznámek, vedla se na toto téma vyhrocená debata.

Opozice namítala, že se omezením řečnické doby i na faktické poznámky nepřiměřeně zasahuje do jejích práv – nemůže například pokládat otázky nebo reagovat v aktuální debatě.

„Omezení nemůže být včetně faktických poznámek. To si zkoušejte někde jinde, tady je Parlament České republiky,“ protestoval poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

„Faktická poznámka má sloužit k tomu, aby poslanci mohli reagovat na průběh rozpravy,“ přidal se jeho stranický kolega Tomáš Kohoutek.

Šéf SPD Tomio Okamura označil koaliční poslance za „novodobé fašisty“. Jeho stranický kolega Radek Koten v narážce na včerejší debatu ministra vnitra s občany v Karviné uvedl: „Dostanete na budku od lidí, jestli někam vyjedete jako pan Rakušan.“

Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je to v rozporu s jednacím řádem. V něm se uvádí, že Sněmovna se může usnést, že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Faktické poznámky ale řeší jiný paragraf jednacího řádu.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uváděla, že bude evidovat všechna vystoupení včetně faktických poznámek a že takový postup Sněmovna odhlasovala.

Sněmovna už jednou podobné omezení faktických poznámek odhlasovala. A to loni v březnu při projednávání valorizace penzí. Tehdy pro omezení hlasovali i někteří poslanci ANO a SPD. Šlo nicméně o stav legislativní nouze.

Ačkoli teď současná opozice osekání faktických poznámek kritizuje, sama se o něj pokoušela v minulém volebním období. V roce 2021 při projednávání zákona o dostavbě Dukovan poslanci ANO a SPD spolu s komunisty odhlasovali, že doba vystoupení zákonodárce může být maximálně 20 minut včetně faktických poznámek.

Současná koalice proti tomu tehdy z opozičních lavic hlasitě protestovala. A legislativní odbor Sněmovny vydal stanovisko, že faktické poznámky nelze započítávat do limitu omezení řečnické doby.

Ke korespondenční volbě lze tedy nyní očekávat ještě dlouhou debatu. Do rozpravy je přihlášeno přes 70 poslanců.

33 hodin minulý týden

Debata o korespondenční volbě probíhá ve Sněmovně v úvodním kole už čtvrtý jednací den. Minulý týden debata trvala podle poslance Jana Jakoba 33 hodin. Téměř 11 hodin během ní hovořil předseda SPD Tomio Okamura, další čtyři hodiny trvalo vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše.

Jakob dále vyčíslil, že minulý týden k tématu proběhlo celkem 276 vystoupení, z toho přes 200 obstarali opoziční poslanci, vyjádřilo se jich celkem 70. Spočítal pak také ty, kdo měli nejvíce faktických poznámek – rekordmany byli poslanci za ANO, s 23 Berenika Peštová, s 19 Radek Vondráček a taktéž s 19 Jana Mračková Vildumetzová.

Reklama

Související témata:

Doporučované