Hlavní obsah

O krok blíž korespondenční volbě. Návrh je hotový, opozice ho odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nejenom ve volebních místnostech, koalice chce umožnit i korespondenční volbu.

Reklama

Koalice se pouští do splnění slibu – zavedení volby poštou pro Čechy žijící v zahraničí. Na odpor se postaví ANO a SPD.

Článek

Skupina 15 koaličních poslanců navrhuje korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Pod návrhem je podepsaných všech pět předsedů koaličních stran i předsedové poslaneckých klubů.

Podle současných pravidel mohou Češi v zahraničí hlasovat jen na velvyslanectvích. Nově by mohli hlasovat prostřednictvím pošty.

Korespondenční volba pro Čechy v zahraničí je jedním z cílů programového prohlášení vládní koalice. Za prioritu ji má především hnutí STAN.

„Zahajujeme proces uzákonění korespondenční volby, která umožní našim občanům pobývajícím v zahraničí naplnit jedno ze základních občanských práv – volit. Plníme tak nejen náš slib a programové prohlášení téhle vlády, ale také závazek z programového prohlášení vlády předchozí. Věřím tedy, že záměr najde mezi parlamentními stranami širokou podporu,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Návrh by podle něj měl zajistit korespondenční hlasování už pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Prosazení zákona ovšem až dosud vázlo. Ve Sněmovně už od roku 2021 leží návrh na zavedení korespondenční volby navržený Senátem. Poslanci ale jeho návrh dosud neschválili – mimo jiné kvůli odporu opozice.

Proti jsou obě opoziční strany, hnutí ANO a SPD. Jejich představitelé v minulosti opakovaně zdůrazňovali, že jsou kvůli zákonu ochotni rozpoutat dlouhotrvající obstrukce.

Naposledy se o projednání korespondenční volby mluvilo letos na jaře. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tehdy uvedl, že je koalice připravena strávit kvůli zákonu „pár nocí ve Sněmovně“. Nakonec však ale koalice z obav, že obstrukce zablokují Sněmovnu uprostřed schvalování úsporného balíčku, projednání odpískala.

Letos v říjnu pak poslanci přijali několik změn v zákoně o správě voleb, například zjednodušují žádosti o voličských průkaz. Ani této příležitosti ale koalice k navržení korespondenční volby nevyužila.

A to z taktických důvodů, respektive opět kvůli obavám z opozičních obstrukcí. Pravidla přijatá v říjnu se totiž mají týkat komunálních a senátních voleb v roce 2026, což by obstrukce mohly zkomplikovat. Proto vznikla dohoda, že korespondenční volba bude později navržena zvlášť a opozice nebude tyto změny blokovat.

Reklama

Doporučované