Hlavní obsah

Obyvatelé V4 se bojí cizího vlivu na eurovolby. Nejen z Ruska, ale i z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Důvěra v české instituce je nižší než v ty evropské. Voleb do Evropského parlamentu se plánuje zúčastnit 61 procent Čechů, ukazuje nový průzkum ze zemí Visegrádské skupiny.

Článek

Více než třetina obyvatel zemí V4 považuje za velký problém pokusy cizích států ovlivnit volby do Evropského parlamentu (EP), které se v Česku uskuteční 7. a 8. června. Pokusy cizích států či mezinárodních institucí ovlivnit evropské volby vnímá jako velký problém 55 procent Poláků, v Česku se takto vyslovilo 35 procent lidí, na Slovensku 31 procent a v Maďarsku 38 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Středoevropské observatoře digitálních médií (CEDMO).

Češi, Poláci a Maďaři na prvním místě uvádějí obavy z ruského vlivu. Že Rusko bude volby ovlivňovat, se domnívá 44 procent lidí v Česku, více než polovina Maďarů a přes tři pětiny Poláků. Strach z vlivu samotné EU je ale nižší jen o jednotky procent (o čtyři procenta v ČR, o pět procent v Maďarsku a o devět procent v Polsku. Na Slovensku lidé tuto obavu vyslovili dokonce častěji než u vlivu Ruska, a sice v 39 procentech případů.

V Maďarsku se 47 procent lidí obává také čínského vlivu, v Polsku stejný podíl zmiňuje možné ovlivnění Německem. Češi a Maďaři na předních místech očekávají vliv také Spojených států.

Vyšší míru spokojenosti s fungováním demokracie v porovnání s ostatními zeměmi V4 vykázali Češi a Poláci, v těchto zemích je spokojena zhruba třetina dotázaných.

Na Slovensku a v Maďarsku je s fungováním demokracie spokojena pětina obyvatel. S tvrzením, že většina politiků je zkorumpovaná, souhlasily tři čtvrtiny Maďarů, 67 procent Slováků, tři pětiny Čechů a zhruba polovina Poláků.

Eurovolby 2024

  • Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu.
  • Podívejte se na výsledky a volební účast od roku 2004 do roku 2019.

„Evropskému parlamentu a Evropské komisi důvěřuje asi čtvrtina české populace. Důvěra v české instituce – Parlament, vládu a domácí politické strany – je paradoxně nižší než v ty evropské,“ komentoval výsledky za ČR Michal Šenk z CEDMO. Češi jsou v postoji k EU rozděleni na tři zhruba stejné části. Tři z deseti Čechů vnímají Unii pozitivně, třetina lidí neutrálně a 37 procent k Unii zaujímá negativní postoj.

Největší zájem o účast v evropských volbách v průzkumu projevili Poláci, kterých chce přijít asi 78 procent. V Česku a na Slovensku se plánuje zúčastnit asi šest dotázaných z deseti. Taková volební účast by v České republice výrazně převýšila hodnoty z předchozích čtyř hlasování o obsazení Evropského parlamentu.

Volby do Evropského parlamentu v ČeskuVolební účast (%)
200428,32 %
200928,22 %
201418,20 %
201928,72 %

Do průzkumu se v každé ze zemí V4 zapojilo přes 1000 dospělých respondentů. Dotazování se uskutečnilo na přelomu března a dubna. Sběr dat pro CEDMO zajišťovala v Česku, na Slovensku a v Maďarsku společnost Ipsos a v Polsku Instytut Badań Pollster.

Doporučované