Hlavní obsah

Pavel jede navazovat vztahy. Sejde se s Macronem, posnídá s Dudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zvolený prezident Petr Pavel se zúčastní Mnichovské bezpečnostní konference.

Reklama

Navazování vztahů s ostatními státníky i vystoupení na panelu týkajícím se války na Ukrajině. To čeká nově zvoleného českého prezidenta na Bezpečnostní konferenci v Mnichově, kam dnes odjíždí.

Článek

Zvolený prezident Petr Pavel dnes odjede na svoji první zahraniční cestu ještě před březnovou inaugurací. Na pozvání pořadatelů se v Bavorsku zúčastní Mnichovské bezpečnostní konference. Několikrát se jí účastnil už v minulosti, tento víkend na ni poprvé přijede jako zvolený politik.

Celou svoji účast koordinuje s Ministerstvem zahraničí, neboť na konferenci míří i šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

„Pana prezidenta čeká ještě v pátek večer schůzka s panem ministrem a v sobotu ráno pak společně absolvují snídani s polským prezidentem Andrzejem Dudou,“ řekla Seznam Zprávám šéfka Pavlovy komunikace Markéta Řeháková.

Lipavského na snídani s Dudou pozval přímo Pavel. „Chceme tím symbolicky ukázat, že pan prezident je připraven na koordinaci s vládou v zahraniční politice a strategických tématech. Nejde mu o to dělat zásadní rozhodnutí na vlastní pěst,“ uvedla mluvčí.

To kvitoval i ministr Lipavský, který Seznam Zprávám pozvání od Petra Pavla na společnou snídani s polským prezidentem potvrdil. „Účast zvoleného prezidenta je i silným signálem pro naše zahraniční partnery,“ uvedl a dodal, že mimo toto setkání budou mít se zvoleným prezidentem každý vlastní program.

Pavel se v debatě se studenty vyjádřil k Rusku

Na základě zkušeností z posledního roku si teď není úplně jistý, že by Rusko nedokázalo napadnout Severoatlantickou alianci. To odpověděl zvolený prezident Petr Pavel na dotaz studenta gymnázia v Ostrově. Celou reportáž z druhého dne cesty po Karlovarském kraji si přečtěte zde:

Pavel podle Řehákové chce pozvání využít především jako příležitost k setkání s dalšími hlavami států či představiteli vlád. Většinu programu tak budou tvořit bilaterální jednání.

„Z těch hlavních setkání, která jsou potvrzena, bude krátké jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Setkám se také s prezidenty Polska a Litvy. Kromě toho se zúčastním i minimálně dvou panelů konference,“ řekl zvolený prezident na dotaz Seznam Zpráv.

Jedním z panelů, na které je Pavel pozvaný i jako mluvčí, je roční výročí ruské války na Ukrajině, kde budou státníci diskutovat i témata cesty k dosažení míru. S nově zvoleným českým prezidentem se panelu budou účastnit třeba ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, ale i premiérky a premiéři Finska, Švédska, Dánska či Estonska.

Program Petra Pavla v Mnichově

Pátek 17. února

- oficiální zahájení (témata: boj Ukrajiny za svobodu, role Německa a Francie ve světě)

- bilaterální jednání : francouzský prezident Emmanuel Macron, ministr obrany Velké Británie Ben Wallace, prezident Litvy Gitanas Nauseda, lídryně běloruské opozice Svitlana Tsichanouska, britský historik Timothy Garton Ash, předseda EPP Manfred Weber

- John McCain Dinner (společná večeře se státníky)

Sobota 18. února

- snídaně s polským prezidentem Andrzejem Dudoou (spolu s ministrem Janem Lipavským)

- účast na konferenci k tématu Ženy, život, svoboda: vize pro Irán

- bilaterální jednání s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem

- vystoupení v panelové diskuzi k ročnímu výročí války na Ukrajině.

„Je samozřejmě dobře, že do Mnichova jede. Vždy je dobře, když tam zazní relevantní hlas z České republiky,“ řekl Seznam Zprávám bezpečnostní poradce českého premiéra Tomáš Pojar.

Podle ministra Lipavského je Mnichovská bezpečnostní konference důležitá zahraničněpolitická událost. „Z hlediska bezpečnosti jde o významnou diskuzní platformu, na které by nová hlava státu neměla chybět,“ řekl ministr zahraničí.

Mezinárodní elita

To potvrzuje i pohled na seznam účastníků akce. Do Mnichova se sjede politická elita z celého světa. Kromě již výše zmíněných osobností se jí zúčastní třeba i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, americká viceprezidentka Kamala Harrisová či německý kancléř Olaf Scholz.

Stejně jako v loňském roce se konference nezúčastní Rusko. Loni účast odmítlo samo, letos jeho zástupci nedostali pozvánku.

Mnichovská bezpečnostní konference se v hlavním městě Bavorska koná už od roku 1963 jako mezinárodní setkání politiků, armádních představitelů, ale i zástupců ekonomických organizací, kteří každý únor diskutují nad aktuálními tématy bezpečnostní politiky ve světě.

Reklama

Doporučované