Hlavní obsah

Pavel: Už si nejsem jistý, že by se Rusko neopovážilo napadnout NATO

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel je na dvoudenní cestě v Karlovarském kraji.

Reklama

aktualizováno •

Nově zvolený prezident Petr Pavel ukončil návštěvu Karlovarského kraje. Ve čtvrtek mluvil se studenty gymnázia. Posledním bodem programu byla cesta do Jáchymova.

Článek

Třída Gymnázia Ostrov je ve čtvrtek ráno zcela zaplněná, mnoho studentů si dnes vzalo flanelové košile, aby dali na první pohled najevo své sympatie k hostovi, který přijel.

Místo druhé vyučovací hodiny je dnes na programu debata s prezidentem Petrem Pavlem. Na otázky nemusí dlouho čekat. Měla by být v Karlovarském kraji vysoká škola? Jak se stavíte k Číně? Jeden student se pak zeptal, zda si Pavel myslí, že by Rusko dokázalo napadnout Severoatlantickou alianci.

„Ještě před dvěma lety bych řekl, že ne, ale poté, co zahájili ofenzivu na Ukrajině, si tím nejsem tak jistý,“ prohlásil prezident.

„Nejsem si tak úplně jistý, že by se Rusko nedokázalo pustit do ještě něčeho šílenějšího, ať už je to konfrontace se silnějším soupeřem, jako je NATO, nebo rozhodnutí použít jaderné zbraně. Riziko samozřejmě je, a i proto je reakce západních zemí na první pohled možná až příliš opatrná, protože všichni soudní jsou si vědomi, že šlapeme v porcelánu,“ odpověděl Petr Pavel na dotaz studenta.

Dvacetiletý student Fabián Seznam Zprávám řekl, jak návštěvu Pavla vnímá a co od něj očekává. „Je to hezké gesto, že objíždí školy a ukáže se lidem a můžou ho víc poznat. Očekávám, že bude reprezentovat Českou republiku,“ řekl student před tím, než přišel Pavel do třídy.

Zpočátku hovořili studenti s Pavlem o tom, co region nejvíc trápí. Jako zásadní problém vidí studenti odliv mladých lidí i absenci vysokého školství. Pavel řekl, že je třeba v kraji zlepšit systémově kvalitu života - zajistit dostupné bydlení, atraktivní zaměstnání i efektivní využití volného času, aby odsud mladí neodcházeli.

Policie řešila dva incidenty během návštěvy Petra Pavla

Nově zvolený prezident Petr Pavel přijel na dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje. V Chebu po příjezdu Pavla zasahovala policie proti jednomu muži. Policie ve středu večer zveřejnila podrobnosti k případu.

Poté se přesunul s manželku do Jáchymova, kde jednal s místními politiky a místními občany. Na závěrečné tiskové konferenci zhodnotil svoji dvoudenní návštěvu západních Čech.

„Kdybych měl shrnout celou návštěvu, tak nejen, že naplnila mé očekávání a představy, ale předčila je množstvím detailů. Odjíždím spokojen, protože jsem si řadu věcí potvrdil a některé upřesnil,“ řekl v Pavel v Jáchymově na závěr své návštěvy.

Petr Pavel mluvil se studenty gymnázia ve městě Ostrov:

+1

Pavel ve středu navštívil Aš a Cheb, kde policie musela řešit s jedním mužem incident, protože hodil na prezidentskou kolonu vejce. Nástupce Miloše Zemana jel i do Sokolova a celodenní program zakončil v Karlových Varech. Pavel zahájil hokejový zápas mezi Karlovými Vary a Spartou, kde se po nástupu na led dočkal pískání, po krátkém projevu i potlesku.

Středeční program zakončil v krajské knihovně debatou s místními občany.

Region trápí odliv mladých

Petr Pavel ve středu uvedl, že chce návštěvou Karlovarského kraje poznat hlouběji problémy v regionech, které jsou společně označované za strukturálně postižené. Na problémy regionu ve středu upozornili studenti i členové Krajského parlamentu dětí a mládeže.

Region podle nich trápí odliv mladých lidí, absence veřejné vysoké školy nebo že do něj nesměřují investice s vysokou přidanou hodnotou. Předseda parlamentu Patrik Pizinger předal Pavlovi dokument, jež popisuje problémy Karlovarského kraje očima mladých.

Bývalý starosta Kraslic Otakar Mika při besedě připomněl, že v Karlovarském kraji chybí komplexní onkologické péče a že se pacienti s rakovinou často k této péči nedostanou. O tématu Pavel jednal také s hejtmanem a řekl, že se tím ministerstvo zdravotnictví zabývá.

Reklama

Doporučované