Hlavní obsah

Pavel má pozastavení konzultací s Bratislavou za správné. Není trvalé, míní

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Praha pozastavila mezivládní konzultace s Bratislavou kvůli vstřícnému postoji slovenské vlády k Rusku.

Článek

Prezident Petr Pavel respektuje rozhodnutí vlády premiéra Petra Fialy (ODS) pozastavit konzultace se slovenskou vládou Roberta Fica.

Na závěr dvoudenní návštěvy Středočeského kraje v Kersku na Nymbursku řekl, že důvodům rozumí a rozhodnutí považuje za správné. Podle svých slov ho také nevidí jako trvalé.

Důvodem, proč česká vláda o přerušení mezivládních konzultací rozhodla, byly vstřícné kroky slovenské diplomacie k Rusku. Podle premiéra Fialy už není možné zastírat výrazné rozdíly.

Krok se nezamlouvá nejen české opozici, ale především Bratislavě. Robert Fico už ve středu večer tvrdil, že se je česká vládní garnitura rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině. Ve čtvrtek se pak nechal slyšet, že odmítá, aby někdo z čistě politických důvodů ohrožoval „fantastické vztahy“ mezi Čechy a Slováky.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro slovenský server Aktuality.sk řekl, že Česku došla se slovenskou proruskou rétorikou trpělivost. „Pohár se postupně naplňoval, až přetekl,“ podotkl. Konkrétně uvedl Ficovy výroky o summitu v Paříži i schůzku slovenského ministra zahraničí se Sergejem Lavrovem.

Česko-slovenská roztržka

Reklama

Související témata:

Doporučované