Hlavní obsah

Pavel pro CNN: Putin překrucuje realitu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Reklama

Výklad okolností vedoucích k válce na Ukrajině, jak o nich mluvil ruský prezident Vladimir Putin, se velmi liší od reality. V rozhovoru s Christiane Amanpourovou na CNN to řekl zvolený prezident Petr Pavel.

Článek

Někdejší předseda vojenského výboru NATO tak reagoval na úterní projev šéfa Kremlu, který Západ obvinil z rozpoutání války na Ukrajině a ze snahy zničit Rusko.

„Je to příklad ruského chování a chování Putina a jeho ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Oba používají narativy, které se velmi liší od reality. Překrucují realitu, proto se s nimi o tom tak obtížně jedná,“ řekl Pavel.

V pátek to bude rok od začátku ruské agrese vůči Ukrajině a Putin v tradičním projevu před federálním shromážděním také prohlásil, že Rusko na bojišti není možné porazit, a poukázal na velikost a sílu ruské armády, což ale zpochybňují zahraniční pozorovatelé.

„Od začátku agrese můžeme pozorovat nedostatečný výkon ruské armády ve všech aspektech, včetně vybavení nebo výcviku,“ uvedl Pavel, který se úřadu ujme za dva týdny. Schopnost Ruska poučit se ze svých chyb by podle něj ale Západ neměl podceňovat.

V rozhovoru s Amanpourovou Pavel vyzval k opatrnosti ohledně Číny a jejích návrhů k mírovému řešení konfliktu. Peking se podle něj může ze současné situace poučit pro případ, že by se konflikt rozhořel mezi Čínou a Západem. Čína také podle něj nemá zájem o porážku Ruska, protože Rusko je jejím přirozeným spojencem.

Nejvyšší čínský diplomat Wang I v úterý v Moskvě označil čínsko-ruské vztahy za „pevné jako skála“.

Reklama

Doporučované