Hlavní obsah

Pekarová a Rakušan bojují o voliče. Manželstvím pro všechny i Nerudovou

Foto: vlada.cz

Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan.

Reklama

Bývalou rektorku a prezidentskou kandidátku by TOP 09 i STAN chtěly na kandidátku pro evropské volby. Mezi některými řadovými členy ale takové nadšení cítit není.

Článek

Lídři TOP 09 a hnutí STAN, kteří usilují o podobné liberální voliče, se pustili do souboje.

Aktuálně se Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan předhánějí, kdo z nich zařídí homosexuálním párům sňatky se stejnými právy, jaká dnes mají manželé.

Oba rovněž vábí Danuši Nerudovou. V eurovolbách by příští rok chtěli využít její popularity právě mezi mladšími a liberálními voliči.

Neobvyklý střet „vybublal“ v úterý. Nejprve ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan oznámil, že jeho hnutí navrhne manželství pro všechny jako pevný bod na zářijovou schůzi Poslanecké sněmovny. „Věc není dohodnutá tak, aby návrh prošel,“ vysvětlil, že během léta chce shánět podporu.

Pouhou čtvrthodinku po něm ovšem vystoupila předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Rakušanův záměr nabourala. Překvapivě prohlásila, že prosadila, aby se zákon začal projednávat už tento týden. „Odklad na září by jen prohloubil nejistotu stejnopohlavních párů,“ uvedla.

Dohoda, žádný naschvál

Jak je možné, že se dvě vládní strany nedohodly na termínu prosazení něčeho, co považují za svou prioritu? Pekarová Adamová ujistila, že nejde o naschvál, ale že se na tom prostě v úterý dopoledne dohodli předsedové všech pěti koaličních poslaneckých frakcí.

„Dohoda vznikla na poslední chvíli. Podpořil jsem to, přestože jsem realista a myslím si, že kdyby vyjednávání o možných variantách a jejich případné podpoře ještě pár týdnů probíhalo, výsledek by byl jistější,“ podotkl pro Seznam Zprávy Rakušan.

„Neztrácím ale naději, že i stávající postup přinese konečně dobrý výsledek. A tím je uzákonění stejných práv pro všechny páry, za mě ideálně pod názvem manželství.“

Z konfliktu je cítit, že oba politici usilují o to, aby to byla právě jejich strana, která si připíše „zásluhy“ za prosazení zákona, jejž podle průzkumů podporuje skoro 70 procent lidí.

Potřebují se ukázat, protože ani jedna z partají na tom není dobře. Podle dubnového volebního modelu agentury Median by teď STAN získal 7,5 procenta, a TOP 09 dokonce jen 4,5 procenta hlasů.

Vládní liberálové se přetahují i o Danuši Nerudovou, kterou by rádi viděli na své kandidátce pro volby do Evropského parlamentu. V těch lednových, prezidentských, skončila brněnská profesorka se ziskem 780 tisíc hlasů na třetím místě a stále se těší slušné důvěře veřejnosti.

„S paní Danuší Nerudovou jednáme a nabídku kandidatury od TOP 09 dostala. Vnímáme velký názorový průnik. Zaměření na mladou generaci je nám společné, v otázkách evropské integrace se shodujeme obzvláště,“ potvrdila Seznam Zprávám námluvy Pekarová Adamová.

To se Rakušanovo hnutí snaží rychle přebít a Nerudové podle informací Seznam Zpráv nabízí post eurokomisařky. Právě STAN totiž podle koaliční dohody náleží obsazení křesla v nové „evropské vládě“. Ještě donedávna o něm přitom snil ministr průmyslu Jozef Síkela.

„Danuše Nerudová je významná proevropská osobnost, která hodně naší zemi dala a ještě může dát,“ pravil místopředseda STAN Jan Farský. „Kdyby posílila naši pozici na evropské úrovni, bylo by to z mého pohledu výborné.“

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity potvrdila zájem o Evropský parlament i to, že o své politické budoucnosti diskutuje se zástupci několika stran. „Ve hře je více variant,“ nastínila Seznam Zprávám.

„Už v prezidentské kampani jsem říkala, že máme dost silný hlas na to, abychom byli v EU slyšet. Chci, aby mladí lidé neztratili zájem o tuto zemi, a jsem přesvědčena, že evropská politika je šance, jak k tomu pomoci. Uvidíme, možností se nabízí více,“ dodala.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová.

Dlouho přebírá, vadí členům

Zatímco straničtí lídři s Nerudovou vyjednávají, mezi některými řadovými členy TOP 09 i STAN už takové nadšení cítit není. Mají pocit, že mezi nabídkami dlouho přebírá, není schopna se rozhodnout, a tím ztrácí na atraktivitě.

Nerudová ale namítá, že nabídky jsou dost nekonkrétní, protože například není vůbec jasné, v jakých formacích půjdou strany do voleb.

Střet o podobné voliče není jediným pramenem konfliktu mezi šéfy TOP 09 a Starostů. Dvojice si podle vyjádření koaličních politiků vzájemně nesedla – popisují přitom drobnější příhody, kdy do sebe šli. Naposledy třeba při výměně ministra školství. Pekarová Adamová před ostatními předsedy vládních stran Rakušanovi vytkla, že by jim takovou věc jako partnerům mohl příště dopředu oznámit – a ne že se ji dozvídají až z médií.

Reklama

Doporučované