Hlavní obsah

Sněmovna řešila manželství pro všechny. V proslovech došlo i na neomarxismus

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Projednávání možnosti uzákonit manželství pro stejnopohlavní páry se neposunulo ani ve středu. Sněmovnou zněly převážně argumenty, proč zákon schválit, či nikoliv. Ve společnosti přitom podpora manželství pro všechny roste.

Článek

Poslanci od dopoledne projednávali návrh novely občanského zákoníku, který je ve zkratce známý jako „manželství pro všechny“.

V dlouhé diskuzi obhajovali své názory pro či proti umožnění manželství i pro stejnopohlavní páry.

Například poslankyně Nina Nováková (za KDU-ČSL) takovou snahu označila za realizaci neomarxistických myšlenek. Ještě předtím se pustila do rozboru toho, že homosexuálové nemají „dispozici k přirozenému biokulturnímu pokračování společnosti“.

„Síly ve společnosti, které chtějí redefinovat základní opěrné pilíře, které jsou nejpraktičtější a nejvíce zajišťují biokulturní přežití společnosti, tak my vidíme, že tam skutečně ty prvky neomarxismu jsou,“ uvedla Nováková, podle níž stejnopohlavní pár v sobě ani nenese „rodovou historii důležitou při výchově dětí“.

„Pro společnost je nejpraktičtější podporovat jeden typ lidského chování, a to ten typ, kterému se společnost po staletí navykla říkat manželství, protože to je s nejmenšími náklady pro tu danou společnost,“ dodala.

„Přirozený řád světa“

Po ní vystoupila její stranická kolegyně, dětská lékařka Romana Bělohlávková, která se poslancům hned na začátek svěřila, že je heterosexuální žena, 34 let šťastně vdaná a matka několika dětí.

„Ani za jednu z těchto identit se nestydím a doufám, že i já mám svá práva,“ nechala se slyšet s tím, že „přirozený řád světa je něco, co naštěstí existuje bez ohledu na naše rozhodnutí“. Manželství pro všechny je podle ní prý jen dalším krokem na cestě, která má relativizovat západní civilizaci.

„Když byl v roce 2006 přijat zákon o registrovaném partnerství, zaznívala tam slova, že to je maximum. Přešlo 15 roků a manželství pro všechny se stalo tématem. Za dalších 15 let možná přijde snaha uzákonit polyamorii. Na západ od našich hranic už to vážně řeší,“ uvedla.

Vyjádřila se i k tomu, že odmítá možnost adopce dětí stejnopohlavními páry. „Děti, které vyrůstají v homosexuálních rodinách, budou jistě touto výchovou poznamenány. Jaký dopad to bude mít na další generace, se my už opravdu nedozvíme,“ prohlásila.

Děti podle ní potřebují ke svému zdravému fungování vzory mateřství a otcovství, které se snaží napodobovat.

Uzákonění manželství navrhla na jednání už tento týden předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ačkoliv její koaliční partner a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě předtím mluvil o zářijovém termínu.

Během léta chtěl vyjednat zrovnoprávnění stejnopohlavních párů napříč celým politickým spektrem. Uvedl ale, že někteří koaliční partneři mají problém se slovem „manželství“.

Jak přitom ukazují průzkumy, podpora práv LGBTI+ je v Česku vysoká.

Sněmovna nakonec úvodní projednávání nedokončila, vrátí se k němu pravděpodobně nejdřív za dva týdny. Opoziční hnutí SPD už avizovalo, že navrhne zamítnutí novely.

Reklama

Doporučované