Hlavní obsah

Odvolat ho nemůže, Pekarová Adamová si ale zve Křečka k vysvětlení

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyzvala veřejného ochránce práv Stanislava Křečka k osobní schůzce. Chce vysvětlit důvody, které ombudsmana vedly k nedávnému odebrání agendy své zástupkyni Monice Šimůnkové.

Článek

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček tento týden odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy. Uvedl, že její práci provázejí lidské i manažerské komplikace. Šimůnková ale s kritikou nesouhlasí a uvažuje, že se obrátí na soud.

Stejně jako mnoho poslanců koalice i šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová není s postupem ombudsmana spokojená.

„Tento bezprecedentní krok sleduji se značným znepokojením. Paní Monika Šimůnková je odborníky uznávanou a respektovanou právničkou a její více než dvouletá práce je pozitivně přijímána i ze strany veřejnosti. Veřejné zdůvodnění pana ombudsmana ohledně odebrání všech agend jeho zástupkyni považuji za nedostatečné,“ řekla Seznam Zprávám.

Z těchto důvodů požádala ombudsmana o detailnější zdůvodnění jeho rozhodnutí na osobním setkání v Poslanecké sněmovně. „Samozřejmě, pozvání přijmu. Zatím jsem ho neobdržel,“ reagoval Křeček pro Seznam Zprávy.

„Připomínám, že dle § 5, odst. 2 zákona č. 349/1999 Sb. o Veřejném ochránci práv odpovídá ochránce za výkon funkce Poslanecké sněmovně,“ dodala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Veřejného ochránce práv nicméně Sněmovna nemůže odvolat, jmenován je na šest let. Stanislavu Křečkovi končí jeho mandát v roce 2026.

Pana ombudsmana jsem požádala o detailnější zdůvodnění jeho rozhodnutí na osobním setkání v Poslanecké sněmovně.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP09

Křeček čelí kvůli svému postupu kritice mnoha poslanců. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) považuje situaci za nešťastnou a nepochopitelnou a s kroky ombudsmana nesouhlasí.

„Odebrání pravomocí jeho zástupkyni paní Šimůnkové je poslední kapka. Souhlasím proto s naší pirátskou senátorkou Adélou Šípovou a poslankyní Klárou Kocmanovou, že je na místě, aby veřejný ochránce práv Stanislav Křeček rezignoval. Druhou možností je, aby vrátil své nezávisle volené zástupkyni agendy, tak jako to fungovalo 22 let,“ uvedla Richterová.

S postupem veřejného ochránce práv nesouhlasí ani šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něho chování Křečka působí tak, že chce Šimůnkovou umlčet.

„Vzhledem k tomu, že se odpovídá dle zákona Poslanecké sněmovně, budu mít zájem na podání vysvětlení a budu chtít znát, jak zajistí řádný chod úřadu. Kroky pana doktora Křečka spíše napovídají, že řízení úřadu nezvládá. Potom by měl sám zvážit, zda s ohledem na pověst úřadu samotného i plnění role ochránce práv občanů, by neměl sám rezignovat,“ napsal Výborný ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Měl by sám zvážit, zda s ohledem na pověst úřadu samotného i plnění role ochránce práv občanů by neměl sám rezignovat.
Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura má odlišný názor oproti poslancům koalice. Podle něj ombudsman Křeček postupuje přesně v rámci svých zákonných pravomocí daných zákonem. „Postup ombudsmana Křečka, který je vůči Poslanecké sněmovně odpovědný za úřad, je plně v souladu se zákonem.“

Ombudsman tento týden uvedl, že se rozhodl udělat změnu v organizaci rozdělení agend veřejného ochránce práv, kdy s platností od 1. července přejdou agendy, které v minulosti svěřil své zástupkyni, opět pod jeho podpisové právo.

„Základním předpokladem úspěšné spolupráce je vůle a snaha všech zúčastněných se domluvit. A tuto vůli jsem bohužel ze strany paní zástupkyně necítil a necítím. Věcné diskuse nejen se mnou, ale i v širším kolektivu právníků kanceláře doprovází na její straně ostražitost a nedůvěra. V takové atmosféře pak spolupráce logicky stojí všechny zúčastněné značné úsilí,“ uvedl Křeček.

Reklama

Doporučované