Hlavní obsah

Praha míří k menšinové vládě. Spory o koalici se přenáší na vládní úroveň

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

O tom, kdo bude vládnout v následujících letech hlavnímu městu, není stále jasné. Bohuslav Svoboda (Spolu) ale zřejmě povede menšinovou vládu.

Reklama

aktualizováno •

Politici Spolu a Pirátů se v Praze nedomluvili na koalici. Piráti nepřistoupili na to, že by Spolu mělo v Radě většinu. Ve hře je nyní varianta menšinové vlády, opřené mimo jiné o hlasy hnutí ANO. Šéfka TOP 09 Piráty kritizuje.

Článek

Nová koalice k vládnutí na pražské radnici je zatím v nedohlednu. V úterý ráno se konalo další jednání mezi zástupci potenciálních partnerů Spolu a Pirátů, k dohodě však ani tentokrát nedošlo.

Piráti podle informací Seznam Zpráv odmítli nabízený počet čtyř křesel (a šest míst pro Spolu, jedno pro STAN), na čemž se v pondělí večer domluvily kluby stran Spolu.

Po úterním jednání zástupci Spolu v Praze oznámili, že požádají o podporu menšinového vedení všechny subjekty, které byly zvoleny do zastupitelstva hlavního města. Uvedl to poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), který je kandidátem na primátora v Praze za vítězné Spolu.

V takovém případě by se menšinová vláda Spolu na pražském magistrátu mohla opírat o tichou podporu hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě a od počátku se ke spolupráci se Spolu stavělo poměrně konstruktivně.

Výsledky komunálních voleb v Praze

Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) – 19 křesel

ANO – 14 křesel

Piráti – 13 křesel

Praha sobě – 11 křesel

STAN – 5 křesel

SPD – 3 křesla

Pro vytvoření většinové koalice je potřeba minimálně 33 zastupitelů.

Zastupitelstvo hlavního města se sejde příští čtvrtek. Právě tam se bude jednat o další budoucnosti vládnutí v Praze. Menšinová vláda Spolu by vznikla navolením nových radních, kteří by vystřídali stávající radu primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení Spolu se nyní chystá oslovení hnutí STAN s výzvou k vytvoření společné menšinové vlády. Starostové by v takové Radě měli získat dva posty - o jeden více než v nabídce pro koalici s Piráty.

Varianta koalice Spolu, STAN a Praha sobě se v tuto chvíli jeví jako velice nepravděpodobná, zejména kvůli osobním animozitám.

Neustoupili ani o píď

Zdálo se, že jednání mezi zástupci Spolu, STAN a Pirátů nabrala v posledních dnech konečně spád a konstruktivní vývoj. Alespoň takové náznaky přicházely kolem víkendu ze zákulisí.

Jenže pro odblokování patu, ke kterému stále nedochází, bylo zapotřebí několik vstřícných kroků. Zaprvé aby Piráti přestali vyjednávat na platformě Aliance s uskupením Praha sobě. Zadruhé - a to je klíčové - domluvit se na poměru sil. Zástupci Spolu se v pondělí večer na půdě svých regionálních buněk domluvili, že nadále budou požadovat většinu v koalici v poměru 6:4:1. Což je rámec, se kterým Piráti od počátku nesouhlasí a většinu pro Spolu v Radě odmítají.

Nezafungoval ani argument silovými pozicemi. Spolu sice požadovalo šest míst v Radě, z hlediska gescí však Pirátům nabídlo mocensky lukrativní gesční oblasti - například dopravní podnik, Technickou správu komunikací, majetek, školství či životní prostředí.

„Jejich postoji nerozumíme, protože naše nabídka byla vstřícná k tomu, aby se mohli největším zastoupením z politických stran a hnutí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali. Osobně jsem pro dohodu na vládním půdorysu udělal maximum. V této chvíli nám ale bohužel nevychází jiná varianta než se pokusit oslovit zastupitelské kluby a jednat o podpoře menšinové rady, která by s politickým mandátem nově zvoleného zastupitelstva začala město řídit“ uvedl šéf zastupitelského klubu Spolu Zdeněk Zajíček.

Šéf Pirátů Hřib však vidí situaci jinak. Podle něj je to naopak koalice Spolu, která neustoupila v zásadních věcech vůbec a stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

„Koalice Spolu vůbec neustoupila ani o píď ze svých požadavků. Nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama,“ míní Hřib.

Pekarová versus Bartoš

Pražskou koalici na vládním půdorysu prosazují i lídři vládních stran. Je ale pravděpodobné, že budou-li chtít situaci nějak odblokovat, museli by sami do jednání zasáhnout.

Premiér Petr Fiala uvedl, že má v plánu to řešit. „Až se vrátím do Česka, tak budu s kolegy o situaci hovořit,“ uvedl po summitu v Albánii. Znovu zopakoval, že preferuje koalici na vládním půdorysu. Dotaz, zda je pro něj menšinová vláda Spolu v Praze přijatelná, nechal bez odpovědi.

Šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová přístup Pirátů vidí kriticky. Podle ní pražští politici Spolu vedli vyjednávání s cílem sestavit stabilní koalici na vládním půdorysu, naopak Piráti podle Pekarové Adamové vyjednávání komplikovali tím, že chtějí vytěžit maximum pouze pro sebe bez ohledu na Pražany či vládní koalici.

„Zřejmě si zvykli, že když se čtyřmi poslanci mají tři ministry, bude to podobně fungovat i v Praze. Spolu jim totiž ustoupilo ve všem - měli jasné záruky o nepřehlasovávání v Radě, všechny gesce o které si řekli a řadu dalšího. Piráti evidentně umějí jen brát, ale nejsou ochotni být konstruktivní,“ napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Seznam Zprávám.

S takovým výkladem nesouhlasí šéf Pirátů Ivan Bartoš, podle něhož Piráti k jednání přistoupili konstruktivně.

„Na rozdíl od Spolu udělali řadu kompromisů a jsou i nadále zcela otevření jednáním. Bohužel Spolu dosud nijak nezohlednilo, že v pražských komunálních volbách nezískalo 40 procent hlasů, jak si přálo, ale pouze necelých 25 procent. Stále trvají na většině v Radě i pozici primátora, aby celé město řídili sami, ač si to voliči nepřejí,“ napsal Seznam Zprávám ministr pro místní rozvoj.

Pokud se Spolu dohodne na spolupráci s hnutím ANO v Praze, podle Bartoše půjde o připomínku éry takzvané opoziční smlouvy mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem z období 1998 až 2002. „Považuji to za nešťastné i s ohledem na to, že pražské ANO má úzké vazby na jejich předsedu stojícího nyní před soudem za podvody, navíc je zde i například paní Kleslová, bývalá rozvědčice StB, která se proslavila mimo jiné pobíráním statisícových trafik z pražských městských firem a lukrativními smlouvami s ČEZ,“ dodal Bartoš.

S přispěním Michaely Rambouskové

Reklama

Doporučované