Hlavní obsah

Pirátská náměstkyně zaměstnala partnera. Není to vhodné, říká Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pirátská náměstkyně primátora Jana Komrsková

Reklama

aktualizováno •

Partner Jany Komrskové Seznam Zprávám řekl, že spolupracují už od roku 2017, kdy byli místostarosty Prahy 10.

Článek

Piráti řeší, jak naložit se situací, kdy pro jejich pražskou náměstkyni primátora Janu Komrskovou pracuje na pozici městem placeného poradce její životní partner Petr Beneš.

Na obsazení postu upozornil v pondělí Deník N.

Přední politici Pirátské strany Seznam Zprávám řekli, že věc je v řešení. „Nepovažuji postup rozhodně za vhodný, byť nikterak nezpochybňuji odborné znalosti pana Beneše,“ reagoval na dotaz předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Politici musejí udělat maximum pro to, aby předešli pochybnostem veřejnosti. Proto její rozhodnutí přijmout za poradce svého partnera nepovažuji za správné, jakkoli se na jeho hodnocení v otevřeném výběrovém řízení sama nepodílela,“ přidal svůj pohled na věc první místopředseda strany a europoslanec Marcel Kolaja.

Že politika není jen o reálných politických úspěších, ale i o kultuře, míní i předseda sněmovní frakce a rovněž pražský pirát Jakub Michálek. „Nepovažuji to za vhodné. Jana Komrsková i Petr Beneš jsou schopní politici, kteří odvedli na Praze 10 kus práce. Tohle je o určité kultuře výběru spolupracovníků, která by měla být zachována,“ nechal se slyšet.

Obdobně reagoval i ministr zahraničí Jan Lipavský. „Nepovažuji to za eticky přijatelné a věřím, že situaci pani Komrsková brzy napraví. Podle mých informací se má otázkou zabývat předsednictvo pražských Pirátů,“ uvedl.

Seznam Zprávy se pokusily přední pirátskou političku i jejího partnera kontaktovat. Náměstkyně na zaslané zprávy nereagovala a nezvedala ani telefon.

Beneš pak redakci napsal, že s Komrskovou spolupracuje již od roku 2017 a v minulém volebním období byl místostarostou Prahy 10. Komrsková v té době v městské části působila coby první místostarostka.

„Do výběrového řízení jsem se přihlásil s ohledem na svou mnohaletou manažerskou zkušenost ve společnosti věnující se odpadovému hospodářství,“ vysvětloval svou motivaci.

„Paní Komrsková o tom, že se do výběrového řízení plánuji přihlásit, samozřejmě věděla, proto se neúčastnila výběrové komise v době mého pohovoru a moje výsledky nehodnotila,“ dodal.

Podle něj to stačilo, aby byla vyloučena jakákoliv protekce. Na opakované dotazy, zda svým jednáním stranu nepoškozují, neodpověděl.

Na pirátském fóru se již nicméně objevil návrh na neprodlené rozvázání pracovního poměru Petra Beneše. Ve středu navečer se konala moderovaná diskuze, kde měli oba politici situaci vysvětlit.

Komrsková ani Beneš na dotazy Seznam Zpráv k jednání nereagovali. Podle komentářů účastníků, zveřejněných na pirátském fóru, situaci jen obhajovali a neplánují nic měnit.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského.

Reklama

Doporučované