Hlavní obsah

Do vyjednávání o Praze se vloží šéfové stran. Chtějí zabránit vládě s ANO

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Řešení lídra koalice Spolu se nelíbí ve vedení vládních stran.

Reklama

Pražská koalice na vládním půdorysu je v nedohlednu, koalice Spolu místo toho hledá podporu menšinové vlády, nejpravděpodobněji u hnutí ANO. Špičky vládních stran ovšem mají s takovým řešením problém.

Článek

Šéfové stran pětikoalice se výrazněji vloží do vyjednávání o vládě nad Prahou poté, co v metropoli krachl poslední pokus o dohodu na vládním půdorysu. Lídři chtějí zabránit tomu, aby se Spolu dohodlo s hnutím ANO na podpoře menšinové rady.

Do jednání se chce osobně vložit premiér Petr Fiala, který je dlouhodobým odpůrcem spojení s ANO. Ve středu odpoledne se kvůli tomu podle informací Seznam Zpráv předsedové ODS, TOP 09 a lidovců sejdou s pražskými vyjednavači.

„Praha by si zasloužila stabilní koalici na vládním půdorysu. Přestože koalice Spolu udělala řadu ústupků, pozitivní výsledek nadále blokuje koalice za účasti bratrů Čižinských. S pražskými kolegy jsem v kontaktu, novou situaci s nimi budu v příštích dnech také probírat,“ uvedl Fiala pro Seznam Zprávy.

„Považuji za nutné, abychom se jako předsedové stran věci věnovali. Pražané již na funkční a legitimní radu čekají příliš dlouho,“ řekla pro změnu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Prahu řeší i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Hned v úterý večer dal na celostátním výboru hnutí jasně najevo, že pětice starostenských zastupitelů by se dohody s ANO účastnit neměla.

„Mrzí mě, že diplomacie, o kterou se tak dlouho snažil Petr Hlaváček a jeho tým, nakonec nevedla k řešení v podobě dohody na půdorysu Spolu, Piráti a Starostové. Vstoupit do koalice, která by se opírala o ANO, jsem našim pražským zastupitelům nedoporučil,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Právě podpora Starostů přitom může být klíčová. Spolu a ANO, které variantu menšinové vlády nabízí Spolu již delší dobu a opakovaně, mají v zastupitelstvu dohromady těsnou většinu 33 hlasů. Hana Kordová Marvanová, zvolená za Spolu, ovšem už dříve avizovala, že pro takové spojení ruku nezvedne – Spolu tak bude muset najít minimálně jeden hlas jinde.

Vedení Starostů už dopředu počítá s tím, že Spolu bude tento hlas hledat především u nich – ať už oficiálně, nebo „odloupnutím“ jen části Starostů.

S ANO, nebo ne?

Pražští zastupitelé STAN budou situaci teprve řešit v příštích dnech, například lídr hnutí Petr Hlaváček ale podporu od ANO nechce.

„Vedení Prahy, které bude závislé na hlasech ANO, nepovažuji za dobrou variantu. Osobně udělám všechno pro to, abych o nevhodnosti tohoto směru všechny přesvědčil. Myslím si, že by ještě měly obě strany najít sílu udělat v zájmu města a politické odpovědnosti ústupky a nevtáhnout do hry ANO,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Ne všichni jsou ale v odporu k ANO stejně kategoričtí. Například čerstvě zvolený šéf pražského STAN Antonín Klecanda si spolupráci za určitých okolností představit dokáže. „Pokud by se vyčerpaly všechny možnosti a STAN by nehrál nějakou minoritní roli,“ podotkl. Podle něj je ale ještě možné jednat a starostenský klub je jednotný.

Spor o Prahu už začíná způsobovat pnutí i na celostátní úrovni. Proti Pirátům se ostře vymezila například šéfka TOP 09. „Jednání se zasekla na neschopnosti Pirátů udělat kompromis. Zda se vůbec kdy chtěli dohodnout, je s otazníkem, protože utvoření Aliance s Prahou sobě byl krok, o němž věděli, že vše jen z komplikuje,“ nechala se slyšet Pekarová Adamová.

Již dříve prohlásila, že Piráti nejsou konstruktivní a snaží se ze situace vytěžit maximum. „Zřejmě si zvykli, že když se čtyřmi poslanci mají tři ministry, bude to podobně fungovat i v Praze.“

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše naopak není konstruktivní Spolu, které chce na sílu samo ovládnout město, ačkoliv ve volbách získalo pouze necelou čtvrtinu hlasů. „Pokud se Spolu místo stabilní koalice na rozšířeném vládním půdorysu rozhodne uzavřít opoziční smlouvu s ANO, která bude pro veřejnost mimo jiné velmi negativní přípomínkou oposmlouvy pánů Zemana a Klause, jde čistě o jejich zodpovědnost,“ uvedl.

Pro předsedu kabinetu bude důležité situaci mezi vládními stranami uklidnit, aby se nepřiživovaly spekulace, které se v poslední době objevují v kuloárech. Například o tom, že Piráti by mohli krach pražské koalice vzít jako záminku pro odchod z vlády.

Reklama

Doporučované