Hlavní obsah

Když se na vás obec vykašle, ať kompenzuje náklady, říká Jurečka ke školkám

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační AI vizualizace.

Reklama

„Pracujeme na rozpracování varianty, že do nějaké výše bude obec povinná uhradit náklady odpovídající tomu, když si rodič dá dítě třeba do soukromého zařízení,“ říká ministr práce Marian Jurečka k chybějícím místům ve školkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Radnice, která nezajistí tříletým dětem místo ve školce nebo v dětské skupině, bude muset rodičům doplácet na hlídání jinde, plánuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Interně pracujeme na rozpracování varianty, že do nějaké výše bude obec povinná uhradit náklady odpovídající tomu, když si rodič dá dítě třeba do soukromého zařízení,“ vysvětluje Jurečka.

Obce mají povinnost místa zajistit pro spádové děti od tří let. Řada z nich to ale neplní a žádná sankce jim v tuto chvíli nehrozí. „Povinnost dnes není vymahatelná. Proto tam chci tento princip dostat, aby obec věděla, že když se na to vykašle, tak ať to potom tomu rodiči kompenzuje,“ dodává ministr.

Nebude nutné, aby šlo přímo o místo v mateřské školce. Starostové budou moci využít i dětských skupin, školek zaměstnavatelů a podobně. Detaily včetně maximální částky se v tuto chvíli teprve promýšlí, přesto by Jurečka chtěl, aby sankce pro obce platila už od ledna příštího roku.

Aktuální rozhovor s ministrem Jurečkou čtěte zde:

Situace, kdy by rodiče chodili na úřad s účtenkou k proplacení, by podle Jurečky měla být spíš krajním řešením. Doufá, že samotná hrozba obce k zajištění míst přinutí.

Nápad, který už funguje. V Husinci - Řež

Jurečka se inspiroval u Národní ekonomické rady vlády, která návrh na finanční kompenzaci zahrnula do 37 opatření představených na začátku roku.

Podle ekonoma Daniela Münicha, člena NERV a poradce předsedy vlády, návrh finanční kompenzace vychází z potřeby motivovat obce, aby začaly problém řešit. „Jsou obce, které jsou laxní a moc se o věc nestarají. Tak aby na ně byla nějaká páka,“ uvedl Münich pro SZ.

Experti NERV podle něj vycházeli i ze zkušenosti - v Česku jsou obce, které rodičům podobnou kompenzaci poskytují dobrovolně. Jednou z nich byla i obec Husinec - Řež ve Středočeském kraji, kde je právě Münich zastupitelem.

„Zavedli jsem to, abychom překlenuli období, než se nám podaří nedostatek míst vyřešit. To se už povedlo, mimo jiné díky lesní školce,“ popisuje Münich.

Jurečka původně plánoval jiný druh sankce - obec, která nezajistí dost míst ve školce, měla dostat méně peněz z rozpočtového určení daní. Od toho ale nakonec ministr práce upustil. „Ukázalo se to jako hodně složité,“ uvedl Jurečka.

Sci-fi pro starosty

Kriticky se k nápadu staví výkonná ředitelka Svazu měst a obcí v ČR Radka Vladyková. Podle ní může myšlenka překračovat práva samospráv. „Měli by nápady nejdřív zkonzultovat, jestli je to v souladu s ústavním pořádkem,“ říká Vladyková.

Ředitelka si neumí představit, jak by měl mechanismus proplácení vypadat. „Pokud to bude chtít stát nařídit, tak nám k tomu bude muset dát peníze,“ dodává Vladyková.

Jurečka ovšem upozorňuje, že MPSV už nyní poskytuje dotace jak na zřízení dětských skupin, tak na jejich provoz. „Nemohu toho starostu vodit za ručičku. Já říkám: Tady jsou peníze, udělejte to, máte na to čas. Nebo garantujte, že to zajistíte nějakou jinou formou. To už nechám na něm,“ říká ministr.

Věc zatím ovšem není dohodnutá ani koaličně. Problém s ní budou mít především Starostové, na jejichž členy v regionech by sankce mohla dopadnout.

„Zdaleka to není ještě vydiskutované, přijde mi to jako sci-fi,“ upozorňuje i poslankyně a místopředsedkyně výboru pro sociální politiku za STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

Kateřina Jarolímková, provozní ředitelka Asociace provozovatelů dětských skupin, myšlenku naopak vítá. Rodičům dětí to podle ní pomůže. Obecně prý roste zájem rodičů o umístění dětí už i před třetím rokem.

„Je to spojené s ekonomickou situací, která není poslední roky zrovna jednoduchá pro rodiny s malými dětmi a tím pádem s jedním příjmem. A také to souvisí s posunem ve společnosti, kdy ženy se chtějí realizovat i jinak než jako mámy a chtějí si do jisté míry udržet kariérní růst,“ vysvětluje ředitelka asociace sdružující dětské skupiny.

Ty podle ní právě nedostatek školkových míst ve větších městech a v místech s větší koncentrací populace vykrývají.

Reklama

Doporučované