Hlavní obsah

Jurečkův bič na obce. Pokud nebudou mít místa ve školce, přijdou o peníze

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Nedostatek míst ve školkách nebo dětských skupinách by mohly v budoucnu samosprávy pocítit na svých příjmech od státu. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Pokud obce nezajistí místa v předškolních zařízeních pro děti, které na ně mají ze zákona nárok, sníží jim stát například příjem z rozpočtového určení daní.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce otevřít na koaliční úrovni debatu ohledně možných postihů obcí, městských částí a měst, které nezvládnou vybudovat dostatečnou kapacitu předškolních zařízení pro děti od tří let.

A rovnou dodává, že věkovou hranici by ideálně chtěl i snížit na dva a půl roku. Ministr práce to uvedl na úterním setkání s novináři.

„Považuji to za důležité, neříkal bych to s takovou razancí, kdyby k tomu nebyly prostředky,“ odkazuje se ministr na otevřenou dotační výzvu. V ní je podle něj téměř devět miliard korun, které mohou starostové využít k pokrytí sta procent nákladů na vybudování dětských skupin.

„Můžou zrekonstruovat subjekt, koupit nemovitost, můžou nově postavit. Dotace je určená všem obcím a městům,“ zdůrazňuje ministr.

V opačném případě chce hledat cesty, jak trestat obce a města, která příležitost nevyužijí a nebudou mít v příštích letech dostatečnou kapacitu předškolních zařízení.

„Stejně jako musí zajistit třeba odpady a kanalizaci, tak musí zajistit rodičům, že když potřebují do práce, bude o jejich děti postaráno ve školce nebo v dětské skupině,“ míní Marian Jurečka.

Na dotaz Seznam Zpráv doplnil, že si dokáže představit, že by se takovýmto samosprávám snížily dočasně příjmy z rozpočtového určení daní. Připouští ale, že lze v koalici očekávat těžkou debatu.

Případné sankce by mohly začít platit v roce 2025.

Obce: Máme jen omezené možnosti

Podle představitelů měst a samospráv ale nelze celý problém vztáhnout pouze na to, že starosta nekoná.

Oldřich Vávra, místopředseda Sdružení místních samospráv, si navíc ani nedovede představit, jak by penalizace fungovala. „Rozpočtové určení daní je dané zákonem, který je jedním z nejostřeji sledovaných zákonů. A já si nedovedu představit, že do něj zakomponujeme klouzavou sankci, o které bude rozhodovat kdo?“ zmiňuje Vávra.

Pochybnosti o zákonnosti takového postupu má i Radka Vladyková, ředitelka Svazu měst a obcí. „Je to naše kompetence měst a obcí, nikoliv státu, proto není možné, aby nám stát dával sankce,“ tvrdí.

Školky podle Vávry chybí jen tam, kde se obce rychle rozrůstají. „Naprosto kolabuje stav tam, kde dochází k extenzivnímu růstu obyvatel vlivem developerské výstavby. A obce bohužel nemají možnost, nebo velmi málo možností, jak na to reagovat,“ tvrdí Vávra.

A akcentuje, že by obcím spíše pomohly úpravy legislativních podmínek a předpisů, aby bylo školky schůdnější budovat. Vypichuje, že vzdělávací kapacita podle něj stále není postavená na stejnou úroveň priority, jako jsou vodovody nebo silnice.

Reklama

Doporučované