Hlavní obsah

Dětské skupiny budou mít přísnější podmínky. Řada z nich skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Dětské skupiny musí nově splnit daleko přísnější podmínky pro provoz. Ilustrační foto.

Reklama

Dětské skupiny budou muset budovat nové únikové východy, měnit podlahy, případně se stěhovat. Nová hasičská vyhláška tak způsobí, že některé budou muset skončit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na jednu stranu se stát snaží co nejvíce usnadnit fungování dětských skupin, aby se zvedly kapacity v zařízeních péče o ty nejmenší. Na stranu druhou proti tomu jde nová vyhláška, kterou má v gesci Ministerstvo vnitra, respektive hasiči.

A tak zatímco se z hygienické vyhlášky vypouští například přesné napočítání mís a pisoárů na jedno dítě či striktně dané prostorové požadavky, vnitro ve své vyhlášce nově stanovuje, aby dětské skupiny s více než 12 dětmi měly ne jednu, ale hned dvě únikové cesty.

„Pro nás je to velký problém, znamená to poměrně velkou investici. U tří dětských skupin nám druhý únikový východ chybí. Během roku a pěti měsíců tak budeme muset vybudovat troje schody,“ říká Seznam Zprávám ředitelka Zdravotnického zařízení městské části Praha 4 Dana Zichová.

Nová pravidla se týkají provozovatelů, kteří nemají dětskou skupinu v přízemí. To ale není jediný zádrhel. Pokud je v objektu třeba na jedné chodbě více dětských skupin, musí se vybudovat požárně dělicí konstrukce. Co to znamená v praxi?

„V jedné z budov, která není po rekonstrukci, budeme muset investovat do zcela nových protipožárních dveří, kterými přepažíme chodby. Na chodbě, která je teď volně průchodná, vzniknou úplně nové stěny s dveřmi,“ tvrdí Zichová.

Bezpečí dětí na prvním místě

Uvedené změny si vyžádají u dětských skupin investice ne v řádu statisíců, ale třeba i milionů korun, pokud se například bude muset budovat právě nové schodiště.

Nová vyhláška vstoupila v platnost k 1. srpnu, účinnost má ale odloženou na 1. leden 2025. Do té doby musí už fungující dětské skupiny všechny náležitosti splnit.

„Pokud je v jednom objektu více evidovaných dětských skupin, pak každá z nich musí mít vlastní požární úsek, což znamená i vlastní únikový východ. Zdá se nám trochu nelogické, že se řeší počet evidovaných dětských skupin, a ne skutečný počet dětí v objektu,“ říká předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin Daniela Celerýnová.

Asociace podle ní klade důraz na bezpečnost dětských skupin, jen se dosud vinou chybějící legislativy nemohli opřít o žádné závazné stanovisko, a tak jich vznikalo více i v jednom objektu.

„Souhlasíme ale s tím, aby dětské skupiny splňovaly normy bezpečnosti na úrovni mateřských škol,“ dodává Celerýnová.

A proč vlastně vznikla i takto striktní nařízení? Seznam Zprávy se na to dotázaly Ministerstva vnitra, to ale odkázalo na Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR).

„Jedním z pravidel je umístění jedné dětské skupiny v jednom požárním úseku. Pokud bychom toto nectili, znamenalo by to narušení celého systému požární ochrany prostor, kde je umístěna dětská skupina,“ komentuje jedno z konkrétních opatření mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Martina Götzová.

Hasiči také upozorňují, že novou vyhláškou pouze reagovali na novelizovaný zákon o dětských skupinách, který od roku 2021 stanovuje, že dětské skupiny musí naplňovat požadavky požární ochrany.

„Jedná se o zakotvení minimalistických podmínek požární bezpečnosti dětí umístěných v dětských skupinách, které navazují na podmínky požární bezpečnosti stavby kojeneckých ústavů, jeslí nebo mateřské školky,“ dodává Götzová.

Potíž pro stovky skupin

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dopadne nová vyhláška až na třetinu dětských skupin. „U přibližně 300 poskytovatelů se očekává finanční investice vzhledem k nutným stavebním úpravám,“ vysvětluje mluvčí resortu Jakub Augusta s tím, že vyhláška „nastavuje nutné minimum pro bezpečný provoz péče o děti“.

Provozovatelé dětských skupin by si ale také mohli sáhnout na finanční pomoc právě od MPSV. „MPSV připravilo výzvu s alokací 200 milionů Kč pro úpravy související s bezpečnostní a hygienickou vyhláškou, která by měla pomoci až 330 poskytovatelům,“ dodává Augusta.

Asociace provozovatelů dětských skupin si udělala průzkum mezi svými členy, ze kterého vyplynulo, že se splněním hasičské vyhlášky bude mít problém až polovina z nich. Rodiče dětí si tak nemohou být jistí, které dětské skupiny budou smět fungovat i do budoucna.

Vyšší podlaží je problém

Vzhledem k tomu, že většina provozovatelů dětských skupin se nemůže spolehnout na velkého zřizovatele v zádech, tedy například na města nebo obce, vyžadované novinky mohou být likvidační.

Mimochodem, nově nebude smět nikdo provozovat dětskou skupinu se sedmi a více dětmi ve vyšším než druhém nadzemním podlaží, pokud z něho nevede únikový východ přímo na volné prostranství. To znamená konec pro řadu zařízení, která fungovala například u firem.

„Máme tři dětské skupiny a jedna z nich je v pátém nadzemním podlaží. Jde o firemní dětskou skupinu, takže pro nás nepřichází v úvahu stěhování. Provozujeme ji tam osm let a všichni jsou s ní spokojeni. Kvůli nové hasičské vyhlášce ale musí dětská skupina skončit,“ vysvětluje Klára Tomková z obecně prospěšné společnosti Žít spolu.

Paradoxně se ale stane jediná věc – děti i ve vyšších podlažích stále budou, jen se taková služba už nebude jmenovat dětská skupina.

Legislativa takový krok umožňuje, provozovatel se ale nebude moct spolehnout na příspěvek od státu. A rodiče přijdou o garanci, že nabízená služba splňuje podmínky dětské skupiny.

„Tahle vyhláška naprosto zbytečně komplikuje provoz a otevírání nových dětských skupin. Spoustu prostorů musíme na základě nových podmínek odmítat. Teoreticky bychom přitom mohli založit třeba dvojnásobek dětských skupin,“ uvádí Jindřich Fialka z neziskové organizace Sto skupin.

A to je další problém. Ačkoliv vyhláška nabyde účinnosti až v lednu 2025, nové dětské skupiny se jí musí řídit už nyní. Některé tak ani nemusí začít fungovat.

Reklama

Doporučované