Hlavní obsah

Národní park České Švýcarsko potrestal Němce za požár

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Fotografie z NP České Švýcarsko.

Reklama

Loňský požár v Hřensku má pro Němce, který jej způsobil, dohru. Národní park České Švýcarsko mu udělil pokutu ve výši 80 tisíc korun. Pro Seznam Zprávy to uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hořet začalo minulý rok v květnu na přístupové cestě k Pravčické bráně, oheň tak zasáhl stejné místo jako v roce 2022, když nedaleko Hřenska vypukl největší požár v historii Česka.

Bývalý starosta Hřenska Zdeněk Pánek už tehdy Seznam Zprávám řekl, že policie zadržela 25letého Němce, který byl pod vlivem alkoholu, nadýchal 1,6 promile. Příčinou požáru bylo použití pyrotechniky.

Hrozilo až 100 tisíc

Nyní Národní park České Švýcarsko uštědřil Němci sankci.

„Můžu sdělit, že jsme dotyčnému v příkazním řízení vyměřili pokutu ve výši 80 tisíc korun, aktuálně probíhá doručování příkazu. Maximální výše pokuty, kterou by bylo možné udělit, činí 100 tisíc korun,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí parku Tomáš Salov.

Zastupitelé Hřenska minul rok schválili vyhlášku, která omezuje používání pyrotechniky na zastavěném území obce. Výjimkou je silvestrovská noc, kdy je možné petardy odpalovat od 24:00 do 01:00.

Exstarosta Hřenska Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná) během projednávání tehdy řekl, že poslední požár, který vypukl 18. května u Pravčické brány, způsobila zábavní pyrotechnika. Schválení vyhlášky je reakcí na tuto událost.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku vypukl v roce 2022 na 24. července právě v Národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

Reklama

Doporučované