Hlavní obsah

Požár na Hřensku způsobil opilý německý mladík, řekl starosta

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Aktuální snímek z okolí Pravčické brány.

Reklama

aktualizováno •

Okolí Pravčické brány budou po dnešním odpoledním požáru přes noc hlídat dvě hasičské jednotky. Podle starosty Hřenska policie zadržela mladého Němce, který byl opilý.

Článek

Hasiči opět zasahují u požáru v Národním parku České Švýcarsko. Hořelo nedaleko Pravčické brány. Před 17. hodinou se jim podařilo požár lokalizovat a probíhají dohašovací práce.

„Podle informací od našich strážců došlo k tomu, že si němečtí návštěvníci koupili pyrotechniku ve Hřensku a vyrazili směrem k Pravčické bráně. A tam ji asi odpalovali a podařilo se jim to zapálit. Pokud mám správné informace, pánové už jsou v péči policie,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí parku Tomáš Salov.

Informaci potvrdil Seznam Zprávám na místě starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

„Měl jsem osobní jednání se zástupci policie a budou ohledávat místo činu. Příslušný turista je německé národnosti, je mu 25 let. Více méně se i doznal, že to byl on. Měl více než 1,6 promile alkoholu a používal zábavní pyrotechniku,“ řekl starosta.

Podívejte se na fotografie Seznam Zpráv přímo z místa:

+2

„V tuto chvíli probíhají hasební práce. Jsme jako policie na místě a poskytujeme součinnost hasičům. Vzhledem k tomu, že jsme na počátku, tak okolnosti a příčiny požáru jsou v šetření,“ sdělila redakci mluvčí ústeckých policistů Veronika Hyšplerová.

Foto: Národní park České Švýcarsko

Aktuální snímek z okolí požáru.

Místostarosta Hřenska ale tvrdí, že mají správci národního parku o příčině požáru správné informace. „Mám potvrzené, že to byla pyrotechnika. Byl to opilý Němec a mají ho policajti. V Německu se nesmí chovat jako u nás, takže se chovají jako utržení ze řetězu. Můj osobní pohled je ten, že to je nezodpovědnost těch lidí,“ sdělil Seznam Zprávám místostarosta Robert Mareš.

„Vycházím z informací od mluvčí policie a správy parku. Víme, že věc je v šetření. Obecně platí, že zábavní pyrotechnika do národních parků nepatří,“ uvedl k tomu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Foto: Národní park České Švýcarsko

Aktuální snímek z okolí požáru.

Hasiči Ústeckého kraje oznámili, že byl vyhlášený třetí stupeň poplachu kvůli požáru lesního porostu mezi Pravčickou branou a státní hranicí v Národním parku České Švýcarsko.

„K požáru vyjelo 9 hasičských jednotek. Byl povolán vrtulník s hasicím vakem. Byla hlášena zasažená plocha 12×100m. Policie provádí součinnost,“ uvedli hasiči.

Salov dodal, že cesta nahoru na Pravčickou bránu je odspoda uzavřená.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované