Hlavní obsah

Poslanci mají podpisy na zřízení vyšetřovací komise k Hradu. Chtějí ji co nejdřív

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman

Reklama

Poslanci i nadále usilují o vznik vyšetřovací komise ke kauzám Pražského hradu. Už mají dostatek podpisů, komisi chtějí zřídit co nejdříve.

Článek

Skupina poslanců, kteří usilují o ustavení vyšetřovací komise, která by měla vyšetřovat kauzy, jež se v uplynulých deseti letech udály v Kanceláři prezidenta republiky či v Lesní správě Lány, už posbírala 40 podpisů potřebných pro její zřízení.

„Podali jsme informaci předsedům poslaneckých klubů a budeme chtít co nejdřívější zařazení bodu na plénu. Včera bylo pozdě,“ řekl Seznam Zprávám spoluautor iniciativy, poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL). Podpisy sbíral spolu s Michalem Zunou (TOP 09) a Jiřím Hájkem (STAN).

„Máme poslední možnost pojmenovat lumpárny, které se na Hradě děly,“ řekl ke vzniku komise Heller už dříve v pořadu Ptám se já. Poslanci by před komisi rádi pozvali všechny zainteresované osoby, podle Hellera je možné, že pozvánku dostane i exprezident Miloš Zeman.

Některé kauzy, které se na Pražském hradě udály, už nyní nebo dříve vyšetřovala policie. Podle Hellera však poslanci mají možnost posunout v některých oblastech vyšetřování dál.

„Jsem přesvědčen, že ti zaměstnanci, kteří tam pracovali za éry Miloše Zemana, Vratislava Mynáře a dalších, by mohli být ochotni v současné době vypovídat. A policie nemá možnost si je jen tak pozvat,“ vysvětlil poslanec.

Vyšetřovací komise v podcastu Ptám se já

Poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL) byl hostem podcastu Ptám se já, kde hovořil o motivech ke zřízení vyšetřovací komise ke kauzám Pražského hradu.

Poslanci by chtěli projít všechny kauzy za dobu desetiletého mandátu Miloše Zemana. „Jsou tam kauzy kolem Vrbětic, kolem skartování nejrůznějších materiálů, řekněme, utajovaných materiálů, což mě nenechává úplně klidným,“ uvedl k tomu spoluautor Michal Zuna.

Seznam Zprávy už dříve informovaly, že ne celá vládní koalice je vyšetřovací komisi nakloněna. Proti byla třeba část poslaneckého klubu ODS. „Jestli je tam nějaký problém, ať koná policie,“ řekl k tomu místopředseda klubu Ivan Adamec.

Nejasně se vyjadřovali i Piráti, podle nichž jde nyní především o zodpovědnost nového prezidenta Petra Pavla, který prověřování některých úkonů na Hradě rovněž oznámil.

Kauzy Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky

  • Miloš Balák dostal za devět let svého působení v čele Lesní správy Lány od Hradu plat s odměnami v celkové výši 10,8 milionu korun hrubého. Nejvyšší odměnu – 410 tisíc korun – přitom dostal od svého nadřízeného, kancléře Vratislava Mynáře, loni. Tedy v roce, kdy soudy rozhodly, že se Balák ve dvou případech dopustil manipulace se zakázkami, a pokusil se tak připravit rozpočet Hradu o miliony.
  • Loni před koncem roku rozhodlo Ministerstvo vnitra o tom, že Kancelář prezidenta republiky musí zaplatit 60 tisíc korun za to, že zaměstnankyně Hradu na podzim 2021 narychlo zničily stovky tajných dokumentů. Včetně dvou v režimu „důvěrné“, které měly zůstat v archivu. Jedním ze skartovaných dokumentů měla být zpráva o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.
  • Zakázky na Hradě v objemu milionů korun byly podepsány s firmami, které sponzorovaly Stranu práv občanů Zemanovci nebo přímo prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Například před loňskými Vánoci pronajal Hrad exkluzivní prostor za katedrálou svatého Víta, kde bylo pódium a stánky, firmě, jejíž zaměstnanci poslali Straně práv občanů Zemanovci minimálně 830 tisíc korun. Stejná společnost pak v minulosti mimo jiné dodala na Hrad také občerstvení pro setkání s prezidentem.

Reklama

Doporučované