Hlavní obsah

Poslanci startují finální debatu, jak uspořit miliardy v rozpočtu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna.

Reklama

aktualizováno •

Vládní úsporný balíček, který by pro příští rok měl snížit schodek státního rozpočtu o 97 miliard korun, jde do třetího čtení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní úsporný balíček na konsolidaci veřejných financí dnes poslanci začnou řešit ve finálním, třetím čtení. K tomu svolaná mimořádná schůze začne v 9:00. Poslanci by na jejím konci měli hlasovat o zhruba osmi desítkách pozměňovacích návrhů, v drtivé většině z dílny opozice.

Jak dlouho bude třetí čtení trvat, si ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zatím netroufá odhadovat.

„Nejprve musíme schválit program a pak se věnovat samotné debatě, takže já neočekávám, že bychom se v pátek dostali k závěrečnému hlasování,“ uvedl tento týden ve středu po rozpočtovém výboru, který hlasoval o stanoviscích k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

Třetí čtení je podle jednacího řádu možné projednávat jen středy a pátky mezi 9. a 14. hodinou, což opozičním stranám umožňuje celkem efektivně obstruovat. Obstrukce zejména při schvalování programu využila opoziční hnutí ANO a SPD už při prvních dvou čteních, kdy diskuze trvala 27, potažmo 17 hodin.

„Vstup do finální bitvy“

Obě opoziční hnutí už avizovala, že jejich poslanci budou na plénu vystupovat k jednotlivým pozměňovacím návrhům, které jim vládní koalice zamítla. „Uděláme vše pro to, aby balíček nebyl schválen,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Předseda jeho poslaneckého klubu Radim Fiala podotkl, že se budou vyjadřovat k balíčku a určitě za řečnickým pultíkem nebudou číst knihy či letáky. „Smyslem je vytvořit politický tlak na poslance koalice, aby pro to nehlasovali.“

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová dnešní den označila jako „vstup do finální bitvy“ o budoucnost Česka. „Budeme požadovat, aby vláda předložila krizový akční plán, jak selhání ve výběru daní napraví. A teprve potom zvažovala zvyšování daní,“ uvedla Schillerová.

Místopředseda ANO Karel Havlíček zároveň řekl, že opoziční hnutí se bude snažit na koalici tlačit i ve věci nákupu stíhaček F-35, který hnutí požaduje o dva roky odsunout. „V současné situaci je to zbytným a neobhajitelným hazardem,“ prohlásil.

Co se ještě změní

Vládní koalice už dříve odsouhlasila k úspornému balíčku komplexní vládní pozměňovací návrh. Jeho součástí jsou třeba změny týkající se zmírnění zdanění zaměstnaneckých benefitů nebo ponechání původní sazby u novin.

Vládou schválené změny

Přehledný seznam změn, které v konsolidačním balíčku schválila vládní koalice.

Ministr financí ještě změnil svůj názor u jednoho opozičního návrhu, a to u „pozměňováku“ poslankyně Zuzany Ožanové z ANO, která k elektronizaci blokových pokut navržené pro policisty a celníky přidala ještě úředníky.

Stanjura ve středu novinářům přiznal, že se v jednáních ještě budou „jedné nebo dvěma otázkám věnovat“. O které konkrétní změny by mohlo jít, však neprozradil. Nabíledni je třeba zařazení minerálních vod do nižší sazby DPH, u nějž se kvůli hlasu jednoho poslance hnutí STAN rozpočtový výbor nedokázal shodnout na negativním stanovisku, které původně ministerstvo prosazovalo.

Vládní úsporný balíček by měl v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 97 miliard korun, v roce následujícím pak o 150 miliard.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření opozice před jednáním Sněmovny.

Reklama

Doporučované